Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H ανάλυση των μέτρων
Πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ θεωρείσαι πλούσιος σ' αυτή τη χώρα
Μπορείς να έχεις όμως, Ι.Χ. μέχρι 2.500 κ.ε. και σκάφος. Μόνο οι επιχειρήσεις πληξρώνουν το μάρμαρο, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα απορροφηθούν από τις προσφορές των s/m.
Τρίτη, 23/06/2015

Ουσιαστικά πάνω από τα εισοδήματα των 30 χιλιάδων ευρώ πέφτει το βάρος των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης στο όνομα της συμφωνίας με τους εταίρους. Με τέτοια ανεργία, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικά τομέα απλήρωτους σε συντριπτικά ποσοστά πάνω από τους δύο μήνες και πάλι καλά θα έλεγε κανείς. Το τέλος πολυτελούς διαβίωσης για παράδειγμα, αφορά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού πάνω από 2.500 κ.ε. και όχι μικρότερου, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν και ειδικά επί ΓΑΠ.  Το μόνο άσχημο είναι η εταιρική φορολογία και η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, απαραίτητα για το καλάθι της νοικοκυράς. Πρόκειται για αύξηση που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Αλλά όπως συμβαίνει από το 2010, ειδικά στα σούπερ μάρκετ θα θριαμβεύσουν και πάλι οι προσφορές στα συγκεκριμένα καταναλωτικά είδη.Η αύξηση της εταιρικής φορολογίας στο 29%, συν την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, είναι πιθανό να επιφέρει διεύρυνση της ανεργίας, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.  Είναι σημαντικό πάντως, ότι η κυβέρνηση το παραδέχεται.

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι η πλέον ιδανική συμφωνία.  Είναι όμως, μία συμφωνία η οποία δεν αγγίζει τις συντετριμμένες από την κρίση τάξεις και ταυτόχρονα οριοθετεί ως μεσαίο και άνω εισόδημα τα 30 χιλιάδες ευρώ, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια εθεωρούντο ως peanuts.  Δηλαδή σ’ αυτή τη χώρα κι αν θέλεις να ονομάζεσαι «πλούσιος» θα πρέπει να έχεις εισόδημα πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ. Ποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει τέτοιες απολαβές ετησίως;

Η κυβέρνηση τονίζει τα εξής για φόρους, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις στο δημόσιο και χρέος ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι αποδέχεται η κυβέρνηση πώς οι προτάσεις της απέχουν από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

1. Η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της. Είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική. Μια πρόταση, που, όμως, δεν καταδικάζει τη χώρα σε σκληρή λιτότητα και συνιστά μία βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία, χωρίς επιβάρυνση για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Η κυβέρνηση δεν επιζητά μια ακόμα συμφωνία που θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά διεκδικεί μία λύση που θα διευθετεί μεσοπρόθεσμα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

2. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας. Να μην αναγκάζεται η χώρα να παίρνει συνεχώς νέα δάνεια προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα. Για αυτό ακριβώς ως μία λύση ουσιαστική έχει προταθεί η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ [SMP Bonds] ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

3. Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει ακόμα την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, μέσω ενός επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

4. Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ! Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ!

5. Η κυβέρνηση τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύηςπροκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,4%, γεγονός που δεν θα οδηγούσε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7% [από 1%]

* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4% [από 2%]

* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 2%]

* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 3%]

*100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 4%]

* Πάνω από 500.000 ευρώ 8,0% [νέα κλίμακα]

6. Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% [από 6,5%]. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές [11% και 23%] όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

7. Οι θεσμοί ζητούσαν:

    Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος.

    Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

    Τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Αντίθετα, τα μέτρα που προτείνει μεταφέρουν τα βάρη στα υψηλότερα στρώματα, βρίσκει νέες πηγές εσόδων και μειώνει τις δαπάνες, όχι από τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά από εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια. Συγκεκριμένα:

Αυξάνεται από το 2016, κι όχι από το 2015, ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ [όχι των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων] από το 26% στο 29%.

Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.

Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας [αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων].

Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων και θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.

Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).

Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.

8. Φορολογική διοίκηση

Οι θεσμοί ζητούσαν :

Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία

Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών

Η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμά της πέτυχε και θα περιληφθούν στην συμφωνία τα παρακάτω:

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μεταξύ άλλων και μέσω του εντοπισμού των αδήλωτων δεξαμενών.

Εντατικοποίηση των ελέγχων στα τραπεζικά εμβάσματα [π.χ. λίστα Λαγκάρντ] και εφαρμογή μέτρων για την εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

Ενίσχυση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.

Προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Φοροαπαλλαγές σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.

9. Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά [και όχι από 30.06.2015] μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

10. Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

11. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.

12. Θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.

13. Παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα.

14. Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, όπως ζητούνταν για όσους βγουν στη σύνταξη από την 30η Ιουνίου 2015.

15. Στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση:

Δεν αποδέχθηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015, και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο.

Δεν αποδέχθηκε τις μαζικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τις «καλές πρακτικές» των χωρών της ΕΕ.

Δεν αποδέχθηκε «να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα εργασιακά». Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

16. Αγορές προϊόντων: Η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πάταξη των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, την πτώση των τιμών των προϊόντων και τη συνακόλουθη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη μείωση του διοικητικού κόστους, την προώθηση των εξαγωγών, και την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλειστές αγορές, απορρίπτοντας την προσέγγιση των θεσμών για την εφαρμογή των «υπολοίπων» του προηγούμενου προγράμματος σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, των αρτοποιείων, των φαρμακείων και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

17. Ενέργεια: Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της «μικρής ΔΕΗ».

18. Δημόσιος Τομέας: Δεν θα γίνει καμία περικοπή σε μισθούς του δημόσιου τομέα, με βάση τα όσα ίσχυαν στις 31/12/2014.

19. Διαφθορά: Μέχρι το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Πρόταση ενάντια στη διαφθορά.

20. Στις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπει:

    Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.

    Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Δέσμευση από τη πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.

    Υποχρεωτική συμμετοχή του δημοσίου στο κεφάλαιο.

    Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας.

21. Εξαιρείται η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτούμενων των θεσμών.

Μεγάλες αντιδράσεις στον Συριζα

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας που είδε το «φως» της δημοσιότητας με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.

«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά»,  δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην τηλεόραση του «Star».

Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα” και δεν πρόκειται να περάσει απ' τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε  νωρίτερα ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Channel 9 ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει “μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα” και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει.

“Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ' την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς”, εκτίμησε ο κ. Μιχελογιαννάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει “όχι” σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

“Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;”, αναρωτήθηκε.

Αναφερθείς μάλιστα στην πληροφορία ότι στην αρχή δεν γινόταν αποδεκτή η ελληνική πρόταση με την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και την απαίτηση των πιστωτών για παρουσίαση και άλλων προαπαιτούμενων έως την ερχόμενη Πέμπτη δήλωσε ότι “σκοπός των εταίρων – πιστωτών είναι να μας ξεφτιλίσουν”.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. “Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία”, δήλωσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος με σύντομο σχόλιό του στο facebook, έγραψε πως δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης ανήρτησε κείμενο με τίτλο «Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση! Οι βουλευτές, τα όργανα και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη νέα μνημονιακή συμφωνία» και καλεί «τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις άλλες τάσεις και συνιστώσες, να πάρουν ξεκάθαρη θέση».

«Οι βουλευτές να δεσμευθούν ότι θα καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία. Όλα τα όργανα του κόμματος από την Π.Γ και την ΚΕ έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας» αναφέρεται στο κείμενο.

Κάλεσε να συνέλθει αύριο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών ή Grexit στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά μπλοφάρουν. “Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν αντέχουν να μας πετάξουν έξω. Δεν θα ανοίξουν τους ασκούς του αιόλου”. Γι αυτό και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να πιέσει ακόμα πιο σκληρά για μία καλύτερη συμφωνία.

Σακελλαρίδης: Σκληρά τα μέτρα - Δίνουμε ακόμα μάχη για το ΦΠΑ στα νησιά

Στην παραδοχή ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές είναι σκληρά προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το πρωί της Τρίτης λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Υποστήριξε, όμως, ότι επιβαρύνουν περισσότερο όσους δεν πλήρωσαν το μερίδιο που τους αναλογούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά σημείωσε ότι «δεν έχει λήξει» εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η έκπτωση θα διατηρηθεί.

«Μέχρι στιγμής αποδέχονται να μην πάει στο 23% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας τη φραση «θα δούμε».

Για τα τρόφιμα σημείωσε ότι «δίνεται μάχη» για να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα στον μεσαίο συντελεστή».

«Ελπίζουμε πριν τη σύνοδο κορυφής να πάμε με έτοιμη συμφωνία» κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.

Σκουρλέτης: Η συμφωνία θα περάσει στη Βουλή - Είναι πολιτικά υπερασπίσιμη

«Έχουμε μια συμφωνία που από ό,τι φαίνεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα, η οποία επιδιώκει μία δίκαιη κοινωνικά κατανομή βαρών, ώστε να γίνει δυνατός ένας αναπροσανατολισμός της χώρας σε μια άλλη κατεύθυνση μακριά από τη λιτότητα και τα μνημόνια».

Αυτό ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του έξω από το κτίριο του υπουργείου Εργασίας, ενώ πρόσθεσε:

«Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, που μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, θα είναι κάτι καλό για την πατρίδα και τον λαό μας».

«Μετά από μια επίμονη με συνέπεια και όρους αξιοπρέπειας, πεντάμηνη, πραγματική διαπραγμάτευση κατορθώνουμε να διαμορφώσουμε μία συμφωνία που μας οδηγεί σε μία άλλη κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Αυτή η συμφωνία έχει όλα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν πολιτικά υπερασπίσιμη, νομίζω ότι θα περάσει στη Βουλή, είπε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Μένει να δούμε ολοκληρωμένη τη συμφωνία», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Φαίνεται ότι επανέρχεται το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει και σε αυξήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, συνέστησε ωστόσο υπομονή.

 Ο κ. Σκουρλέτης πάντως δεν θέλησε να απαντήσει για την απόσταση που έχει η συμφωνία από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης.

 

  

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup ...
Υψηλός ο πληθωρισμός ακόμα, απέχει από το στόχο 2%
Την 9η διαδοχική παρέμβαση στο ύψος των επιτοκίων ανακοίνωσε, όπως και αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ...
Αυστηρές συστάσεις έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε για την, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, ημέρα κορύφωσης του καιρικού φαινομένου – ...
Έρχεται κι άλλη τον Ιούλιο
Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνει η ...
Στα 2,3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
Υψηλές πτήσεις στα φορολογικά έσοδα και τον Μάιο , δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα το πρωτογενές ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
Στην οικονομία
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόλις αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα στην οικονομία, αλλά o αντίκτυπός τους μπορεί να ...
Αταλάντευτη πολιτική
Η χρηματοπιστωτική αναταραχή δεν άλλαξε τον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός ...
 
 
Ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΕΒ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής ...
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...