Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεργασία υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομκών και ΤτΕ
"Αρθρο 99" για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Σχετικό σενάριο προβλέπει ότι μια επιχείρηση θα τίθεται σε αναδιάρθρωση λόγω χρεών, με πρώτους εξυπηρετούμενους πιστωτές τις εμπορικές τράπεζες και όχι το Δημόσιο και ειδικότερα τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κόκκινα Δάνεια
Δευτέρα, 11/08/2014

Τη δύσκολη εξίσωση της τελικής ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 77 δισ. ευρώ επιχειρούν να λύσουν αυτό το διάστημα τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,23% και οι εμπορικές τράπεζες. Στόχος είναι το κείμενο των αλλαγών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, ώστε το Σεπτέμβριο να συζητηθεί και να εγκριθεί και από την τρόικα, κατά τη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από τη συνάντηση στο Παρίσι.

Πιέσεις από την τρόικα

Η δυσκολία στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της πρότασης έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να ικανοποιεί τους πάντες και πρώτα-πρώτα την τρόικα, η οποία πιέζει ώστε να αρχίσει η ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος πριν από το τέλος του χρόνου, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια που αφορούν τα 67 δισεκατομμύρια ευρώ (42 δισεκατομμύρια επιχειρηματικά και 25 δισεκατομμύρια στεγαστικά) από τα συνολικά 77 δισεκατομμύρια ευρώ των «κόκκινων» δανείων.

Το θέμα τίθεται επιτακτικά από τους εκπροσώπους και μάλιστα από την αναπτυξιακή πλευρά του. Ειδικά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θεωρούν ότι μια λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων θα φέρει τις ελληνικές τράπεζες πιο κοντά σε μια νέα χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Σε μια πρώτη ομαδοποίηση που έχει συμφωνηθεί θα υπάρχει ένα πακέτο εναλλακτικών λύσεων για τα καταναλωτικά, ένα για τα στεγαστικά κι ένα για τα επιχειρηματικά. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των νοικοκυριών, τη βάση θέτει ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επί της ουσίας, και σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές προτάσεις για τις ρυθμίσεις δανείων. Από τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των συστημικών τραπεζών διαφαίνεται ότι θα εφαρμοστεί για όλους ό,τι εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, αλλά πιο εντατικά. Ειδικότερα:

Στα επιχειρηματικά δάνεια το πιο πολύπλοκο κομμάτι της ρύθμισης είναι αυτό που αφορά πολύ υψηλά ποσά και η αναδιάρθρωσή τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την πραγματική οικονομία. Η λύση που προκρίνεται είναι η εξωδικαστική διευθέτηση των δανείων, με τις τράπεζες να πιέζουν με τα δικά τους μέσα για την αναδιάρθρωση των χρεών κάθε επιχείρησης. Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι οι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και μπορούν να διασωθούν αν τους δοθεί μια ευνοϊκή ρύθμιση για την κάλυψη των χρεών τους.

Μια δεύτερη εναλλακτική, για πιο σοβαρές περιπτώσεις, θα είναι η αλλαγή του άρθρου 99, ακόμη και αν έχει έκτακτο χαρακτήρα. Σχετικό σενάριο προβλέπει ότι μια επιχείρηση θα τίθεται σε αναδιάρθρωση λόγω χρεών, με πρώτους εξυπηρετούμενους πιστωτές τις εμπορικές τράπεζες και όχι (όπως ισχύει σήμερα με βάση το άρθρο 99) το Δημόσιο και ειδικότερα τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη ρύθμιση αυτή, που θα είναι έκτακτου χαρακτήρα, θα εξετάζεται το μέλλον μιας επιχείρησης και θα αποφασίζεται από το 35% των πιστωτών και όχι από το 51% που ισχύει με το άρθρο 99.

Επιτάχυνση διαδικασιών

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει την ευθύνη να επιταχύνει τις προπτωχευτικές διαδικασίες, ώστε «κόκκινοι» επιχειρηματίες να μη βρίσκουν ευκαιρία να εκμεταλλεύονται τις καθυστερήσεις του νόμου, διακόπτοντας την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Η αναθεώρηση του άρθρου 99 βασίζεται και σε έρευνες που έχουν στα χέρια τους τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η τρόικα.
Το βασικό συμπέρασμα των μελετών αυτών είναι ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι εταιρείες που επιχείρησαν ή κατάφεραν να ενταχθούν στο άρθρο 99 το έκαναν για να προστατευτούν από τους πιστωτές τους και να ανακαλέσουν αναγκαστικά σε βάρος τους μέτρα.  

Πρόθυμες για ρυθμίσεις οι τράπεζες

Από το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζεται ότι η όποια ρύθμιση εφαρμοστεί για τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να είναι «εφαρμόσιμη». Να βρει, δηλαδή, ανταπόκριση και στην πλειοψηφία των καταναλωτών οι οποίοι θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους ώστε να γλιτώσουν την αγωνία των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται για τα δύσκολα τεστ αντοχής (stress tests) του Οκτωβρίου από την EKT, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν οριστικά και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις (δηλώνουν, άλλωστε, ότι ήδη έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων), αλλά είναι τελείως αντίθετοι σε ιδέες περί «κουρέματος» ή διαγραφών υφιστάμενων δανείων.

Τα σενάρια για καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες

Στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν «κοκκινίσει» και έχουν φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, το καθεστώς δεν θα αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το σημερινό. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις. Συνεπώς στόχος των τραπεζών είναι να ανακτήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της οφειλής.

Ρύθμιση ανά τράπεζα

Σε επίπεδο ρυθμίσεων, η πρωτοβουλία βρίσκεται σε κάθε τράπεζα. Η μορφή της μπορεί να έχει την παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου με υποχρέωση από πλευράς του δανειολήπτη της καταβολής μόνο των τόκων -για ένα διάστημα- μειωμένης της δόσης ή τη χορήγηση μιας περιόδου χάριτος.

Στελέχη της αγοράς, πάντως, επισημαίνουν ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή από πλευράς δανειολήπτη, δεδομένου ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε αυξάνουν το συνολικό ποσό της οφειλής είτε οδηγούν σε εμπράγματες εξασφαλίσεις που ζητά η τράπεζα.  

Οι προτάσεις για τα στεγαστικά και την αποφυγή πλειστηριασμών

Στα στεγαστικά δάνεια το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει ήδη προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πλήρους άρσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2015, οπότε το νέο καθεστώς ρυθμίσεων θα μπει σε πλήρη λειτουργία.

Η πρώτη πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή είναι, μετά τη ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα, η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού από το Δημόσιο, σε περίπτωση βέβαια που απειλείται η πρώτη κατοικία. Σε γενικές γραμμές, η πρόταση θα αφορά τα νοικοκυριά στα οποία αν αφαιρέσει κανείς το ποσό των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη δόση του ήδη ρυθμισμένου δανείου.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού απαιτεί πρόβλεψη σχετικού κονδυλίου από τον προϋπολογισμό, προϋποθέτει την αποδοχή του από την τρόικα προτού εφαρμοστεί. Θα πρέπει επίσης να μετρηθεί με ακρίβεια το ποσοστό και ο χρόνος της επιδότησης, η επικοινωνία με τον ευεργετούμενο, ενώ απαραίτητος θα είναι και ένας συνολικός έλεγχος ώστε να διασφαλιστεί ότι στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Μια δεύτερη εκδοχή θα είναι ο δανειολήπτης να παραχωρεί το υποθηκευμένο ακίνητο στην τράπεζα και να συνεχίζει να παραμένει σε αυτό έναντι ενοικίου. Η δυνατότητα αυτή ακολουθεί τη διεθνή πρακτική και αναφέρεται και στον αναθεωρημένο κώδικα δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίασε τον Ιούνιο η Τράπεζα της Ελλάδας.

Με τον τρόπο αυτό, μόλις η οικονομική κατάσταση του «κόκκινου» δανειολήπτη βελτιωθεί θα μπορεί να ζητήσει να μπει σε μια ρύθμιση του δανείου του ώστε να αποκτήσει και την κυριότητα του ακινήτου. Και αυτή η ρύθμιση θα απαιτήσει την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΥΠΑΑΝ για να μην υποπέσει σε υπερβολές.

Συναφείς αναρτήσεις
Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ...
Ελέγχους των εμπορικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι influencers στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διενεργήσει τις επόμενες ...
Υπουργείο Ανάπτυξης
Πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ επιβάλλονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 4 πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική, την Αιτωλοακαρνανία ...
Υπουργείο Οικονομικών
Η προθεσμία για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, που θα απαλλάξουν χιλιάδες επιχειρήσεις από την υποχρέωση της εφάπαξ και ...
Τι προβλέπει για φέτος η κεντρική τράπεζα
Ύστερα από δύο έτη μιας πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, το 2022 υπήρξε ένα ακόμη έτος αυξημένης αβεβαιότητας, λόγω της ρωσικής ...
Υπ.Εργασίας και Οικονομικών-Συνταξιούχοι
Η έκτακτη στήριξη σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις και οι διατάξεις που εξειδικεύουν ...
Υπουργείο Οικονομικών
Νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ άλλων ...
Το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να μην συνεισφέρει καθόλου ο προϋπολογισμός στο επίδομα
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν πριν από δέκα ημέρες οι πάροχοι για τον Φεβρουάριο μπορεί να ήταν μειωμένες ...
Πληθωρισμός, ακρίβεια, ενέργεια
Η ένταση και διάρκεια των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων, η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, η ενίσχυση του κινδύνου απότομης ανατιμολόγησης ...
 
 
Ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΕΒ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής ...
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...