Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΠΟΕ - ΟΤΑ
Η συνάντηση με Τσίπρα έβγαλε μοριοδότηση και απειλές για λύση "αλά Μπουτάρη"
Καλό κλίμα που παραπέμπει σε λύση της απεργίας επικράτησε στη διάρκειας 90 λεπτών συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ στο Μαξίμου, παρόντος και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.
Τρίτη, 27/06/2017

Εξερχόμενα του Μαξίμου τα μέλη του προεδρείου είπαν ότι κατατέθηκαν βελτιωτικές προτάσεις επί των οποίων καλείται η Ομοσπονδία να πάρει θέση και απόφαση για τη λύση ή τη συνέχιση της απεργίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ότι τέθηκαν νέες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θα αξιολογηθούν από το Εκτελεστικό συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ που θα συνεδριάσει άμεσα.

Μεταξύ αυτών των προτάσεων, η αύξηση του ορίου ηλικίας όσων θα μετάσχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και η αύξηση του αριθμού των προσλήψεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες τη νύχτα στη Βουλή το όριο ηλικίας ανέβηκε στα 50 έτη (από 45) και ο αριθμός των προσλήψεων στις «τουλάχιστον 2.500».

Από κυβερνητικής πλευράς, ο κ. Σκουρλέτης παρέπεμψε στο καλό κλίμα της συζήτησης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη λύση της απεργίας. 

«Διευκρινίσαμε ακόμα παραπάνω τα θέματα του διαγωνισμού που πρόκειται να γίνει, μέσω της αποσαφήνισης των όρων της μοριοδότησης και των ορίων ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα κάναμε μία πολιτική συζήτηση, κατά την οποία συνέπεσαν οι απόψεις μας για το ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη για το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, δηλαδή να μην παραδώσουμε αυτή τη βασική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες».

«Η αντίστοιχη εμπειρία στο εξωτερικό έχει δείξει ότι η παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες μεταφράζεται σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τον πολίτη, όχι καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Λύση α λα Μπουτάρη

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα στο προεδρείο της Ομοσπονδίας έχει ήδη διαμηνυθεί ότι εάν, μετά και τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν λύσουν την απεργία, τότε τον λόγο θα έχουν τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας «α λα Μπουτάρη». 

Η σχετική ζύμωση έχει γίνει άλλωστε, με βασικό αντίπαλο των συμβασιούχων το... κοκτέιλ «καύσωνας-ξεχειλισμένοι κάδοι», που προκαλεί εφιαλτική κατάσταση στα μεγάλα κέντρα.

Την («προσωρινή») λύση των ιδιωτικών συνεργείων δεν απέκλεισαν χθες κυβερνητικά στελέχη, στην περίπτωση που η ΠΟΕ ΟΤΑ επιμείνει στη συνέχιση της απεργίας. 

Αντιθέτως, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, δεδομένου ότι το εν λόγω μέτρο καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση.

Κυβέρνηση vs «βαθύ κράτος»

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης (σ.σ. μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη και τον κ. Σκουρλέτη αναζητούν λύση από την προηγούμενη εβδομάδα) παρουσίασε χθες το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται πλέον η κυβέρνηση, ως εξής:

1. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών περιγράφει τη συνολική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων:

α) δημιουργεί νέες συμβάσεις εργασίας για όσους εργαζόμενους δούλευαν μέχρι τις 7/6/2017, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των έκτακτων και επειγουσών αναγκών.

β) με βάση τις ανάγκες των δήμων σε θέσεις Καθαριότητας προκηρύσσεται άμεσα μέσω ΑΣΕΠ διαδικασία πρόσληψης τακτικού προσωπικού των δήμων. Ετσι, οι ανάγκες των δήμων σε θέσεις Καθαριότητας λύνονται με θέσεις εργασίας πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.

γ) οι σημερινοί εργαζόμενοι (πρώην «παρατασιούχοι» και νυν εργαζόμενοι με τις νέες συμβάσεις) θα έχουν ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Με τη διαδικασία αυτή -που εφαρμόστηκε και στην πρόσληψη εργαζομένων Καθαριότητας στα νοσοκομεία- καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ήδη εργαζομένων με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

2. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συνολική λύση θέτει φραγμό στη στρατηγική της ΝΔ και πολλών δεξιών δημάρχων για ανάθεση των υπηρεσιών Καθαριότητας των δήμων σε εργολαβικές εταιρείες Καθαριότητας.

Η βούληση αυτή εκφράστηκε σε πρώτο χρόνο από τον Γιάννη Μπουτάρη, δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελεί βασική επιλογή αρκετών δημάρχων της δεξιάς, οι οποίοι αντιδρούσαν εξαρχής στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων. 

Τώρα μπορούμε να ανασυνθέσουμε το παζλ των προηγούμενων μηνών: ορισμένοι επίτροποι κατ' εντολήν των δημάρχων τους αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων. Οι περισσότεροι τα υπογράφουν βεβαίως και οι συμβάσεις εκτελούνται κανονικά. Για τους λίγους αυτούς επιτρόπους, η υπόθεση πηγαίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκεί που μια «σκληρή» ομάδα επιβάλλει κατά πλειοψηφία την εκδοχή της. Η ΝΔ πανηγυρίζει... Το σύστημα των εργολαβικών εταιρειών δείχνει σημάδια υψηλής αντίστασης.

3. Ομως, η απόφαση του Ελεγκτικού έχει το τίμημά της. Προκειμένου να απονομιμοποιήσει τις παρατάσεις των συμβάσεων, αναγκάζεται να μιλήσει περί «πάγιων και διαρκών αναγκών». Ορίζει έτσι (άθελά της;) την ανάγκη προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην Καθαριότητα.

4. Η ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες της Καθαριότητας των δήμων αποτελεί μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία εκτός των άλλων είναι και εμφανώς αντισυνταγματική. Η Καθαριότητα αφορά «κύριο έργο» της αυτοδιοίκησης (όχι συμπληρωματικό έργο), για το οποίο άλλωστε απολαμβάνει και ειδικών ανταποδοτικών τελών. 

Η εκχώρησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα, θέση την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει και για άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες), εξυπηρετεί την πιο ταξική και αντεργατική πολιτική, δεδομένων των εργασιακών σχέσεων «γαλέρας» που έχουν επιβάλει οι εταιρείες αυτές σε βάρος των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό, η μάχη που δίνεται σήμερα έχει στρατηγικό χαρακτήρα: ή η κυβέρνηση θα επιβάλει στο «βαθύ κράτος» την έννοια του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών υπηρεσιών, ή το «βαθύ κράτος» της δεξιάς και των εργολαβικών συμφερόντων θα νικήσει (στις πλάτες των συμβασιούχων).

5. Οι μάχες των εργολαβικών συμφερόντων μαίνονται και σε άλλα μέτωπα: στα νοσοκομεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις, παντού. Παντού βήμα βήμα τα ξεδοντιάζουμε. Οι εργολαβικές συμβάσεις μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι -κυρίως οι γυναίκες και οι μετανάστριες που δέχονταν τη βία των εργολάβων στο πετσί τους- ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπειά τους.

6. Τον Σεπτέμβριο του 2016, με τροπολογία που κάναμε, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υπουργός: Βερναρδάκης), το Υπουργείο Υγείας (υπουργοί: Ξανθός - Πολάκης), Υπουργείο Εργασίας (υπουργός: Κατρούγκαλος) καταργήσαμε το καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών στη δημόσια διοίκηση και στο κεντρικό κράτος. Το παρακράτος των εργολαβικών ξεσπάθωσε. Μια μικρή μόνο έκφραση αποτελούν τα υβριστικά σχόλια ορισμένων στην επίσημη σελίδα μου. Υποδύονται τάχα τους συμβασιούχους καθαριότητας ή ανύπαρκτους «συλλόγους συμβασιούχων» εργολαβικοί υπάλληλοι και γνωστοί χρυσαυγίτες που δούλευαν ως μπράβοι τους. Προφανώς, έχουσιν γνώσιν οι φύλακες...

7. Σεβαστές όλες οι συνδικαλιστικές επιλογές. Αρκεί να προσέχουν να μην ανοίξουν τον δρόμο στα εργολαβικά συμφέροντα. Και ας φροντίσουν επιτέλους να καλύψουν συνδικαλιστικά όλους τους συμβασιούχους και όλους τους ελαστικά απασχολούμενους και όλους τους μετανάστες και όλους γενικά τους εργαζόμενους....

Η τροπολογία

Στη βάση αυτή, η τροπολογία που κατατέθηκε αργά τη νύχτα στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού για να ψηφισθεί σήμερα προβλέπει:

- Αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα.

- Η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. 

- Αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

- Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι, επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

- Παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους, ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Πηγή: euro2day.gr

Συναφείς αναρτήσεις
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
Hellenic Train-Απεργία
Οι εργαζόμενοι της Hellenic Train  πραγματοποιούν νέα απεργία, σήμερα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας ο πρωθυπουργός ...
Κυρίαρχη η ακρίβεια
Πρόβα προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε αυτή τη φορά η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος υπερψηφίστηκε, ...
Απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση Τσίπρα
«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες ...
Και γιατί δεν μας έκανε σοφότερους
Τα γνωστά: στα πόθεν έσχες των πολιτικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα και αφορούν τη δηλωθείσα περιουσιακή κατάσταση για ...
Τροφή στους Ρώσους εισβολείς
Λίγο μετά το μεσημέρι ξεκίνησε η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων. Προηγήθηκε η εισαγωγική παρέμβαση ...
 
 
Η Επιτροπή Ακινήτων του ΣΑΕ|Ε και η Ομάδα Εργασίας Golden Visa, έχοντας μελετήσει την Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει, σε συνέχεια και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ...
Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισφραγίζοντας ...
Ομάδα διαχείρισης κρίσης στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, εν όψει του Πάσχα, σχεδιάζει να συστήσει η ΡΑΑΕΥ για την αποφυγή πιθανού black out ...
H Intrakat είναι οριστικός ανάδοχος του μεγάλου έργου αστικής αναζωογόνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού €24 εκατ., το οποίο προβλέπει τεχνικές επεμβάσεις και έργα ...
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η στελέχωση του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με σκοπό να περιορίσει το φαινόμενο ...
Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του, που επισκέπτονται την Οδησσό, μετά την έκρηξη που ...
Με απώτερο σκοπό την άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας που υφίστανται σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά, ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί το «Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας», το ...
Από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση ...
Mε απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 742.000 ευρώ, στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ», για παράβαση του άρθρου 54 ...
Το UN Global Compact Network Greece συμμετείχε ενεργά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα «Επενδύοντας ...
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε σε πλειστηριασμό τον τίτλο της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία, έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ. Μαζί με τον τίτλο της Ελευθεροτυπίας, ο εκδότης ...