Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
E. Tσακαλώτος
Δευτέρα ορκίζεται, Τρίτη στο Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας
Tη θέση του Τσάρου αναλαμβάνει ένας μετριπαθης οικονομολόγος ο κ. Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος, ουσιαστικά, είχε αντικαταστήσει μήνες πριν τον κ. Βαρουφάκη.
Δευτέρα, 06/07/2015

Μετά τη θλιβερή παρένθεση του "Γιάνη" Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός έκανε το μεγάλο βήμα και τον αντικατέστησε από χθες το βράδυ, μετά το αποτέλεσμα του συντριπτικού 61% για το ΟΧΙ των πολιτών κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή που μάς πέρασε. Τον "παραίτησε" και πλέον τη θέση του Τσάρου αναλαμβάνει ένας μετριπαθης οικονομολόγος ο κ. Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος, ουσιαστικά, είχε αντικαταστήσει μήνες πριν τον κ. Βαρουφάκη, αφού αυτός μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και Δραγασάκη ήταν η ομάδα διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ποιος είναι

Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Φοίτησε[1] στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε[1] οικονομικά & πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010. Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος[3] και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Nωρίτερα το businessenergy.gr έγραφε:

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Γιάνη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο μόνος που χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος έμεινε για πολύ ώρα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον πρωθυπουργό. Ήταν η συνάντηση που «τέλειωσε» επί της ουσίας τον Γιάνη.

Προηγουμένως βέβαια χρειάστηκε ο πληθωρικός πρώην πλέον ΥΠΟΙΚ να υποπέσει σε μία σειρά από σοβαρότατα σφάλματα:

Πρώτον η δήλωσή του για έκδοση παράλληλου νομίσματος, τα περίφημα IoU, ήταν μια βόμβα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα μάλιστα που τα ATM στέγνωναν στην κυριολεξία από μετρητό και ο κόσμος περίμενες στις ουρές για τα 60 ευρώ. Η δικαιολογία ότι η δήλωση ήταν προγενέστερη της τραπεζικής αργίας και των capital controls δεν έπεισε κανέναν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Του ζητήθηκε μάλιστα να προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση των σχετικών πληροφοριών.

Επίσης, η χθεσινή δήλωσή-διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πριν ακόμη μιλήσει ο πρωθυπουργός ήταν ένα ακόμη ατόπημα του κ. Βαρουφάκη. Δήλωση στον ίδιο σκληρό και επικριτικό τόνο έναντι των δανειστών που από το Μαξίμου θεωρήθηκε και όχι άδικα ότι προκαλεί νέα προβλήματα στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.

Μια δήλωση που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας Von der Leyen η οποία δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neuen Presse, ότι «Η δήλωση του Βαρουφάκη αποτελεί κοροϊδία για αυτούς που υποφέρουν από την τρομοκρατία».

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι κ. Βαρουφάκης ήταν ο βασικός υποστηρικτής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και της «δημιουργικής ασάφειας» που τη συνόδευε, ενώ και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί σύμφωνα με πληροφορίες προσέρχονταν στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο με άγριες διαθέσεις για τον Γιάννη Βαρουφάκη.

 Ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ;

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του με εντολή Τσίπρα και κατ΄απαίτηση των δανειστών τo Τweeter πήρε φωτιά με τους ξένους δημοσιογράφους για ποντάρουν στα νέα πρόσωπα.

Oι Αμερικανοί «θέλουν» Τσακαλώτο

Σύμφωνα με την FAZ ο Τσακαλώτος θεωρείται από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης ως ο πλέον κατάλληλος συνομιλητής και υψηλόβαθμη υπάλληλος του State Department ήρθε στην  Αθήνα για να τον συναντήσει. 

Σε άρθρο με τη φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού ΕξωτερικώνΕυκλείδη Τσακαλώτου και τίτλο «Αυτός είναι ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο ΥΠ.ΟΙΚ;» η Telegraphαναφέρεται στον Τσακαλώτο, υπενθυμίζοντας τις σπουδές του στην Οξφόρδη, τις πρωτοβουλίες του στις διαπραγματεύσεις τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με το ερώτημα «Αλλά, είναι πραγματικά το αποδεκτό πρόσωπο της Αριστερής κυβέρνησης της Αθήνας;». 

Την ίδια πληροφορία δίνει και το πρακτορείο Reuters αναφέροντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προαλείφεται για τη θέση του νέου ΥΠ.ΟΙΚ. 

Με το προφίλ του Τσακαλώτου σε πρώτο πλάνο -γεννήθηκε στο Ρότερνταμ, σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομικά, γνωρίζει την αγγλοσαξονική κουλτούρα- το δημοσίευμα θυμίζει ότι ναι μεν, είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μία δεκαετία, ωστόσο είναι περισσότερο ακαδημαϊκός, παρά «επαγγελματίας πολιτικός». 

Γιώργος Χουλιαράκης; 

Αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο δρομολογούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Από το πρωί συζητούνται σενάρια περί παραίτησης ή αναβάθμισης του Γιώργου Χουλιαράκη, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών.

Βγαίνοντας από το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τις φήμες περί παραίτησης Χουλιαράκη, απάντησε: "Νομίζω πως ναι". Στη συνέχεια ρωτήθηκε ποιός θα είναι ο διάδοχός του και είπε: "Κάποιος που θα γνωρίζετε".  

Γιώργος Σταθάκης;  

Ακούγεται και το όνομα του Γιώργου Σταθάκη. Ο κύριος Σταθάκης πάντως, προσήλθε κανονικά το πρωί στο υπουργείο του, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης» στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά και πως «είναι μια μεγάλη ημέρα για τον ελληνικό λαό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παραίτησης Βαρουφάκη

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. 

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. 
Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς. 
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!

Συναφείς αναρτήσεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας ο πρωθυπουργός ...
Κυρίαρχη η ακρίβεια
Πρόβα προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε αυτή τη φορά η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος υπερψηφίστηκε, ...
Με όριο για το 2023
Επιβολή ενός μοντέλου τιμολόγησης της ενέργειας σε δύο επίπεδα για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες απέναντι στις ...
Απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση Τσίπρα
«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες ...
Ενέργεια-Πίεση για μείωση της κατανάλωσης
Με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα υπέρ των πιο ευάλωτων αποφάσισαν, τελικά, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την ...
 
 
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...