Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
+17,8% τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις
Coca Cola: Καθαρά κέρδη 385,7 εκατ. ευρώ στο 6μηνο
Τετάρτη, 09/08/2023

H Coca-Cola HBC AG, Όμιλος παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων προσανατολισμένος στην ανάπτυξη και στρατηγικός εταίρος εμφιάλωσης της The Coca-Cola Company, παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματά της για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023.

Κατά το διάστημα αυτό ο όμιλος κατάφερε να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 385,7 εκατ. ευρώ έναντι 152,9 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις έφτασαν τα 5,021 δισ. ευρώ έναντι 4,209 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Βασικά οικονομικά μεγέθη εξαμήνου

• Η εστιασμένη υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων και οι πρωτοβουλίες αύξησης των καθαρών εσόδων οδηγούν σε σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων σε οργανική βάση.

  • Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,8% σε οργανική βάση, λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων ανά κιβώτιο κατά 19,0% σε οργανική βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα των ενεργειών βελτίωσης του μείγματος τιμών και προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες και αγορές.
  • Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε σε οργανική βάση σε όλες τις κατηγορίες στρατηγικής μας προτεραιότητας, με αύξηση 1,6% στα ανθρακούχα αναψυκτικά, 20,9% στα ποτά ενέργειας και 21,9% στον καφέ. Στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών σημειώθηκε πτώση 11,2%, που οφείλεται κυρίως στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών. Συνολικά, σημειώθηκε πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 1,0% σε οργανική βάση.
  • Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19,3% σε δημοσιευμένη βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής ανάπτυξης και της ενοποίησης της Multon, που αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο από τις δυσμενείς συναλλαγματικές μεταβολές στη Νιγηρία και την Αίγυπτο.
  • Σημειώθηκε αύξηση του μεριδίου αγοράς σε αξία κατά 60 μονάδες βάσης στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών και διατήρηση του μεριδίου αγοράς σε αξία στα ανθρακούχα αναψυκτικά.

• Αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 17,7% σε οργανική βάση, χωρίς μεταβολή του περιθωρίου κέρδους που παρέμεινε στο 11,2% σε οργανική βάση.

  • Ισχυρότερη από την αναμενόμενη λειτουργική μόχλευση από την αύξηση των εσόδων κατά διψήφιο ποσοστό.
  • Αύξηση του συγκρίσιμου μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 90 μονάδες βάσης, παρά την αύξηση του συγκρίσιμου κόστους πωληθέντων (COGS) ανά κιβώτιο κατά 13,1%.
  • Πειθαρχημένη διαχείριση των λειτουργικών εξόδων, με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων για περαιτέρω ενίσχυση της υλοποίησης των στρατηγικών μας στην αγορά, σε συνεργασία με τους πελάτες μας.
  • Αύξηση του συγκρίσιμου λειτουργικού περιθωρίου κέρδους κατά 20 μονάδες βάσης.

• Βασικά στοιχεία ανά αγορά: Ισχυρή αύξηση κατά διψήφιο ποσοστό των καθαρών εσόδων και των λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση σε όλες τις αγορές.

Αναπτυγμένες αγορές: Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,9% σε οργανική βάση, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων ανά κιβώτιο και της διατήρησης των επιδόσεων του όγκου πωλήσεων στις βασικές αγορές. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20,8% σε οργανική βάση.

  • Αναπτυσσόμενες αγορές: Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23,6% σε οργανική βάση, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της διεύρυνσης των καθαρών εσόδων ανά κιβώτιο. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 27,2% σε οργανική βάση.
  • Αναδυόμενες αγορές: Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,0% σε οργανική βάση, παρά τις πιέσεις στην καταναλωτική δαπάνη λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών σε αρκετές αγορές. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,9% σε οργανική βάση.

• Σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή και ισχυρός ισολογισμός.

  • Σημειώθηκε αύξηση των συγκρίσιμων βασικών κερδών ανά μετοχή κατά 22,3%, κυρίως λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών και των μειωμένων καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων.
  • Ισχυρός ισολογισμός και ρευστότητα. Μέρισμα ανά μετοχή € 0,78 καταβλήθηκε τον Ιούνιο.

• Ημερίδα Επενδυτών 2023: Στρατηγικές προτεραιότητες και μεσοπρόθεσμοι χρηματοοικονομικοί στόχοι

Στην Ημερίδα Επενδυτών τον Μάιο, επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας στους πέντε άξονες στρατηγικής μας ανάπτυξης και στις επενδύσεις που κάνουμε αναφορικά με τις ικανότητες τις οποίες έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, που καθιστούν την εταιρεία ικανή να επιτύχει υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι χρηματοοικονομικοί στόχοι επικαιροποιήθηκαν ώστε να καλύπτουν την περίοδο μετά το 2023:Μέση ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 6-7% σε οργανική βάση (προηγούμενη εκτίμηση: 5-6%),

  • Μέση ετήσια διεύρυνση του περιθωρίου λειτουργικών κερδών κατά 20-40 μονάδες βάσης σε οργανική βάση,
  • Συνεχιζόμενη εστίαση στην αύξηση της απόδοσης επενδυμένων κεφαλαίων (ROIC).

• Συνεχιζόμενες επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων 24/7 κατανάλωσης και στις στρατηγικές προτεραιότητες

  • Περαιτέρω επένδυση σε σήματα ανθρακούχων αναψυκτικών, σε διάφορες γεύσεις και παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω διάθεσης της Coke Zero Zero, ενισχύοντας τη στρατηγική μας για τα προϊόντα με χαμηλή ή μηδενική ζάχαρη.
  • Επιτυχής κυκλοφορία του Jack Daniel’s & Coca-Cola στην Πολωνία, στην Ιρλανδία και στην Ουγγαρία στο δεύτερο τρίμηνο.
  • Διεύρυνση της κατηγορίας των ποτών ενέργειας στην Αίγυπτο, με την προσθήκη του σήματος Monster στο δεύτερο τρίμηνο.
  • Ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Finlandia Vodka από την Brown-Forman έναντι τιμήματος ύψους 220 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία με σημαντική γεωγραφική επικάλυψη στις αγορές μας, η οποία ενισχύει την θέση μας στην κατηγορία των premium σημάτων οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και τις ευκαιρίες μίξης με τα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ο κ. Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε:

«Οι επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πολύ καλές, με πρόοδο ως προς τους στρατηγικούς μας άξονες. Οι κατηγορίες που έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα ποτά ενέργειας και ο καφές, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις αγορές, οδήγησαν σε αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις και των λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση, πέρα των προσδοκιών μας.

Παρόλο που σε ορισμένες αγορές το καταναλωτικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι δυσμενές, τα έσοδα ανά κιβώτιο έχουν βελτιωθεί χάρη στην προσεκτική διαχείριση των τιμών και του μείγματος προϊόντων, ενισχυμένα από δεδομένα, πληροφορίες και αναλύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας. Ταυτόχρονα, οι όγκοι πωλήσεων διατηρήθηκαν, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα της υλοποίησης των στρατηγικών μας στην αγορά.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ενεργοποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων 24/7 κατανάλωσης και στη στοχευμένη διεύρυνση, που ενισχύεται από την ηγετική θέση μας και την εστίασή μας στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, συνάψαμε συμφωνία για την εξαγορά της Finlandia Vodka, κυκλοφορήσαμε επιτυχώς νέα καινοτόμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του Jack Daniel’s & Coca-Cola σε τρεις από τις αγορές μας, επεκτείναμε περαιτέρω την κατηγορία ποτών ενέργειας στην Αίγυπτο και προσθέσαμε επιπλέον 2.200 σημεία διανομής στην κατηγορία του καφέ.

Οι επιδόσεις μας κατά το δεύτερο τρίμηνο μάς επέτρεψαν να αναβαθμίσουμε τις προσδοκίες μας για τα κέρδη του 2023 τον Ιούλιο, ισχυροποιώντας τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης όπως τις διατυπώσαμε στην Ημερίδα Επενδυτών τον Μάιο. Είμαι ευγνώμων στους πελάτες, στους προμηθευτές και στους εταίρους μας, ιδίως στην The Coca-Cola Company, για τη συνεργασία τους καθώς αναπτυσσόμαστε μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους τους ανθρώπους μας για την επιμονή και αφοσίωσή τους ώστε η εταιρεία μας να γίνεται ισχυρότερη μέρα με τη μέρα.»

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Coca Cola HBC
Βελτιωμένα αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο γ' τριμήνου όσο και σε επίπεδο εννεαμήνου εμφάνισε η Coca Cola HBC, παρά τις ...
Coca Cola HBC
Τη διανομή μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή και τη διανομή ειδικού μερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε μεταξύ άλλων ...
Coca Cola HBC
Στα 216,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC το α’ εξάμηνο του 2018, καταγράφοντας άνοδο ...
Coca Cola HBC
Η Coca-Cola HBC AG (“Coca-Cola HBC”, “η Εταιρεία”) ανακοινώνει σήμερα τον διορισμό του κ. Zoran Bogdanovic στη θέση του ...
Coca-Cola HBC AG
Βασικά οικονομικά μεγέθη εξαμήνου Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο επιταχύνθηκε με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση 5,7% ...
Coca Cola
Η Coca-Cola HBC AG, ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές των σημάτων της The Coca-Cola Company, ανακοινώνει σήμερα την περιληπτική ενημέρωση ...
Coca Cola HBC
Ο όγκος πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε σχέση με την αύξηση 3,8% που είχε καταγράψει ...
Coca-Cola ΗΒC
Η Coca Cola HBC ανακοινώνει ότι η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ενέκρινε την πρόταση του Δ.Σ. για ...
CCHB
Προσύμφωνο για την εξαγορά της λιθουανικής επιχείρησης μεταλλικού νερού Neptuno Vandenys υπέγραψε στις αρχές της εβδομάδας η Coca-Cola HBC, όπως ανακοίνωσε ...
 
 
Την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο της EKO Energy, που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε η ...
Η Epsilon Net, μετά από ενημέρωση που είχε από τον βασικό της μέτοχο, ανακοίνωσε ότι υφίστανται διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία με ξένο επενδυτή, οι οποίες ...
Tο ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εξετάζει η MYTILINEOS. Όπως αναφέρει η εταιρεία ...
Αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανακοίνωσε η MYTILINEOS Energy & Metals για το α' τρίμηνο του 2024, στα €158 εκατ. έναντι €143 ...
Η ΕΚΟ, η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας καυσίμων στην Ελλάδα, στηρίζει και φέτος την οικογένεια και τους πελάτες της, με μια μεγάλη προσφορά στα ...
Αναρωτιέστε ποιο είναι το καλύτερο πλυστικό μηχάνημα για εσάς; Η Kärcher που ειδικεύεται σε οικιακά και επαγγελματικά μηχανήματα καθαρισμού απαντά με μια μεγάλη ...
Η PRODEA Investments ανακοινώνει ότι τα έσοδα του ομίλου από μισθώματα ανήλθαν σε €165,2 εκατ. έναντι €149,7 εκατ. το 2022 (αύξηση 10,3%). Η ...
Η εργασιακή πραγματικότητα διαμορφώνεται με σημαντικές μεταβολές, επιφέροντας την ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ταυτόχρονα με την προσαρμογή τους στην ταχεία τεχνολογική ...
Η ELPEDISON διευρύνει τις διαθέσιμες μεθόδους πληρωμής, ανακοινώνοντας με μεγάλο ενθουσιασμό ότι παρέχει πλέον στους πελάτες της τη δυνατότητα να εξοφλούν τους λογαριασμούς ...
Σε μια εποχή όπου οι τιμές αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα Public ανατρέπουν τα δεδομένα της αγοράς, προσφέροντα άτοκα και χωρίς κάρτα όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, οικιακών συσκευών και ψυχαγωγίας. Με ...
Το προηγμένο εργαλείο «Chat in Color» είναι από σήμερα διαθέσιμο δωρεάν για όλους μέσω της ιστοσελίδας της KRAFT Paints. Χάρις σε αυτό η ...
Η θυγατρική της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας ...