ΑΔΜΗΕ
(upd) Στις 6 το απόγευμα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ

Κάθε καθυστέρηση πάντως μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα στην ιδιωτικοποίηση, ενώ η λύση που θα δοθεί δεν θα πρέπει να διαταράσσει το deal με την κινεζική State Grid, που συμφώνησε να καταβάλει 320 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 24% των μετοχών.

Τρί, 17/01/2017

της Μανταλένας Πίου

Στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Η αναβολή αποφασίστηκε ύστερα από πρόταση του κοινού εκπροσώπου του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχουν από κοινού το 51% των μετοχών.

Νωρίτερα έγραφε το b.e.:

Από πρωί συναντώνται εκ νέου οι εκπρόσωποι των τραπεζών και της κυβέρνησης για αποφασίσουν αν θα χρειαστεί ολιγοήμερη αναβολή της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, καθώς ως αργά χθες το βράδυ δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για το σύνολο των χειρισμών που ζητούν οι τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, εν όψει του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ. 

Η σημερινή συνάντηση, που αποτελεί συνέχεια της ανάλογης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, έχει προγραμματιστεί να γίνει πριν την έναρξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, η οποία μετά την αναβολή που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, συνεδριάζει σήμερα για τον ΑΔΜΗΕ. 

Εξάλλου αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ που ήταν επίσης προγραμματισμένη για σήμερα, αμέσως μετά τη λήξη της συνέλευση. 

Κάθε καθυστέρηση πάντως μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ η λύση που θα δοθεί δεν θα πρέπει να διαταράσσει το deal με την κινεζική State Grid, που συμφώνησε να καταβάλει 320 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 24% των μετοχών, πριν ανακύψει το όλο ζήτημα. Διαφορετικά ο ΑΔΜΗΕ κινδυνεύει να μετατραπεί σε «νέο ΔΕΣΦΑ» , με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμα και της πώλησης του 100%, σε περίπτωση που με τις διάφαρες εμπλοκές χαθούν οι προθεσμίες που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να ζητήσει για δεύτερη φορά αναβολή της συνέλευσης, οπότε αν χρειαστειί αυτή τη φορά θα τη ζητήσει το δημόσιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβάνει τη μεταφορά ένα μέρους από τα δάνεια που βαρύνουν τη ΔΕΗ, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, στην υπό σύσταση ΕΝΣΥΜ- την εταιρία holding, που δημιουργείται στο πλαίσιο των διαδικασιών της απόσχισης και στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ,. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την εκχώρηση στις τράπεζες συμβάσεων της ΔΕΗ και την ταχεία εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος των δανείων. 

Ας σημειωθεί εξάλλου, ότι και ξένες τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια στη ΔΕΗ εκδηλώνουν τώρα επιφυλάξεις ανάλογες με αυτές που διατύπωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank), στην επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών, η οποία ήταν και η αιτία να διακοπεί στις 12 Ιανουαρίου η έκτακτη γενική συνέλευση για τον ΑΔΜΗΕ και να αναβληθεί η λήψη της απόφασης για σήμερα, 17 Ιανουαρίου. . Στην επιστολή τους οι τράπεζες υπογράμμιζαν ότι με τη διαδικασία απόσχισης που ακολουθείται “δια νομοθετικής παρεμβάσεως εμποδίζεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων καταγγελίας και επίσπευσης του δανείου, που άλλως ενεργοποιούνται από την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ”, θέτοντας ευθέως ζήτημα διασφάλισης των δανείων που έχουν χορηγήσει στη ΔΕΗ από τη στιγμή που αποστερείται από τον ΑΔΜΗΕ χωρίς να εισπράξει το αναλογούν τίμημα. Ταυτόχρονα διατύπωναν επιφυλάξεις για την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 2,2 δισ. ευρώ της ΔΕΗ και την νέα πιστωτική γραμμή των 200 εκατ. ευρώ.

Συναφείς ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΣΕΠ
Εκδόθηκαν και καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) τα οριστικά αποτελέσματα της Προκήρυξης 1Κ/2015 (ΦΕΚ 1/11-3-2015, Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.) για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 102 εκ των 103 συνολικά θέσεων
07 Μαρ 2016
ΔΕΗ
Οι προσλήψεις θα γίνουν σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως στον κλάδο των πωλήσεων.
05 Μαρ 2016
ΔΕΗ
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 26.
16 Σεπ 2015
ΔΕΗ
Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε λιγνιτορυχεία και ηλεκτρικούς σταθμούς.
29 Ιουλ 2015
ΔΕΗ
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου (www.asep.gr) ολοκληρώνονται στις 15 Ιουλίου
17 Ιουν 2015