Eναλλακτικά σενάρια για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης με LNG και πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φαίνεται να εξετάζει η ΡΑΕ, η οποία εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος θα είναι έτοιμη να εκδώσει την απόφαση, βάσει της οποίας ο ΑΔΜΗΕ θα μπορέσει να προκηρύξει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ηλεκτρική δισύνδεση Κρήτης - Αττικής.
Όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Αρχής σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης του ΑΔΜΗΕ με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, η ΡΑΕ έχει βρει τη νομικά ασφαλή φόρμουλα, που θα επιτρέψει στην “Αριάδνη Inerconnector”, τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες χωρίς περαιτέρω εμπλοκές. Η σχετική απόφαση θα εκδοθεί εντός των ημερών, ώστε να προκηρυχθεί το έργο εντός του Μαίου.
Σοβαρός προβληματισμός επικρατεί ωστόσο για την επάρκεια ηλεκτρισμού στην Κρήτη, στο μεσοδιάστημα από το 2020 που θα τεθεί σε λειτουργία η λεγόμενη μικρή διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου μέχρι το 2022, οπότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, καθώς από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να αρχίσει η απόσυρση πετρελαϊκών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων του νησιού για περιβαλλοντικούς λόγους. Σε περίπτωση μη απόσυρσης των μονάδων η ΕΕ μπορεί να επιβάλει υψηλά πρόστιμα.
Η ΡΑΕ έχει ήδη αναθέσει στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο την εκπόνηση μελέτης για την κάλυψη του κενού και τη διερεύνηση τρόπων διασφάλισης της επάρκειας. Ανάμεσα στους τρόπους που εξετάζονται είναι η χρήση πλοίων, που θα δέσουν δίπλα - δίπλα, το ένα με φυσικό αέριο (LNG) και το άλλο με εγκατεστημένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού. Αν επιλεγεί τελικώς το σχήμα αυτό, ο φορέας που θα αναλάβει να το υλοποιήσει θα είναι η ΔΕΗ, με αποζημίωση για το έξτρα κόστος.