Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα
Τι κοινό έχει ο κουρέας της Κέρκυρας με τα... οικογενειακά επιδόματα;
Οι φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στις καινοτόμες επιχειρήσεις και στους… εφευρέτες, με το σύστημα παρακολούθησης των δημοσίων έργων που για πρώτη φορά συστήνεται στο υπουργείο Υποδομών;
Δευτέρα, 15/01/2018

Tι κοινό έχει ο κουρέας της… Κέρκυρας που πριν από δύο χρόνια είχε χαλάσει τον κόσμο ότι δεν μπορεί να ανοίξει το δικό του κομμωτήριο στη νησί επειδή δεν είχε προϋπηρεσία με τα οικογενειακά επιδόματα; Οι φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στις καινοτόμες επιχειρήσεις και στους… εφευρέτες, με το σύστημα παρακολούθησης των δημοσίων έργων που για πρώτη φορά συστήνεται στο υπουργείο Υποδομών; Ή το γεγονός ότι μία μανικιουρίστα δεν χρειάζεται προϋπηρεσία για να λειτουργήσει το δικό της κατάστημα, με το γεγονός ότι πλέον μέλη του Ιατρικού Συλλόγου θα μπορούν να αποτελούν και οι αλλοδαποί που εργάζονται ως γιατροί στη χώρα μας;

Αυτές είναι μερικές από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αύριο ψηφίζεται από την Βουλή και θα αποτελέσει την καθημερινότητά μας ή μάλλον την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με όσα θεωρούνται αυτονόητα στον Δυτικό κόσμο εδώ και δεκαετίες. Ακόμα – ακόμα δικαίωμα για να ανοίξει σχολή χορού δεν έχει κάποιος που είναι απόφοιτος σχολής, αρκεί να έχει τα λεφτά ν’ ανοίξει δική του και να την στελεχώσει με επαγγελματίες, είναι κάτι που προβλέπεται ρητά στο πολυνομοσχέδιο. Όπως έλεγε με νόημα πηγή στο υπουργείο Οικονομικών «πλέον έρχονται διατάξεις που εκσυγχρονίζουν την Ελληνική δημόσια διοίκηση, ευνοούν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, βάζουν τάξη στην ασυδοσία των επιδομάτων πρόνοιας, αλλά και στα οικογενειακά , δίδοντας έμφαση στο δεύτερο παιδί, αφού η κρίση, μοιραία έφερε και δεύτερες σκέψεις σε όσους επιθυμούσαν μεγάλες οικογένειες». Και κόντρα σε όσους έβλεπαν νέα… αφαίμαξη εισοδημάτων, προς μεγάλη τους απογοήτευση, έρχονται αυξήσεις στην πλειοψηφία των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων, αντί για μειώσεις, κούρεμα, ψαλίδι.

Αυξήσεις επιδομάτων ως 110%

Οι αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 110% και δικαιούχοι είναι πάνω από το 91% όσων λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα, δηλαδή 735.000 οικογένειες. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την οριστική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 214 του πολυνομοσχεδίου, θεσπίζεται το νέο ενιαίο «επίδομα παιδιού», το οποίο υπολογίζεται με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα.

Περίπου 53.000 οικογένειες, σε σύνολο 804.000, θα δουν κάποιες μειώσεις, και συγκεκριμένα 32.600 οικογένειες με εισοδήματα από 13.500 έως 45.000 ευρώ θα έχουν μειώσεις από 1,5% έως 18%, 22.500 οικογένειες με εισοδήματα από 22.500 έως 67.000 ευρώ θα έχουν μειώσεις από 6,6% έως 30%, ενώ περίπου 14.000 οικογένειες με εισόδημα από 33.750-56.000 ευρώ δεν θα πάρουν επίδομα.

Τα πλαφόν των πλασματικών κατηγοριών ορίζονται σε 0-6.000 ευρώ, 6.001-10.000 ευρώ και 10.001-15.000 ευρώ, ενώ αλλάζει η στάθμιση του εισοδήματος: ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος 1/2 (από 1/3) και το κάθε παιδί 1/4 (από 1/6). Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν προσμετρείται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων. Θα χορηγείται από τον ΟΓΑ κατόπιν αίτησης.

Προνοιακά επιδόματα

Με άλλο άρθρο (215) προβλέπεται η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας και απονομής της προνοιακής παροχής από τον ΟΓΑ και τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας. Τέλος, προβλέπεται ρητά (άρθρο 210) ότι ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να δίνει δάνεια ή οποιασδήποτε μορφής εγγύηση ή ασφάλεια σε φορείς ιδιωτικού δικαίου.

Κίνητρα για αποκάλυψη εισοδημάτων

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αντιληφθεί ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι και η φοροδιαφυγή να χτυπηθεί, αλλά και στα δημόσια ταμεία ν’ αρχίσει να ρέει χρήμα. Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης από τον φορολογούμενο μετά την έναρξη φορολογικού ελέγχου και την κοινοποίηση προς αυτόν πρόσκλησης παροχής πληροφοριών από τους ελεγκτές, εφόσον από τη δήλωση αυτή προκύψει επιπλέον ποσό φόρου για καταβολή και το ποσό αυτό εξοφληθεί εφάπαξ, μέσα σε 30 μέρες από την υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται, κατ' αρχήν, από το διαδικαστικό πρόστιμο των 100 - 500 ευρώ που προβλέπει το άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και θα πληρώνει ως πρόστιμο μόνο ένα ποσό μεταξύ του 6% και του 30% της προκύπτουσας πρόσθετης διαφοράς φόρου κι όχι το 10%-50% επί της διαφοράς αυτής που προβλέπουν τα άρθρα για τις παραβάσεις της μη υποβολής δήλωσης ή της υποβολής ανακριβούς δήλωσης. Το πρόστιμο δηλαδή θα είναι μειωμένο κατά 40%.

Φοροαπαλλαγές

Κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας δίνει το πολυνομοσχέδιο καθώς προβλέπει απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ή πωλούν υπηρεσίες με βάσει κατοχυρωμένες, διεθνώς, «πατέντες».

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης που προέρχονται από την πώληση προϊόντων, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία, διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της επιχείρησης, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις.

Ως πρώτη χρήση θεωρείται αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση προϊόντων, που αναπτύχθηκαν με χρήση ευρεσιτεχνίας. Η απαλλαγή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσεις τρίτων. Επίσης, η απαλλαγή χορηγείται και στα κέρδη, που προέρχονται από παροχή υπηρεσιών, όταν αυτή αφορά σε εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, επίσης διεθνώς αναγνωρισμένης.

Τα απαλλασσόμενα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού. Προκειμένου για ανώνυμη εταιρεία και εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, το τακτικό αποθεματικό και τα διανεμόμενα κέρδη ανάγονται σε μικτό ποσό με την προσθήκη του αναλογούντος σε αυτά φόρου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, το αποθεματικό σχηματίζεται από τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται με την αρχική δήλωση, αφού αφαιρεθούν οι απολήψεις.

Ευνοούνται οι εργαζόμενοι

Για πρώτη φορά υπάρχει μέριμνα όταν εκπλειστηριάζεται η περιουσία μίας επιχείρησης οι πρώτοι που θα αποζημιώνονται θα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι. Στο άρθρο 176 του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων ρητώς, πως, «απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού, ανεξαρτήτως του αν διενεργήθηκε τελικώς, και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού που ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275% ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερπρονόμιο) και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκτέλεσης. Με την προτεινόμενη ρύθμιση καθιερώνεται ρητώς η κατά απόλυτη προτεραιότητα ικανοποίηση των συγκεκριμένων απαιτήσεων».

Επενδύσεις

Τόνωση των επενδύσεων και αύξηση του χρόνου υλοποίησής τους με βάση τα επιχειρηματικά σχέδια που κατατίθενται δίδει το πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, παρατηρήθηκε πως ιδίως στη σημερινή οικονομική συγκυρία το διάστημα υλοποίησης της εγκατάστασης (3 συν 3 έτη) είναι περιορισμένο, γι’ αυτό και τροποποιείται η διάρκεια της έγκρισης εγκατάστασης προς μεγαλύτερο όριο. Συνεπώς, η διάρκεια της έγκρισης εγκατάστασης που αφορά την υλοποίηση μίας μονάδας αυξάνεται σε 5 έτη με δυνατότητα παράτασης μέχρι 5 ακόμα έτη. Ενώ μέχρι σήμερα η διάρκεια της άδειας αφορά μόνο το χρονικό περιθώριο που δίδεται στον επενδυτή για να κατασκευάσει μονάδα/εγκαταστήσει μηχανήματα και να ξεκινήσει να λειτουργεί, το νέο περιεχόμενο της έγκρισης οδηγεί στην ανάγκη αύξησης της διάρκειάς της ώστε να καταλαμβάνει και λειτουργούσες μονάδες. Συγκεκριμένα εφόσον η δραστηριότητα ξεκινήσει να λειτουργεί πριν την παρέλευση των χρονικών ορίων της παραγράφου 6 του ν. 3982/2011, η διάρκεια της εκδοθείσας έγκρισης εγκατάστασης παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση 10ετίας ή 20ετίας ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης, με έναρξη και στις δύο περιπτώσεις την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης.

Ξεσκαρτάρουν υποθέσεις τα Δικαστήρια-Διαμεσολάβηση

Αν υπάρχει πιθανότητα να συνεννοηθούν δύο αντίδικοι, κυρίως αν έχουν αστικές ή εμπορικές διαφορές, τα δικαστήρια μπορούν να στέλνουν τις υποθέσεις σε ανεξάρτητους διαμεσολαβητές. Στο άρθρο 181 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, οι αστικές και εμπορικές διαφορές υπάγονται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης α) δυνάμει έγγραφης συμφωνίας των μερών της διαφοράς, β) στην περίπτωση που τα μέρη κληθούν να προσφύγουν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης προς επίλυση της διαφοράς τους από το Δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση ή τον αρμόδιο προς τούτο Εισαγγελέα και συμφωνήσουν προς τούτο, γ) δυνάμει απόφασης δικαστικής αρχής άλλου κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι η υπαγωγή της διαφοράς στη διαμεσολάβηση δεν προσβάλλει τα χρηστά ήθη και την ημεδαπή δημόσια τάξη και δ) κατόπιν ρητής νομοθετικής πρόβλεψης. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί εμπορική ή αστική υπόθεση διατηρεί τη διακριτική ευχέρεια, και δη σε κάθε στάση της δίκης, να συστήσει στα διάδικα μέρη να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης προς επίλυση της διαφοράς τους, οπότε, εφόσον τα μέρη αχθούν σε σχετική συμφωνία η συζήτηση της υπόθεσης αναβάλλεται σε δικάσιμο που απέχει χρονικό διάστημα τριών μηνών, το οποίο κρίνεται αναγκαίο και επαρκές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαμεσολάβησης. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση της υπόθεσης θα πρέπει να προσδιορίζεται σε δικάσιμο εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών, προκειμένου να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες απόπειρες στρεψοδικίας. Τέλος, επισημαίνεται ότι η υπαγωγή διαφοράς ιδιωτικού δικαίου στη διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν αποκλείει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, υπό τις προϋποθέσεις που τάσσονται στις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Κατά τα άλλα, στο πολυνομοσχέδιο τονίζεται ρητά ότι δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση των Ιατρικών Συλλόγων από τον κρατικό προϋπολογισμό και πως μέλη τους πλέον θα μπορούν να είναι και αλλοδαποί που ασκούν την ιατρική στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, έρχονται οι αναμενόμενες ανατροπές στη λειτουργία των φαρμακείων, που πλέον αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία μπορεί να ασκεί και μη φαρμακοποιός (σ.σ. όπως και στις σχολές χορού).

Συναφείς αναρτήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG Global Industrial Manufacturing CEO Outlook σε 175 CEOs των βιομηχανικών κατασκευών παγκοσμίως, η ...
Μνημόνιο Συμφωνίας με το Συμβούλιο Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και την AVOW, με στόχο την προώθηση αμοιβαίων ...
Τροπολογία
Στη Βουλή κατατέθηκε η ρύθμιση για την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, ενώ με τροπολογία θεσπίζεται η ...
Πειραιώς, ΙΝΛΟΤ, Coca Cola στο προσκήνιο
Με μικρές απώλειες μόλις 0,13% και κλείσιμο στις 1403,50 μονάδες, τερμάτισαν οι συναλλαγές στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Σχεδόν 109 ...
Μία ακόμα απόπειρα διάσπασης των 1360 μονάδων με κίνηση της αγοράς στις 1358 μονάδες αυτή την ώρα και συναλλαγές ...
Κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων
Αύξηση κατά 28% σημείωσαν οι online αγορές κατά τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων σε σύγκριση με την αντίστοιχη ...
Απρόβλεπτος παράγοντας οι καταστροφές στην Θεσσαλία
Μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% προβλέπει το ΚΕΠΕ για το 2023. Στην ανάλυσή του σημειώνει ότι στην παρούσα συγκυρία η ...
Energean και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Στην υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) προχώρησε η Energean, σε μια εξέλιξη που ενδυναμώνει ...
Με 158 "ναι" και 142 "όχι"
Με 158 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ του ...
 
 
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...
Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σε δύο μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελλήνιου ...
Πρόσθετες τεχνικές διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Στο 3,75% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη αντίστοιχη ...
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε χθες 21/3/2024 την ακόλουθη επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση και προς ...
Με ρυθμό ανάπτυξης 2% ολοκλήρωσε το 2023 η ελληνική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση κατά 1,2% στο τελευταίο τρίμηνο ...
Για μια επιτυχία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Αναλυτικά ...
«Η πορεία της οικονομίας είναι η βάση της προσπάθειας για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. Όμως για να προσελκύσουμε όσο γίνεται ...
Στις 78.604 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέσα σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς POS και διασύνδεσης με την ταμειακή μηχανή, ...
Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης εμφάνισε μεν επιβράδυνση αλλά όχι στο βαθμό που περίμεναν οι ...
Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα ...