Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Market report
Ενδείξεις για ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Δευτέρα, 27/11/2017

Η Παγκόσμια Οικονομία εξακολουθεί να κινείται με υψηλούς ανοδικούς ρυθμούς, συμβάλλοντας και στη σταθερή ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και της Ευρωζώνης ειδικότερα κατά το 3ο τρίμηνο 2017.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δείκτη J.P.Morgan Global Manufacturing & Services PMI η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχισθεί και κατά τον Οκτώβριο 2017. Με βάση τα σχετικά ευρήματα οι ρυθμοί ανάπτυξης για τον Οκτώβριο θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα σε ότι αφορά την Οικονομική Δραστηριότητα και Απασχόληση, παρά τη μικρή μείωση των νέων παραγγελιών.

Τα σημάδια χαλάρωσης των ρυθμών ανόδου του Πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις, ούτε η άνοδος των εξόδων παραγωγής κλπ θα προκαλέσουν εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Ευρωζώνη παραμένει ένας οικονομικός χώρος με σταθερή ανάπτυξη και κατά τον Οκτώβριο 2017. Η Γαλλία επιτάχυνε τους ρυυθμούς ανάπτυξης, αλλά λίγο συγκρατήθηκαν σε Γερμαία, Ιταλία και Ισπανία.

Οι χώρες της Ασίας εμφανίζουν μια πολύ ικανοποιητική ανάπτυξη στηρίζοντας την Παγκόσμια Οικονομία. Συγκεκριμένα, η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς με άνοδο +1.7% στο 3ο τρίμηνο 2017 έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου κατά το οποίο είχε εξασφαλίσει άνοδο +1.8%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό +0.3% στο 3ο τρίμηνο 2017 έναντι του 2ου τριμήνου κατά το οποίο εξασφάλισε ανάπτυξη +0.6%. Η ανάπτυξη της Ιαπωνίας στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε για πρώτη φορά στην τελευταία διετία.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα FlashEurozonePMICompositeOutputIndex για την πορεία της Ευρωζώνης κατά τον Νοέμβριο 2017 ο σχετικός δείκτης εμφανίσθηκε με νέο ρεκόρ τελευταίων 17 ετών! Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας δείχνουν μια ισχυροποίηση μέσα στο 4ο τρίμηνο 2017, με τη Μεταποίηση να βελτιώνει περισσότερο τις επιδόσεις της. Η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 0.8% για το τελευταίο τρίμηνο 2017, η μεγαλύτερη άνοδος στην τελευταία δεκαετία…

Η μεγαλύτερη απασχόληση παραγωγικού δυναμικού κατέστησε εφικτή την αύξηση της Απασχόλησης, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω ανόδου τόσο των διεθνών τιμών πρώτων υλών (πετρέλαιο κλπ) όσο και των τιμών άλλων δαπανών της βιομηχανίας, με δυνατότητα βέβαια μετακύλισης του κόστους λόγω αυξημένης Ζήτησης.

Μικρή επιβράδυνση στο +1.4% εμφάνισε ο ετήσιος Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2017 από +1.5% τον Σεπτέμβριο, ενώ η ετήσια μεταβολή του Πληθωρισμού στην ΕΕ των 28 ήταν +1.7% και +1.8% αντίστοιχα για τους δύο προηγούμενους μήνες. Η μεγαλύτερη άνοδος  του επιπέδου τιμών προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις για καύσιμα μεταφοράς, υπηρεσίες αναψυχής και ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, ενώ μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στις τηλεπικοινωνίες, ενδύματα και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας

Ο δείκτης παραγωγής του Τομέα Κατασκευών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0.1% τον Σεπτέμβριο 2017 από τον Αύγουστο, ενώ στην ΕΕ των 28 σημειώθηκε μείωση -0.4%, σύμφωνα με την Eurostat.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2016 η παραγωγή του τομέα Κατασκευών αυξήθηκε +3.1% στην Ευρωζώνη και +2.6% στην ΕΕ των 28.

Στο 3ο τρίμηνο 2017 η ετήσια άνοδος ήταν +3.0% στην Ευρωζώνη, έναντι +3.6% στην ΕΕ των 28.

Στις ΗΠΑ κυρίαρχο θέμα για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις είναι η θεωρούμενη ως βέβαιη αύξηση των κεντρικών επιτοκίων μέσα στον Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο οι τρεις προηγούμενες αυξήσεις να έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό θέμα για τους επενδυτές είναι η οριστικοποίηση των μειώσεων των φορολογιών, για το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι διαθέτουν την απαραίτητη νομοθεσία για την έγκριση της τελικής πρότασης.

Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του Ιδιωτικού Τομέα στις ΗΠΑ παρουσίασε το Νοέμβριο ανάκαμψη, αλλά με τις δραστηριότητες της Μεταποίησης να είναι κάτω από τις προβλέψεις και χαμηλότερα από τις επιδόσεις του Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Τελευταία πρόβλεψη του IMF για άνοδο του Παγκόσμιου ΑΕΠ με +3.6% το 2017 και +3.6% το 2018. Επίσης. αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δείκτη J.P.Morgan Global Manufacturing & Services PMI η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχισθεί και κατά τον Οκτώβριο 2017.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Με ισχυρούς ρυθμούς εξακολούθησε να αναπτύσσεται το διεθνές εμπόριο και στο 3ο τρίμηνο 2017. Στην πράξη εφαρμόζεται η απόφαση της Συνόδου των ηγετών των G20 στο Αμβούργο για την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου. είναι σαφής η αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για «μέτρα προστατευτισμού» σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Οι "πολιτικοί κίνδυνοι" σε Ευρώπη και δευτερευόντως Μέση Ανατολή είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο του αργού Πετρελαίου που παραμένει λίγο κάτω από τα 59 δολάρια. Βασικό "συντηρητικό σενάριο" σύμφωνα με τους Ρώσους: $40  το βαρέλι στην τριετία 2017 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των χωρών του OPEC και της Ρωσίας.

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:   Οι χώρες της Ασίας εμφανίζουν μια πολύ ικανοποιητική ανάπτυξη στηρίζοντας την Παγκόσμια Οικονομία. Συγκεκριμένα, η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς με άνοδο +1.7% στο 3ο τρίμηνο 2017 έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου κατά το οποίο είχε εξασφαλίσει άνοδο +1.8%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό +0.3% στο 3ο τρίμηνο 2017 έναντι του 2ου τριμήνου κατά το οποίο εξασφάλισε ανάπτυξη +0.6%.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Εντυπωσιακή και απρόβλεπτη η ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά +3% στο 3ο τρίμηνο 2017 - έναντι πρόβλεψης +2.5% - ελαφρά χαμηλότερη από την εξίσου εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ με +3.1% στο 2ο τρίμηνο 2017. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από το 1ο τρίμηνο 2015.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Ο Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων που αυξήθηκε +1.6% τον Σεπτέμβριο 2017 μετά από πτώση -0.1% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που κατεγράφη από τον Μάρτιο 2015, με κύριο χαρακτηριστικό την ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία πτώση -6.8% μετά από αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 και πτώση -0.1% τον Μάιο. επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω μεταβολές επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία των παραγγελιών για αεροσκάφη.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Τα μέσα Προσωπικά Εισοδήματα αυξήθηκαν κατά +0.4% τον Σεπτέμβριο 2017 έναντι του Αυγούστου, κατά τον οποίο είχαν αυξηθεί +0.2% λόγω ανόδου των μισθών και ημερομισθίων. Ο δείκτης Προσωπικής Κατανάλωσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε +0.4% τον Σεπτέμβριο 2017 έναντι του προηγούμενου μήνα, κατά τον οποίο είχε αυξηθεί +0.2%.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής των ΗΠΑ υποχώρησε κατά -0.9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που καταγράφεται από τον Μάιο 2009. σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από τον τυφώνα Harvey.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης U.S. Manufacturing PMI παραμένει σε υψηλά επίπεδα αν και υποχώρησε στο 53.8 το Νοέμβριο 2017 από 54.6 τον Οκτώβριο.  Παράλληλα ο δείκτης παραγωγής της Μεταποίησης - U.S. Manufacturing Output Index - υποχώρησε ελαφρά στο 54.3 το Νοέμβριο από 54.6 τον Οκτώβριο.in October).

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο δείκτης δραστηριοτήτων του τομέα Υπηρεσιών των ΗΠΑ - U.S. Services Business Activity Index - περιορίσθηκε στο 54.7 από 55.3 τον Οκτώβριο, για να βρεθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τετραμήνου

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις μονοκατοικιών κατοικιών για οικογένειες αυξήθηκαν στις ΗΠΑ με ετήσιο ρυθμό +18.9% τον Σεπτέμβριο 2017, έναντι πρόβλεψης για ετήσια αύξηση μόλις +0.9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Ιανουάριο 1992.

Εξάλλου, οι μέσες τιμές μονοκατοικιών με υποθήκες εγγυημένες από τους στεγαστικούς οργανισμούς Fannie Mae και Freddie Mac αυξήθηκαν με μηνιαίο ρυθμό +0.7% τον Αύγουστο από +0.4% τον Ιούλιο 2017, ενώ στο 12μηνο σημειώθηκε αύξηση +6.6% και +6.3% για τους αντίστοιχους ανωτέρω μήνες.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική η μεγάλη πτώση των ενάρξεων κατασκευών κατοικιών κατά -4.7% τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, ενώ η αγορά ανέμενε μιαν αύξηση +0.5%. Όμως η μείωση αυτή αποδίδεται στους δύο τυφώνες που έπληξαν τις ανατολικές ακτές.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η δυναμική της Οικονομίας των ΗΠΑ επέτρεψε τη δημιουργία 261.000 νέων θέσεων εργασίας στους εξω-αγροτικούς τομείς κατά τον Οκτώβριο 2017, ενώ η ανεργία υποχώρησε ακόμη περισσότερο, στο 4,1%, το χαμηλότερο ποσοστό από το Δεκέμβριο 2000.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών που καταρτίζεται από το University of Michigan βελτιώθηκε στο 101.1 τον Οκτώβριο 2017 από 95.1 τον Σεπτέμβριο για να βρεθεί πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2014.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η ψήφιση από το Κογκρέσο του σχεδίου για μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Trump  και η οποία αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για αύξηση των Μετοχικών Δεικτών. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το «Σχέδιο Trump» για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και θα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Με ρυθμούς άνω του +5.5% η ετήσια άνοδος της καταναλωτικής πίστης παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Με ρυθμό +0.6% προβλέπεται να αυξηθεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο 2017 έναντι του δεύτερου τριμήνου, ενώ ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι και η αύξηση του ΑΕΠ των "28" της Ευρωζώνης.Επίσης, στο τρίτο τρίμηνο 2017 σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2016 η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να ανέβει στο +2,5%. Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.3%, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των «28» προβλέπεται στο +2.4%. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε +0.6% στην Ευρωζώνη και +0.7% στην ΕΕ των "28".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator έπεσε στο 1.05 τον Ιούλιο μετά από αύξηση στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, που ήταν και από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ:  Σε επίπεδο Ευρωζώνης κυρίαρχο θέμα η μείωση των αγορών ομολόγων από τα 40 δισ. στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, με έναρξη από τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ECB, διατηρώντας όμως αμετάβλητα τα Κεντρικά Επιτόκια. To πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραταθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 ή και περισσότερο αν χρειαστεί. Η διατήρηση των Κεντρικών Επιτοκίων στην Ευρωζώνη στο 0% μέχρι και το τέλος 3ου τριμήνου 2018 ευνοεί τη χρηματοδότηση της Ανάπτυξης με χαμηλά τραπεζικά επιτόκια, επιτρέποντας στις εμπορικές τράπεζες να βελτιώσουν τους δείκτες φερεγγυότητας και της ρευστότητάς τους.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  "Αισιοδοξία" δημιούργησαν τα στοιχεία για την τελευταία μηνιαία αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής κατά +1.4% τον Αύγουστο 2017 στην Ευρωζώνη και +1.7% στην ΕΕ των "28". Σε ετήσια βάση η αύξηση τον Αύγουστο ήταν 3.8% και +3.9% στην Ευρωζώνη και στις "28" αντίστοιχα. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σαφή βελτίωση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο 2017, συμβάλλοντας στην περαιτέρω άνοδο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο Δείκτης Μεταποιητικής Δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI διαμορφώθηκε στο 58.5 τον Οκτώβριο 2017 από 58.1 τον Σεπτέμβριο. Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 2011 και η δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στα τελευταία 17 χρόνια…. Η ανάπτυξη τον Οκτώβριο ήταν ισχυρότερη στη Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία. Στην Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 52.1 που είναι το χαμηλότερο τελευταίων τριών μηνών, αλλά και η ελληνική μεταποίηση ακολουθεί τη γενικά ανοδική πορεία των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Οι νέες παραγγελίες βρίσκονται στα υψηλότερα τελευταίων 80 μηνών, ενώ άλλοι συντελεστές ανόδου του γενικού δείκτη ήσαν αύξηση της απασχόλησης και των παραγγελιών.Οι εξαγωγικές δραστηριότητες παραμένουν ικανοποιητικές παρά την ενίσχυση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου στο πρώτο εξάμηνο 2017.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το Εμπορικό Πλεόνασμα της Ευρωζώνης περιορίσθηκε στα 16.1 δισ. € τον Αύγουστο 2017 από 17.5 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Εντούτοις, οι εξαγωγές τον περασμένο Αύγουστο αυξήθηκαν +6.8% και οι εισαγωγές +8.6%, μεταβολές που υποδηλώνουν αύξηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Ενθαρρυντική και η άνοδος των τιμών σε επίπεδο πωλήσεων από Βιομηχανίες με ετήσια αύξηση τον Αύγουστο +2.5% και +2.8% για την Ευρωζώνη και την ΕΕ αντίστοιχα. Σε μηνιαία επίπεδα η αύξηση κατά τον Αύγουστο 2017 ήταν +0.3% και +0.4% για την Ευρωζώνη και την ΕΕ των 28 αντίστοιχα…

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Στο 8.9% υποχώρησε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο 2017 από 9.0% τον Αύγουστο και 9.9% τον Σεπτέμβριο 2016. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιανουάριο 2009.  Αντίστοιχα στην ΕΕ των 28 η ανεργία υποχώρησε στο 7.5% τον Σεπτέμβριο 2017, όση ήταν και τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο 2016 ήταν στο 8.4%. Για την Ελλάδα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την ανεργία ήταν για τον Ιούλιο με ποσοστό 21.0%.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Στο 55.9 ο δείκτης Eurozone PMI Composite Output τον Οκτώβριο 2017 από 56.7 τον Σεπτέμβριο με τον δείκτη του τομέα υπηρεσιών να υποχωρεί στο 54.9 (από 55.8 τον Σεπτέμβριο) που είναι στα χαμηλότερα τελευταίων δύο μηνών, ενώ ο δείκτης Eurozone Manufacturing PMI Output περιορίσθηκε στο 58.7 από 59.2 τον Σεπτέμβριο. Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ισχυρή και στις αρχές τελευταίου τριμήνου 2017, ενώ η Μεταποίηση εξασφαλίζει αυξημένες παραγγελίες τον Οκτώβριο 2017 και οι επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον για αύξηση της απασχόλησης.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Κατά τον Αύγουστο 2017 ο όγκος λιανικού εμπορίου υποχώρησε κατά -0.5% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο ανωτέρω διάστημα στην ΕΕ των "28". Σε 12μηνη βάση πάντως ο όγκος λιανικού εμπορίου τον Αύγουστο 2017 ήταν +1.2% και +2.0% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ο δείκτης παραγωγής του Τομέα Κατασκευών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0.1% τον Σεπτέμβριο 2017 από τον Αύγουστο, ενώ στην ΕΕ των 28 σημειώθηκε μείωση -0.4%, σύμφωνα με την Eurostat. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2016 η παραγωγή του τομέα Κατασκευών αυξήθηκε +3.1% στην Ευρωζώνη και +2.6% στην ΕΕ των 28. Στο 3ο τρίμηνο 2017 η ετήσια άνοδος ήταν +3.0% στην Ευρωζώνη, έναντι +3.6% στην ΕΕ των 28.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν  κατά +3.8% στην Ευρωζώνη και + 4.4% στην ΕΕ των 28κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου 2016.Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2017 οι τιμές αυξήθηκαν με +1.5% και +1.8% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ αντίστοιχα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχχουν στοιχεία για τις τιμές των κατοικιών από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι τιμές τους υποχώρησαν -1.2% μεταξύ των δεύτερων τριμήνων των ετών 2017 και 2016. Σημειωτέον ότι η πτώση των τιμών ακινήτων στην Ελλάδα είναι συνεχής....

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικός Κίνδυνος απομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του Ιδιωτικού Τομέα στις ΗΠΑ παρουσίασε το Νοέμβριο ανάκαμψη, αλλά με τις δραστηριότητες της Μεταποίησης να είναι κάτω από τις προβλέψεις και χαμηλότερα από τις επιδόσεις του Οκτωβρίου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  

Ο ετήσιος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο +2.0% τον Οκτώβριο από το +2.2% τον Σεπτέμβριο 2017 και μετά από αύξηση +1.9% τον Αύγουστο. Η πορεία του Πληθωρισμού, η πολύ χαμηλή Ανεργία και ικανοποιητική ανάπτυξη ευνοούν μια νέα αύξηση των κεντρικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο 2017

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Στις ΗΠΑ τα Κεντρικά Επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο 1% και 1,25% με την απόφαση του Federal Reserve στη συνεδρίασή του για το μήνα Νοέμβριο 2017. Εντούτοις πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των Επιτοκίων τον Δεκέμβριο, καθώς οι δείκτες απασχόλησης και ανάπτυξης βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα.

ΔΟΛΑΡΙΟ: Σε φάση διαρκούς ανόδου βρίσκεται το "πράσινο νόμισμα" μετά από τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διαμόρφωση της ισοτιμίας του Ευρώ σε επίπεδα λίγο κοντά πλέον στο 1.16 $ μάλλον θα επηρεάσει θετικά τις Εξαγωγές, αφού στο 1.20 $ πολύ λίγο επηρεάσθηκαν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός διαμόρφωσε ένα έλλειμμα 108 δισ. $ τον Αύγουστο έναντι των 107 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2016. Είναι προφανές ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ο Προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί αισθητά με τις αποζημιώσεις και τα έργα που θα κατασκευασθούν για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι δύο τυφώνες.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Κατά τον Σεπτέμβριο 2017 το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ανήλθε σε 43,5 δισ. $, ενώ τον Αύγουστο ήταν στα 42,8 δισ. $

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Πρώτη εκτίμηση για τον Πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι για αύξηση στο +1.4% τον Οκτώβριο 2017 από +1.5% τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης πληθωρισμού για τον Οκτώβριο επηρεάσθηκε κυρίως από την άνοδο κατά +3.0% από την ενέργεια και την αύξηση των ειδών διατροφής, οινοπνευματωδών και καπνού +2.4% (έναντι +1.9% τον Σεπτέμβριο).

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump. Όμως, η απομάκρυνση από τον Λευκό Οίκο ακροδεξιών στοιχείων βελτιώνουν το "πολιτικό κλίμα" και οι "συγκλίσεις" του προέδρου Trump με τους Δημοκρατικούς για σημαντικά ζητήματα επιδρούν θετικά στις αγορές…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Το παγκόσμιο Χρέος ξεπέρασε τα 220 τρισ. $ και αντιστοιχεί στο 324% του Παγκόσμιου Προϊόντος. Ο σταδιακός περιορισμός των Πολιτικών Πιστωτικής Χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών ΗΠΑ και Ευρωζώνης δημιουργεί αυξανόμενες δυσκολίες άντλησης νέων δανείων με χαμηλά επιτόκια μέσα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Federal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017. Ιδιαίτερα επισημαίνονται οι αυξανόμενοι Δημοσιονομικοί Κίνδυνοι, αφού πλέον ανέρχεται στο -3.5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ το έλλειμμα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ για την οικονομική χρήση 2017. Συγκεκριμένα το έλλειμμα έφθασε στα 666 δισ. $ το 2017 από 586 δισ. το 2016, δηλαδή από το -3.2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα - ως ποσοστό του ΑΕΠ - από το 2014, ενώ παραμένει μόνιμα ελλειμματικό για περισσότερα από 11 χρόνια, διογκώνοντας συνεχώς το Δημόσιο Χρέος που έχει ξεπεράσει τελευταία τα 20 τρισ. $.... Μάλιστα το Χρέος έφθασε το -9.8% του ΑΕΠ στη χρονιά της μεγάλης κρίσης του 2009 για να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά στο -8.7% και -8.5% στις αμέσως δύο επόμενες χρονιές…
Τα Δημοσιονομικά Ελλείμματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια μετά και την πρόσφατη έγκριση από το Κογκρέσο μέχρι και 1.5 τρισ. $ για να πραγματοποιηθεί η μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα, για να ακολουθήσουν "νέα αντίμετρα" από τις ΗΠΑ…

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Όμως η Κίνα αποδεικνύεται "αδύναμη" στην αποτελεσματικότητα "διαμεσολάβησης" για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους. 

ΙΡΑΝ: Έντονες "τριβές" προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Trump να ακυρώσει τη διεθνή συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, με την Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Commission δημόσια να εκφράζουν την αντίθεσή τους…

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Έχει οξυνθεί η ισχυρή ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω της τελευταίας ισχυρής πυρηνικής δοκιμής και των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου με υδρογονοβόμβα.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Στην Ευρωζώνη οι Πολιτικοί Κίνδυνοι εμφανίζονται αυξημένοι λόγω: 1) Της τεταμένης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην περιφέρεια της Καταλωνίας. 2) Καθυστερήσεων στη Γερμανία στο σχηματισμό κυβέρνησης. 3) Ανάδειξης ενός ευρωσκεπτικιστή σε "πολιτικό  ρυθμιστή" στην Τσεχία, 4) Ισχυροποίησης υπερσυντηρητικών δυνάμεων στην Αυστρία, 5) Προώθησης δημοψηφισμάτων για την …"οικονομική ανεξαρτητοποίηση" των Περιφερειών της Λομβαρδίας και της Βένετο, δύο από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας…. Εξάλλου, εκτιμάται ότι μάλλον σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές η Ιταλία - χώρα με ιδιαίτερα επιβαρυμένο δημόσιο χρέος, αλλά και με τράπεζες που έχουν μεγάλα ανοίγματα…

BREXIT:  Ένα "διαζύγιο με μεγάλο οικονομικό κόστος"  εξακολουθεί να απειλεί την Οικονομία της Βρετανίας… Εξακολουθεί να επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως «προσωρινή πρωθυπουργός»… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Μέσα στο Νοέμβριο ξεκίνησε η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του αξιολόγηση, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη".

Συναφείς αναρτήσεις
Με ρυθμό ανάπτυξης 2% ολοκλήρωσε το 2023 η ελληνική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση κατά ...
Ήπια υποχώρηση εμφάνισαν οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο μετά την ανάκαμψη που είχαν εμφανίσει τον ...
Άνοιγμα με απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Πέφτουν οι αποδόσεις για το Ελληνικό 10ετές στο 3,13% αυτή την ώρα, όταν της Ιταλίας, της Γερμανίας και της ...
Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στον ...
Υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch και οι αγορές σείονται, με την Ευρώπη να σημειώνει πτώση πάνω ...
Λουίς ντε Γκίντος
Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, βασική εστίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τελικά χαλαρώνουν σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά η ...
Στο 5,5% στην Ευρώπη
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση της Eurostat, υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο, ενώ στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,5%, έναντι ...
Σε σχέση με το δ' 3μηνο του 2022
Ανοδικά συνέχισε να κινείται το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Καταγράφεται ...
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, αλλά και τις αυστηρότερες συνθήκες ...
 
 
Τηρήθηκε η παράδοση που θέλει τον Μάρτιο να είναι πτωτικός για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έκλεισε με απώλειες 0,14%. Σε επίπεδο ά 3μήνου ...
Από εκεί και πέρα, οι συναλλαγές μειώνονται, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, καθώς απομένει μία ακόμα (συνεδρίαση) για να ολοκληρωθούν ...
Το Ethereum -ως νεότερο- δεν είναι τόσο "έμπειρο" κρυπτονόμισμα όσο το Βitcoin. Είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη πλατφόρμα με νέες "καινοτομίες" που αλλάζουν ριζικά ...
Διέξοδο στις… φήμες φαίνεται πως βρήκαν σήμερα οι επενδυτές, με την αγορά να ενισχύεται περίπου 10% από την αρχή του χρόνου, όπου η ...
Ολική επαναφορά για την αγορά με επαναπροσέγγιση των υψηλών 13 ετών, με κλείσιμο στις 1417 μονάδες και συναλλαγές στα 168,14 εκατ. ευρώ, σταθερά ...
Πράξεις πάνω από τις 1400 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., με κίνηση στις 1404 μονάδες, δηλαδή, όσο και στο άνοιγμα της ...
Υψηλός όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και σήμερα με περισσότερα από 177 εκατ. ευρώ και κλείσιμο στις 1399 μονάδες με κέρδη 0,28% για τον ...
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) προχώρησε στην σύσταση ενός Δικτύου για την διαφορετικότητα (IOSCO Diversity Network).  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κυρία ...
Νέα άνοδος στα ξένα χρηματιστήρια αυτή την ώρα με τον S&P στην Wall να ενισχύεται κοντά στο 1%, πατώντας τις 5.167 μονάδες, ενώ ...
Απότομη βουτιά 2,51% και κλείσιμο στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., στις 1391,26 μονάδες με συναλλαγές λόγω rebalancing ενόψει ...
Ακάθεκτο συνεχίζει το ράλι του το bitcoin, καταγράφοντας τη Δευτέρα νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η φρενίτιδα των επενδυτών για τα κρυπτονομίσματα δεν δείχνει ...
Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφύγουν την ύφεση, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διαπραγματεύονται σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ και πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις -όπως το ...