«Ένας νέος κλιματικός νόμος, ένας νόμος - πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια στην παρούσα συγκυρία έχει τεράστια σημασία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στις ενέργειες που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση. Κατά την παρέμβαση του στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς στόχους μηδενισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και στο φιλόδοξο στόχο να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές ως το 2030. Όσον αφορά στην Ελλάδα είπε πως πρόθεση είναι να υπάρξει εντός των επομένων μηνών ο πρώτος κλιματικός νόμος «μέσω εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς».
«Το ζητούμενο είναι πως θα περιγράψουμε με σαφήνεια και σε εθνικό επίπεδο έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια» υπογράμμισε, ενώ ανάφερε πως «τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής έχουν έντονο το αίσθημα της διαγενεακής αλληλεγγύης». Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «να καταστήσουμε την κοινωνία σύμμαχο».
Κατά την παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η συζήτηση θα πρέπει να έχει μία ολιστική διάθεση. Να προδιαγράψουμε μία πορεία ώστε η μετάβαση να καταστεί μια δυναμική διαδικασία που θα εμπεδώσει το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας». Μάλιστα υπογράμμισε πως για αυτό το στόχο έχουμε και σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κυριότερο το σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Προσέθεσε πως «δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ που έχει σημαντικούς πόρους», ενώ είπε πως για πρώτη φορά «υπάρχει διακριτό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ»
Στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχουν ήδη γίνει, σημειώνοντας πως «υπήρξε τολμηρή η απόφαση της κυβέρνησης για την δρομολόγηση ενός γρήγορου και τολμηρού προγράμματος απολιγνιτοποίησης, που μας επέτρεψε να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα μας στο διοξείδιο του άνθρακα». Μάλιστα σημείωσε πως «διασφαλίσαμε αυτή η μετάβαση να γίνει με ήπιο τρόπο».
Τέλος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τον νέο κλιματικό νόμο η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της χρήσιμες ιδέες που θα κατατεθούν. Υπογράμμισε δε πως η συζήτηση αυτή «διατρέχει οριζόντια όλο το ιδεολογικό φάσμα, καθώς αφορά σε μία απειλή εναντίον του πλανήτη».