Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΕΣΕΕ-Προτάσεις στο φορολογικό
Υπόμνημα του εμπορικού κόσμου στον Σαμαρά εν όψει ΔΕΘ
Β.Κορκίδης: Aδύνατη έως τώρα η επίτευξη του βασικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η φορολογική διοίκηση
Πέμπτη, 14/08/2014

Tεκμηριωμένες, επικαιροποιημένες, και στοχευμένες προτάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων που όχι μόνο θα ανακουφίζουν και θα προασπίζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων εμπόρων, αλλά, κυρίως, θα συντελούν στη διαμόρφωση ενός φορολογικού πλαισίου,  ιδιαίτερα φιλικού προς το επιχειρείν και το οποίο θα διακρίνεται από τον έντονα αναπτυξιακό του χαρακτήρα, υπέβαλε η ΕΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό, εν όψει της ΔΕΘ. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, τα μέχρι στιγμής ληφθέντα φορολογικά μέτρα έχουν πλήξει κυρίως τους συνεπείς φορολογουμένους και επιχειρήσεις, καθιστώντας με αυτόν τρόπο αδύνατη την επίτευξη του βασικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η φορολογική διοίκηση και δεν είναι άλλος από τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των πολιτών.

Οι έμποροι, στις προτάσεις τους ζητούν αυτή τη φορά αποκατάσταση αδικιών και λαθών του ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για έναν μόνιμο διπλό (υπό προϋποθέσεις) φόρο στα ακίνητα, καθώς από τη μία πλευρά έχουμε τον καταλογισμό ενός κύριου/βασικού φόρου για πάσης φύσεως ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου πόλεως, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους κ.α.), ενώ παράλληλα προβλέπεται και η επιβολή ενός συμπληρωματικού φόρου στους κατόχους ακίνητης περιουσίας, η οποία ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ, στα πρότυπα του καταργηθέντος ΦΑΠ.  "Θεωρούμε, αναφέρει ο κ.Κορκίδης, ότι ο διπλός φόρος επιβαρύνει υπέρμετρα ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις που κατέχουν τα παραπάνω ακίνητα, σε μία δύσκολη περίοδο κρίσης και ύφεσης και συνεπώς, προτείνουμε τη μείωση κατά 50% των φορολογικών συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ, προκειμένου σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει (ο συμπληρωματικός φόρος) την επιβάρυνση του βασικού φόρου (ΕΝΦΙΑ). Ο εν λόγω "συμπληρωματικός" φόρος υπολογίζεται στη συνολική αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμών που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και χαρακτηρίζεται από τη προοδευτικότητά του και την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου της τάξεως των 300.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας). Ο κατώτερος συντελεστής του είναι 0,1% για ακίνητη περιουσία πάνω από τις 300.000 ευρώ ενώ ο μεγαλύτερος είναι 1% για περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης του 1 εκ ευρώ. Πρέπει να τονιστεί το γεγονός, πως από την έναρξη κιόλας της αποστολής των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, έχει προκληθεί έντονη αναστάτωση και αγανάκτηση στους ήδη υπερφορολογημένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις για την άμεση αποκατάσταση αδικιών και λαθών. Ιδιαίτερα δε, η διάταξη, η οποία θέτει ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας την εξόφληση των πέντε δόσεων του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι περιορισμένης χρονικής διάρκειας ευεργετικές διατάξεις του Νόμου για Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε πολύ μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και οι οποίες εκπνέουν με το πέρας του 2015, χρήζουν μέριμνας και άμεσης τροποποίησης εκ μέρους των υπευθύνων άσκησης φορολογικής πολιτικής".  Η ΕΣΕΕ ζητά, ακόμη, την "επιβεβλημένη αναθεώρηση" στους υπολογισμούς του ΥΠ.ΟΙΚ., με περυσινές τιμές γης, τόσο στο βασικό φόρο, όσο και στην επιβολή του συμπληρωματικού φόρου, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις  το 1% της σημερινής "φουσκωμένης", αντικειμενικής μεν, αλλά όχι πραγματικής δε, αξίας του ακινήτου.

Οι γενικότερες προτάσεις της ΕΣΕΕ για το φορολογικό κωδικοποιούνται στα εξής:

-Θέσπιση ενός κοινού φορολογικού συντελεστή, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής των επιχειρήσεων (ατομικές, προσωπικές, κεφαλαιουχικές), ο οποίος θα διαμορφώνεται στο 15% επί των κερδών, ενώ σε περίπτωση διανομής αυτών (κερδών) θα επιβάλλεται περαιτέρω επιβάρυνση της τάξεως του 15%, που θα σηματοδοτεί και την εξάντληση/εκπλήρωση των υποχρεώσεων, όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος.

-Υιοθέτηση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με διατήρηση του υφιστάμενου αφορολόγητου ορίου των 9.500 ευρώ (9.545), με πρόβλεψη για κατοχύρωση της περαιτέρω προσαύξησή του κατά 500 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 500 ευρώ για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο και κατά 800 ευρώ από το τρίτο εξαρτώμενο τέκνο και πάνω.

-Πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων από το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014), εξαιτίας της πληθώρας των στρεβλώσεων, των αδικιών και των εσφαλμένων συμπερασμάτων που προκαλούνται, με άμεση συνέπεια την υπέρμετρη επιβάρυνση των υπόχρεων.

-Μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος, τόσο για τις ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις (υφιστάμενος συντελεστής 55% επί των κερδών), όσο και για τις κεφαλαιουχικές (υφιστάμενος συντελεστής 80% επί των κερδών).

-Επαναφορά του τέλους επιτηδεύματος στα προηγούμενα επίπεδα, με περαιτέρω συρρίκνωσή του ή ακόμη και την πλήρη κατάργησή του, όταν οι οικονομικές συνθήκες ωριμάσουν.

Κατά την ΕΣΕΕ, οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης του πλαισίου διευθέτησης των εκκρεμών φορολογικών οφειλών, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την περιορισμένη ρευστότητα  που διακρίνει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματικού κόσμου, εξαιτίας της συρρικνωμένης καταναλωτικής δαπάνης και του ισχνού τζίρου που αυτή  συνεπάγεται. Προκειμένου, λοιπόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιτηδευματίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, ενδείκνυται η αναπροσαρμογή του υπάρχοντος καθεστώτος και η θέσπιση πλαισίου που θα προβλέπει, υπό προϋποθέσεις, την επέκταση του αριθμού των δόσεων έως τις 100, διάταξη η οποία ισχύει άλλωστε και  για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, υπογραμμίζεται πως αντικείμενο ενδελεχούς επανεξέτασης θα πρέπει να αποτελέσει η προοδευτικότητα των περαιτέρω επιβαρύνσεων και των προσαυξήσεων, καθώς η εμπειρία των προηγούμενων ρυθμίσεων κατέδειξε ότι καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.  Σε κάθε περίπτωση, οι υιοθετούμενες ρυθμίσεις θα επιτύχουν  το στόχο τους, εφόσον μηδενιστούν οι πρόσθετοι φόροι ή τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ζητούν εκλογίκευση προστίμων και συνεπειών προς τους υπόχρεους, εξηγώντας ότι: Οι υφιστάμενες σχετικές φορολογικές διατάξεις μπορεί να προβλέπουν την περικοπή σε μεγάλο ποσοστό των αρχικώς ορισθέντων φορολογικών προστίμων, σε καμία όμως περίπτωση δεν διακρίνονται για την ορθολογικότητά τους, σε μία μάλιστα περίοδο όπου η δραματική συρρίκνωση της αγοραστική δύναμης των καταναλωτών επηρεάζει άμεσα και επί τα χείρω τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, ακόμη και τα πρόστιμα των 250 και 500 ευρώ για την μη έκδοση ή την εκπρόθεσμη έκδοση φορολογικών στοιχείων για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, φαντάζουν ως ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη χειμαζόμενη ελληνική επιχειρηματικότητα, με την περαιτέρω απομείωσή τους να συνιστά άμεση προτεραιότητα.

Και πάλι, η ΕΣΕΕ εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκαν στη Βουλή και άπτονται ζητημάτων ΦΠΑ, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να συνδράμουν περισσότερο, τόσο στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας όσο και στην μερική έστω, αποκατάσταση των όρων εύρυθμης λειτουργίας της. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ του να  εκπίπτει το σύνολο των αποδείξεων όλων των επαγγελματικών κλάδων και όλων των φορολογουμένων κατά ένα ποσοστό από το εισόδημα και το υπόλοιπο αυτού να φορολογείται με βάση την υφιστάμενη φορολογική κλίμακα. Η αφομοίωση ενός τέτοιου συστήματος, εκτιμά, θα βελτίωνε τη φορολογική συνείδηση των υπόχρεων, παρέχοντάς τους ένα ισχυρό κίνητρο καθολικής και ενσυνείδητης συλλογής αποδείξεων. Την ίδια ώρα, ζητά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο 2014-2015 στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι η αποτυχία του μέτρου για την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν αναμενόμενη, πράγμα που επιβεβαιώνεται από επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου. Μείωση, όμως, ζητά η Συνομοσπονδία και για τα τέλη κυκλοφορίας, η αύξηση των οποίων είχε την ίδια τύχη με την αύξηση του ΕΦΚ. Τέλος, επαναλαμβάνει ότι η βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μικρο-δάνεια, μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Η πρόταση που έχει καταθέσει η ΕΣΕΕ προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι η μετεξέλιξη των δομών των "καλών" Συνεταιριστικών Τραπεζών που απέμειναν, σε μία Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες για τις ΜμΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη Συνεταιριστική Τράπεζα υπέγραψε με την Action Finance Initiative σύμβαση συνεργασίας για την παροχή μικρο-δανείων.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης, τέλος, ένα ακόμη ένα μέτρο το οποίο θεσπίστηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης προκειμένου να επιτευχθεί η τόνωση των κρατικών εσόδων, με συντελεστές που κυμαίνονται από 1% - 4% για έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το οποίο συνέβαλε στην "απομύζηση" επιπλέον πόρων από ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους, θα πρέπει, κατά την ΕΣΕΕ, με τη σταδιακή αποκατάσταση κάποιων βασικών οικονομικών μεγεθών να αναθεωρηθεί - μέσω της μείωσης των συντελεστών - είτε ακόμη και να καταργηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Στο -30% ο τζίρος μέχρι τώρα
Απώλειες στον τζίρο τους σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν ως τώρα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, καθόσον ο παρατεταμένος καύσωνας ...
Ετήσια Έκθεση
Μειωμένες πωλήσεις, αυξημένο λειτουργικό κόστος και εύθραυστο χρέος, αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου ...
Για επανεκκίνηση των επιχειρήσεων
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας ...
ΕΣΕΕ
"Στηρίζουμε τη γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματα" είναι το μήνυμα του νέου τηλεοπτικού σποτ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας ...
Εργοδότες
Οι εξελίξεις από τον κορονοϊό COVID-19 επιβάλλουν στους Κοινωνικούς Εταίρους, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου και της κοινωνικής ...
INEMY
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε κατά την περίοδο 16 έως 17 Δεκεμβρίου τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό ...
Δραγασάκης
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε σήμερα με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ...
Κορκίδης-Προβλέψεις
Σχετική αισιοδοξία σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς  εκφράζουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς. Το ...
Ένα μήνυμα ενότητας του εμπορικού κόσμου έστειλε ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, αμέσως ...
 
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 5045/2023, περί ανακοίνωσης των επωνυμιών των επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους μεγαλύτερο από ...
Ακρίβεια
«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα «πρόστιμα ρίχνουν τις τιμές» των βασικών προϊόντων και ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας αποδίδουν, καταρρέει με ...
Ήπια υποχώρηση εμφάνισαν οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο μετά την ανάκαμψη που είχαν εμφανίσει τον μήνα που είχε προηγηθεί. Ειδικότερα, ...
Το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) θέτει προς διαβούλευση τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του νόμου 4177/2013 (ΦΕΚ Α’173/2013) που αφορούν σε ρυθμίσεις ...
Κώστας Σκρέκας
Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Dixons South – East Europe Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ηλεκτρικών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών» ...
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρευρέθηκε στο 14ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα της ακρίβειας καθώς ...
Στοιχεία Ιουλίου
Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος ...
Εντυπωσιακή πτώση στο έλλειμμα
Mε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία,  ενώ «γλυκόπικρη γεύση» αφήνουν oι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρησεων. Παρόλες τις ...
Καλάθι νοικοκυριού και σχολικά
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ ...
Ξεκινούν 10 Ιουλίου και λήγουν 31 Αυγούστου
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τα μέλη του, ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου ...
Αλλάζει το λιανεμπόριο
Μια νέα σημαντική εξαγορά ανακοίνωσε η Ideal Holdings καθώς αποκτά το 100% των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει τα attica stores. Στο πλαίσιο της ...
Τον Οκτώβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 8% και σε σύγκριση με ...