Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Στα τέλη του 2017 η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med

Οι τρεις πλευρές δήλωσαν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την μελέτη των οικονομικών και τεχνικών πλευρών του έργου, ενώ συζητήθηκε η ελληνική πρόταση να προστεθεί στο καλώδιο και οπτική ίνα.

Παρ, 16/06/2017

της Μανταλένας Πίου

Στα τέλη του χρόνου, στην Κύπρο θα υπογραφεί η  Διακυβερνητική Συμφωνία για τον σχεδιασμό του αγωγού μεταφοράς αερίου East Med μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ, με τη συνδρομή της Ιταλίας, όπως αποφασίστηκε χθες, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τις εργασίες της συνόδου, κατά την οποία η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και οι ομόλογοί του της Κύπρου και του Ισεραήλ  Γιώργος Λακκοτρύπης και Γιουβάλ Στάινιτς, υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη με την οποία αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος των προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed. Στη συνάντηση που είχαν ελήφθη και η απόφαση για τη υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, ενώ συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του πρότζεκτ EuroAsia Interconnector.  Οι τρεις πλευρές δήλωσαν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την μελέτη των οικονομικών και τεχνικών πλευρών του έργου, ενώ συζητήθηκε η ελληνική πρόταση να προστεθεί στο καλώδιο και οπτική ίνα.

Εξάλλου κατά τη διμερή συνάντηση των υπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Σταθάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας  και ειδικότερα για το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών εταιρειών στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ο κ. Στάινιτς καλωσόρισε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και συγκεκριμένα της Eergean Oil & Gas στον τομέα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις περιοχές Karich και Tanin, κάλεσε να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην αξιοποίηση Ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υπογράμμισε την περαιτέρω ώθηση που μπορεί ο ενισχυμένος ρόλος τους να προσφέρει στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed. 

Πάντως μέχρι στιγμής το Τελ Αβίβ δεν έχει δεσμευτεί για τον τρόπο εξαγωγής του αερίου από το τεράστιο κοίτασμα Λεβιάθαν, καθώς εξακολουθεί να εξετάζει όλες τις οψιόν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ενδιαφέρον για το πρότζεκτ East Med, ενός αγωγού από τα offshore κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, ως την Κρήτη και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα με προοπτική διασύνδεσης με την Ιταλία. Μάλιστα για το τελευταίο τμήμα, θα χρησιμοποιηθεί ο ελληνο-ιταλικός αγωγός Poseidon, σχέδιο των εταιριών ΔΕΠΑ και Edison αρχικά για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου, το οποίο όμως  δεν υλοποιήθηκε ποτέ,  καθώς  το έργο ανέλαβε ο αγωγός Transadiatic Pipeline, TAP.

Συναφείς ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

IGB
Το αζέρικο φυσικό αέριο θα φθάνει στη Βουλγαρία μέσω του αγωγού IGB, o οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό Τansadriatic Pipeline, TAP.
20 Ιουν 2017
Θεσσαλονικη
Η ενέργεια θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης με τα δύο μεγάλα πρότζεκτ, τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, από τα offshore κοιτάσματα της Κύπρο.
15 Ιουν 2017
TAP
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοινώνει ότι η κατασκευή στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει ο αγωγός, συνεχίζεται βάσει χρονοδιαγράμματος, στόχων, και προϋπολογισμού.
09 Ιουν 2017
ΔΕΣΦΑ
Η δημοπρασία αφορά τριμηνιαίο προϊόν αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας με έναρξη από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.
06 Ιουν 2017
Τransadriatic Pipeline
Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 173 χλμ. συγκολλημένων χαλύβδινων σωληναγωγών σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος.
17 Μάιος 2017