Το σοβαρό ενδεχόμενο, αλλά και την ανησυχία οι Γερμανοί να μην θέλουν συμφωνία γιατί δεν θέλουν τον Τσίπρα οδηγώντας σε ναυάγιο ακόμα και την ύστατη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με κοινοτικές και Γαλλικές οικονομικές υπηρεσίες, καταγράφουν κορυφαίες οικονομικές πηγές στη χώρα μας. Κι αν η ευθύνη βαραίνει σε συντριπτικό ποσοστό την κυβέρνηση του κ. Α. Τσίπρα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις το τελευταίο πεντάμηνο στο όνομα ενός έντιμου συμβιβασμού, από την άλλη δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, Γερμανία. Η Ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, φαίνεται να έχει κάνει… κολοσσιαία κωλοτούμπα προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, διαδικασία που θα δρομολογηθεί μοιραία από την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, μια σειρά εξελίξεις ή συμπτώσεις της τελευταίας στιγμής δείχνουν ότι η Γερμανία τα θέλει όλα. Κατ’ αρχήν απηλλάγη από τον «επαναστάτη» τέως Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Βαρουφάκη, με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει σήμερα σε συνέδριο στη Φραγκφούρτη ότι ο κ. Ε. Τσακαλώτος, νυν υπουργός Οικονομικών φαίνεται πιο μετριοπαθής. Από την άλλη, ένα δημοσίευμα της Bild φαίνεται να ανάβει φωτιές. Όπως έγραψε και νωρίτερα την Πέμπτη το «b.e.», η Βild αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας θα αλλάξει κυβερνητικό εταίρο, δηλαδή τους ΑΝΕΛ με το Ποτάμι. Δηλαδή, κατά τους Γερμανούς, μπορεί να μη φύγει ο Τσίπρας, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει στο κυβερνητικό σχήμα πρόσωπο ή πρόσωπα που να παρακολουθούν στενά κι από κοντά την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι πολύ απλά, δεν εμπιστεύονται ούτε τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αν τα βρει σκούρα η Ελλάδα στο Eurogroup με τους Γερμανούς να αξιώνουν και πάλι την… Άρτα με τα Γιάννενα, θεωρείται πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να απασφαλίσει, να μην βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία, προαναγγέλοντας είτε εκλογές, είτε παραιτούμενος, να επιλέξει τη λύση μιάς κυβέρνησης συνεργασίας. Ούτως ή άλλως ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων είναι πέρα και από τα πιστεύω του, αλλά και από την ιδεολογία του, σχολιάζουν οικονομικοί παράγοντες. Σ’ αυτή την περίπτωση έχει ανοίξει η πόρτα του… φρενοκομείου και η Ελλάδα έχει βάλει μέσα το ένα της πόδι, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές και ο κ. Τσίπρας θα προαναγγείλει είτε εκλογές, είτε θα παραιτηθεί. Κι ενώ στο εσωτερικό θα γίνεται κοινωνικός χαμός, αφού πολύ δύσκολα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις την 1η Αυγούστου, οι Γερμανοί θα περιμένουν να συνομιλήσουν με την επόμενη Ελληνική κυβέρνηση. Αλλά όχι με τον κ. Τσίπρα.
Για τους λόγους αυτούς προκρίνεται από την αγορά η επιλογή, η κυβέρνηση να πιεί «το πικρόν τούτο ποτήριον» και στη συνέχεια θα υπάρξουν περιθώρια βελτιώσεων, ανάλογα με τη συνέπεια που θα έχει η χώρα στην εφαρμογή του προγράμματος.
Πάντως, οι Ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν κέρδη την Πέμπτη, αφενός λόγω του ράλι στην αγορά της Σαγκάης μετά το κραχ, αφετέρου πιστεύουν ότι η Ελλάδα «θα κάνει τα μαθήματά της», προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Από την άλλη, σύμφωνα με την επιστολή- αίτημα που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM), η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα λάβει μέτρα την επόμενη κιόλας εβδομάδα τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο, που θα «ξεκλειδώσουν» σταδιακά το νέο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη συνεχείς συσκέψεις με τους υπουργούς του, ενώ αναμένεται το πρόγραμμα να αποσταλεί και τους αρχηγούς των κομμάτων πριν πιεστεί το send στον υπολογιστή για τις Βρυξέλλες. Το κλίμα που υπάρχει είναι ενθαρρυντικό, ενώ λέγεται ότι το Μαξίμου ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μη φύγουν από την Αθήνα το επόμενο τριήμερο.
Ήδη στη Βελγική πρωτεύουσα γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να προετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις και τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθούν σήμερα Πέμπτη στους θεσμούς και θα εξετασθούν σε νέο Eurogroup που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το Σάββατο. Ο κ. Τσακαλώτος, μαζί με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Χουλιαράκη, έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να συγγράψουν τη λίστα προτάσεων για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα αποτελέσει τον κορμό του νέου δανειακού προγράμματος συνολικού ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ. Μαζί τους έχουν και τεχνικούς συμβούλους από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που έχουν σπεύσει σε βοήθεια ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αλλά και στελέχη της Κομισιόν. Οι Γερμανοί απέχουν. Δεν θέλουν καμία εμπλοκή για να έχουν στο Eurogroup το ρόλο του «Εισαγγελέα». Σημειώνεται ότι ο «Αμερικανικός παράγοντας λειτουργεί καταλυτικά», με αποκορύφωμα την πρωτοβουλία να αναθέσουν στους Γάλλους το ρόλο του «συμβούλου» για τη διατύπωση των Ελληνικών προτάσεων και βεβαίως για να έχουν το χαρακτήρα της τυπολετρείας και του by the book, που απαιτείται σε τούτες τις περιστάσεις.
Η Ελλάδα ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει σε πρώτη φάση τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε να μη χρειαστεί καν να φθάσει το «ελληνικό ζήτημα» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των «28» την Κυριακή, η οποία δεν αποκλείεται να ματαιωθεί αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και αποφευχθεί το Grexit, ίσως και τη Δευτέρα να κατατεθούν στη Βουλή νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρνουν σταδιακές μειώσεις στις συντάξεις και πάρα πολλούς φόρους. Θα πρόκειται για μια διαδικασία με τη μορφή του κατεπείγοντος αφού Τρίτη, Τετάρτη πρέπει να έχει ψηφιστεί και να εκταμιευτούν χρήματα αλλά και να ανοίξουν μερικώς οι τράπεζες. Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία έχει δηλώσει πως ούτε Μνημόνιο θα υπογράψει αυτή η Βουλή ούτε θα αποδεχθεί τακτικές του παρελθόντος όπου οι βουλευτές δεν διάβαζαν τα κείμενα της συμφωνίας. Άλλωστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος, δήλωσε το πρωί ότι «είμαστε κοντά στη συμφωνία και πως θα περάσει από τη Βουλή όταν έρθει, διότι τηρούνται οι κόκκινες γραμμές» και πως «τους ξένους τους ενδιαφέρουν τα χρονοδιαγράμματα και η συνέπεια». Τα μέτρα που θα έρθουν πρόκειται για:
1. Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ: Στον συντελεστή 23% μεταφέρονται η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα (από 13% που είναι σήμερα), στο 13% ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 6,5%), παραμένει ο ΦΠΑ 13% για τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο, ενώ μειώνεται από 6,5% σε 6% ο ΦΠΑ για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου. Το νέο καθεστώς θα φέρει ανατιμήσεις σε όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, αναψυκτικά, χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ. καθώς θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα).
2. Αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:
2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
3. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Στο πακέτο των φορολογικών μέτρων θα περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 26% στο 28%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις επιχειρήσεις και τις προσωπικές εταιρείες και η κατάργηση του ειδικού ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.
Ασφαλιστικό
Μπροστά στα άδεια ταμεία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα και σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται:
Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία. Στόχος είναι να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.
Η πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.
Η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό.