Mέχρι και τις τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά επηρέασε η οικονομική κρίση της Τουρκίας, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν αρνητικά, ανησυχώντας για ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης και μεγαλύτερης αναταραχής στις αγορές.
Ειδικά για το πετρέλαιο, του οποίου οι τιμές φάνηκαν να σταθεροποιούνται προς τα μέσα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX), ρόλο έπαιξε και η ανακοίνωση της μηνιαίας έκθεσης του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή αργού των χωρών- μελών του Οργανισμού αυξήθηκε τον Ιούλιο.
Η μείωση της παραγωγής από τη Λιβύη, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα αντισταθμίστηκε από την αύξηση της παραγωγής στο Κουβέιτ και τη Νιγηρία. Συνολικά η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 41.000 βαρέλια την ημέρα.
Αρχικώς πάντως στο ΝΥΜΕΧ, τα προθεσμιακά συμβόλαια του West Texas Intermediate Oil, του πετρελαίου αναφοράς για την αμερικανική αγορά, έχασαν 0,4% καθώς η τουρκική λίρα κατέγραφε χαμηλό ρεκόρ, προκαλώντας ρίγη στις αγορές και στρέφοντας τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του δολαρίου.
“Ο βασικός κίνδυνος για το πετρέλαιο είναι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες αναδυόμενες αγορές και ειδικά αυτές που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μερίδιο για την αύξηση της ζήτησης” δήλωσε αναλυτής της Saxo Bank, προσθέτοντας πως στη φάση αυτή οι traders παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων.
Η “βουτιά” στα Χρηματιστήρια- παρότι τόσο η λίρα όσο και το πετρέλαιο στη συνέχεια ανέκαμψαν μερικώς - τροφοδοτήθηκε από την ανησυχία για την επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσινκτον, καθώς και για την επιρροή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία της χώρας του.
Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική λίρα έχασε περίπου 20% της αξίας της, πτώση που κορυφώθηκε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ διπλασιάζουν τις ταρίφες στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην τουρκική κρίση είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και βέβαια οι τράπεζες της Τουρκίας οι οποίες έχουν χρηματοδοτήσει με δάνεια της τάξης των 350 δισ. δολαριών το κατασκευαστικό μπουμ της χώρας. Τώρα εκφράζονται ανησυχίες για το πώς θα εξοφληθούν τα δάνεια αυτά, δεδομένης της μεγάλης πτώσης της τουρκικής λίρας -σε ένα χρόνο έχει χάσει περίπου το μισό της αξίας της- και του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος έτρεχε με 15,9% τον Ιούλιο.