Να επανέλθει η βιομηχανία και η μεταποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Μετά την αναγνώρισή του ως κοινωνικού εταίρου, ο πρόεδρός του, Θανάσης Σαββάκης, δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει αυτή την αναβάθμιση προς όφελος των μελών του. Ο ίδιος αρνείται τη φημολογία των ημερών περί σκόπιμου διαχωρισμού Βορείων-Νοτίων, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως βλέπει την μετεξέλιξη τόσο του ΣΒΕΕ όσο και άλλων περιφερειακών σωματείων σε τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο (συνομοσπονδία) του βιομηχανικού κλάδου. Σε σχέση με τα εργασιακά, διευκρινίζει ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός υπό την προϋπόθεση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθόσον δεν έδωσε ανταγωνιστικότητα σε αυτές η πτώση των αμοιβών. Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξει ανταποδοτικότητα (μείωση φορολογίας) από το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο.
Κατά τον κ.Σαββάκη, επικοινωνιακά, η κυβέρνηση έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, ενώ, υπογράμμισε πως ο ΣΒΕΕ διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από τα κονδύλια της ΓΓΕΤ, καθόσον, έως τώρα, από τα δεκάδες εκατομμύρια διαφόρων προγραμμάτων τα ιδρύματα της περιφέρειας δεν έχουν ενισχυθεί. Το «παράπονο» του είναι ότι ο ΣΕΒ, του οποίου, βεβαίως, ουδέποτε υπήρξε μέλος ο ΣΒΕΕ, δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των εταιριών στη Βόρειο Ελλάδα, τις πτωχεύσεις στις ακριτικές περιοχές κλπ. Η αποκέντρωση αποτελεί και ένα από τα σημεία διαφοροποίησης με τον ΣΕΒ. Υπογραμμίζει, δε, ότι ο ΣΒΕΕ -που είναι ιδρυτικό μέλος και της Ελληνικής Παραγωγής- επιθυμεί να συμβάλει στη σύνθεση των πολιτικών για ένα άριστο αποτέλεσμα, δηλαδή στην καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των επιχειρήσεων της Β.Ελλάδας. Ο κ.Σαββάκης επιμένει πως καταγράφεται έλλειμμα εκπροσώπησης εκ μέρους του ΣΕΒ στο κομμάτι της εξειδίκευσης, παρότι έχει γίνει στροφή τελευταία προς τη βιομηχανία ως τομέα προτεραιότητας. «Δεν διαφωνούμε στο στόχο, -είπε χαρακτηριστικά-, ίσως να έχουμε διαφορετική οπτική στη διαδρομή της επίτευξής του», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ούτε στο θέμα της ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος του ΣΒΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, λέγοντας πως έπρεπε σαφώς να δοθεί μια λύση, εν προκειμένω με «τεράστιο αναπτυξιακό χαρακτήρα», ώστε το άνοιγμα του διαδρόμου προς τις άλλες χώρες μέσω ΠΓΔΜ σε συνδυασμό με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΕΕ έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία για την παροχή νομικής βοήθειας σε όσες από αυτές κινηθούν -και πρέπει να κινηθούν γρήγορα, όπως ανέφερε-, για την κατοχύρωση του τίτλου προϊόντων ή της επωνυμίας τους με μακεδονικό χαρακτηριστικό σε διμερές ή διεθνές επίπεδο.