Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ
Οι δανειστές ζητούν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 17%
Πέμπτη, 30/11/2017

Tο γόρδιο δεσμό για την κάλυψη του κόστους των ΑΠΕ καλείται να λύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς οι θεσμοί, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του συνόλου των προμηθευτών ηλεκτρισμού, της ΔΕΗ και των ιδιωτών, ζητούν ως τον Μάρτιο να καταργηθεί η περίφημη “χρέωση προμηθευτή” και να αντικατασταθεί με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά περίπου 17%, λύση που ο υπουργός θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει, αφού η όποια αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τους καταναλωτές.

Η “χρέωση προμηθευτή¨ ήταν το μέτρο που αποφασίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, στόχος που επετεύχθη αλλά με σημαντική επιβάρυνση των προμηθευτών. Μόνον η ΔΕΗ υπολογίζει το σχετικό κόστος σε περίπου 370 εκατ ευρώ, ενώ σημαντικό ήταν και για τους ιδιώτες προμηθευτές.

Πέραν της άμεσης αυτής επίπτωσης, η χρέωση, το ΠΧΕΦΕΛ (Προσαύξηση Χρέωσης Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ) όπως είναι η επίσημη ονομασία, επηρέασε αρνητικά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, με συνέπεια η ΔΕΗ να υποχρεωθεί να διαθέσει μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρισμού στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Ο σύνδεσμος των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρισμού, ΕΣΑΗ, έχει επανειλημμένα επικρίνει τη χρέωση προμηθευτή για δομικές αδυναμίες της μεθοδολογίας, την οποία μάλιστα έχει χαρακτηρίσει «καινοφανή», αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα στις αναπτυγμένες και ώριμες αγορές ηλεκτρισμού του εξωτερικού. Επίσης έθεσε υπό αμφισβήτηση την επιστημονική βάση της, καθώς η χρέωση στηρίζεται στην «πρωτοφανή σύλληψητης δημιουργίας μιας νέας εικονικής Οριακής Τιμής Συστήματος μέσω ρυθμιστικής παρέμβασης, η οποία χρησιμοποιείται ως βάση για την ανάκτηση της δαπάνης των ΑΠΕ μέσω επιμερισμού της στους προμηθευτές”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά, το σύνολο των φορέων ΑΠΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης της χρέωσης, καθώς μέχρι σήμερα ήταν το μόνον μέτρο που κατάφερε να εξορθολογίσει τα οικονομικά του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και να εξομαλύνει ως ένα βαθμό τις πληρωμές προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Ας σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ το 2015-16 είχαν φθάσει ως και τους 8 μήνες για τα φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στον κλάδο.

Πρόσφατα, ο ΛΑΓΗΕ, ο φορέας που διαχειρίζεται τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, είχε διαμηνύσει ότι η χρέωση προμήθειας δεν μπορεί να συνεχιστεί, προαναγγέλλοντας την κατάργησή της και την αντικατάσταση από άλλα μέτρα. Η λύση που ευνοούν ο ΛΑΓΗΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας είναι τα πράσινα πιστοποιητικά μέσω της λειτουργίας περιβαλλοντικής αγοράς στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ωστόσο το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο συνδέεται με την εφαρμογή του target model, είναι θεσμοί που δεν αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πριν το τέλος του 2018. Γι΄αυτό άλλωστε και ο υπουργός κ. Σταθάκης πρότεινε στους δανειστές να διατηρηθεί η χρέωση προμήθειας ως το τέλος του επόμενου έτους, πρόταση που οι θεσμοί απέρριψαν, ζητώντας την κατάργηση του μέτρου το συντομότερο.

Ετσι, για να μείνει ισοσκελισμένος ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα πρέπει να εξευρεθούν περί τα 158 εκατ. ευρώ, τα οποία οι θεσμοί ζητούν να προέλθουν από την αύξηση του ΕΕΤΜΕΑΡ κατά περίπου 17% από τα σημερινά επίπεδα.

Μ.Π.

Συναφείς αναρτήσεις
Ειδικός Λογαρισμός ΑΠΕ
Ενα μικρό πλεόνασμα, της τάξης των 5,84 εκατ. ευρώ προβλέπει ο ΔΑΠΕΕΠ  για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στο ...
Η Ελλάδα μία από τις 6 χώρες της Ευρώπης που αυξήθηκε η μέση τιμή
Aύξηση 3% κατά μέσον όρο παρουσίασε τον Νοέμβριο η τιμή του ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, την ...
Mειωμένη αλλά και ενοποιημένη χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ (χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ)  και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στο ...
Η αγορά δεν δείχνει σημάδια ομαλοποίησης και επιστροφής στην κανονικότητα
Ένα απότομο άλμα της τάξης του 30% έφερε τις τιμές του φυσικού αερίου χθες πάνω από τα 40 ευρώ/MWh, ...
Επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας στη ΡΑΑΕΥ
Μεγάλες αυξήσεις, ως και 120% στις χρεώσεις χρήσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ,  χωρίς σε αυτές να έχει υπολογιστεί η ...
Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ
Στα ελλείμματα επιστρέφει ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με τον ΔΑΠΕΕΠ, τον φορέα που τον διαχειρίζεται, να ζητά ...
Νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ
Σημαντικές αυξήσεις στο λογαριασμό ρεύματος  και για τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση φαίνεται πως εγκυμονεί  η νέα ...
Έλλειμμα για το 2023 στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) προβλέπει το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο για τον Λογαριασμό, που ...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα δώσει την επίσημη έγκριση
Καθυστερήσεις στην επιστροφή ποσών στις ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν αρχίσει και πάλι να παρατηρούνται σε σχέση τόσο με το μειωμένο ...