Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κατάσταση γίνεται πια πολύ σοβαρή
Πισώπλατη μαχαιριά η πτώση του αεροσκάφους από την Τουρκία, λέει ο Πούτιν, σιγήν ιχθύος από την Άγκυρα
Ελαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο
Τρίτη, 24/11/2015

«Πισώπλατη μαχαιριά» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με την Συρία το πρωί της Τρίτης, ενώ άφησε βαριά υπονοούμενα για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε το ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν, που είχε επίσημη συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος του εξέφρασε τα συλληπητήριά του, πρόσθεσε: «Δε μπορώ να βρω άλλη λέξη από αυτό που συνέβη σήμερα». Το αεροσκάφος μας έπεσε από πύραυλο, σε έδαφος της Συρίας, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος και δήλωσε κατηγορηματικά: «Οι πιλότοι και το αεροσκάφος μας δεν απείλησε την Τουρκία, αυτό είναι γεγονός».

Η κατάρριψη του αεροσκάφους ξεπερνά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, συνέχισε και προχώρησε επιτιθέμενος στην Τουρκία για τις σχέσεις της με τους τρομοκράτες: «Υπάρχουν πολλά προϊόντα και πετρέλαιο που εισέρχονται στην Τουρκία από υπό κατοχή εδάφη. Από αυτή τη συναλλαγή χρηματοδοτούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες. Και τώρα μας μαχαιρώνουν πισώπλατα και ρίχνουν τα αεροσκάφη μας επειδή πολεμάμε την τρομοκρατία. Πάντα φερθήκαμε στην Τουρκία όχι μόνο σαν γειτονική χώρα αλλά σαν φιλικό κράτος. Δεν ξέρω ποιον συμφέρει το σημερινό περιστατικό, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το δικό μας συμφέρον».

«Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς του Ισλαμικού Κράτους. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους; Ξέρω ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβόμαστε αλλά δεν επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα όπως αυτό που συνέβη σήμερα και ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να ενωθεί κατά του κοινού κακού. Στηριζόμαστε σε όλες τις χώρες της περιοχής σε αυτόν τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με ειδικούς και μέλη της ασφαλείας και το υπουργείο Αμύνης και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη», είπε και συνέχισε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το δυστύχημα και έσπευσε να συγκαλέσει σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. Μοιάζει σαν η Τουρκία να θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους».

«Τα σημερινά τραγικά γεγονότα θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας» κατέληξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήριζε το γεγονός «πολύ σοβαρό», ενώ πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τον τουρκικό στρατό, κάτι που πάντως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει η τουρκική πλευρά. Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και για το Κυπριακό, θα συμμετείχε στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας. Εκπρόσωπος της ρωσικής βουλής προτείνει να σταματήσουν οι πτήσεις από την Ρωσία στην Τουρκία μετά το σημερινό τραγικό περιστατικό.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος", δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

"Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα", είπε.

"Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Xρονικό

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι "ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις", σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε από την πλευρά της την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, όμως εντός του συριακού εναερίου χώρου.

Αναλυτικότερα:

Το ρωσικό SU-24 καταρρίφθηκε σε συριακό έδαφος κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο και σύμφωνα με την Sabah η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ενημερώθηκε πριν την κατάρριψη από το αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουλούσι Ακάρ.

Ο Νταβούτογλου έδωσε εντολή στις τουρκικές δυνάμεις να ενεργήσουν σύμφωνα με το πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τωνΗνωμένων Εθνών δίνοντας το πράσινο φως για την κατάρριψη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται στη Ρωσία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μεταδίδει ότι το πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τουρκικά αεροσκάφη καθώς είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κάτι που οι Ρώσοι αρνούνται. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την τύχη των δύο πιλότων του ρωσικού Σουχόι που διασώθηκαν και έπεσαν με αλεξίπτωτα. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι ο ένας εκ των δύο πιλότων βρίσκεται στα χέρια σύρων ανταρτών ενώ το τουρκικό πρακτορείο Dogan αναφέρει ότι ρωσικά ελικόπτερα διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό τους.

«Είναι ζωντανοί οι πιλότοι», λέει τούρκος αξιωματούχος

 Παράλληλα, αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς πιλότους, η Τουρκία πιστεύει ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο κατερρίφθη είναι ακόμη ζωντανοί και εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους από τους Σύρους αντάρτες που τους κρατούν.

«Οι μονάδες μας, οι οποίες έλαβαν την πληροφορία πως οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί, εργάζονται για να τους παραλάβουν από τους αντιπολιτευόμενους αντάρτες ασφαλείς»,  δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Συγκαλείται συμβούλιο ασφαλείας στην Τουρκία

Στο μεταξύ, πηγές της τουρκικής προεδρίας δήλωσαν πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσει, αργότερα σήμερα, μιας υψηλόβαθμης συνόδου ασφαλείας, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.  

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουζί Ακάρ, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Χακάν Φιντάν και ορισμένοι υπουργοί, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Ρωσία, Υπ. Άμυνας: «Μη φιλική ενέργεια»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε  πως θεωρεί την κατάρριψη του αεροσκάφους Σουχόι Su-24 από μέρους της Τουρκίας «μη φιλική ενέργεια». «Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν μη φιλική ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπεβλήθη επίσημη διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα για το επεισόδιο.
Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε τη θέση της Μόσχας πως το ρωσικό αεροσκάφος δεν παρεισέφρησε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της αποστολής του εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

 Τι λένε οι ΗΠΑ

Η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με τη Συρία σήμερα, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα προκειμένου να διευκρινίσουν πού ακριβώς συνέβη το περιστατικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στίβ Ουόρεν.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν δήλωσε σε μια ενημέρωση στο Πεντάγωνο: «Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι».

Τι λέει η Δαμασκός

H συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε μια «κατάφωρη επίθεση» εναντίον της εθνικής της κυριαρχίας. «Σε μια κατάφωρη επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας, η τουρκική πλευρά κατέρριψε σήμερα το πρωί ένα πολεμικό αεροσκάφος των Ρώσων συμμάχων μας στη συριακή επικράτεια, ενώ επέστρεφε από μια αποστολή εναντίον της οργάνωσης Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)», σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή που επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Αυτό «καταδεικνύει ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει στο πλευρό των τρομοκρατών και υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν αρχίσει να καταρρέουν μετά τα πλήγματα που τους προκάλεσε ο συριακός στρατός» συνέχισε ο στρατιωτική αυτή πηγή.«Αυτές οι απεγνωσμένες επιθετικές ενέργειες δεν θα συμβάλουν παρά στο να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων με την υποστήριξη και τη βοήθεια των φίλων μας, επικεφαλής των οποίων είναι η Ρωσία» προσέθεσε η πηγή.

Η ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου στρατού

 

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε στη συρο-τουρκική μεθόριο, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή δείχνουν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Το περιστατικό αυτό έρχεται μία μόλις μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Συρία.

Δείτε το βίντεο της πτώσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση δίπλα: https://youtu.be/KPBkaWeXP-w

*Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Συναφείς αναρτήσεις
Το 59%  των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας κάλυψε τον Απρίλιο το ρωσικό αέριο - αγωγού από το ...
Mε ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Bulgargaz, η οποία συσσωρεύει μεγάλες ζημιές από ...
Ήττα για τον Ερντογάν όχι μόνο στη μάχη της Κωνσταντινούπολης όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεκλέγεται, αλλά και σε άλλους ...
Από ανατολικές περιοχές
H Ουκρανία αποσύρθηκε από τα χωριά Σιέβερνε και Στέποβε κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, τα οποία είχαν καταλάβει πρόσφατα ρωσικές ...
Αλλά μετά... άλλαξε γνώμη!
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε στενή συνεργάτις του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της ...
"Ντροπή για τις ΗΠΑ", λέει το Κρεμλίνο
Ο Τζο Μπάιντεν καταφέρθηκε χθες Τετάρτη εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν με υβριστικό τρόπο, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις «υπαρξιακές απειλές» για ...
Δημοσκόπηση
Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν ...
Σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική του να διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προϊόντων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, η Titan Cement International ...
To ρωσικό αέριο και ειδικά το υγροποιημένο (LNG) εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή προμήθειας για τις χώρες της ΕΕ, ...
 
 
Συντριπτική νίκη κατήγαγε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά ...
Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς ...
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι, μιλώντας σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές του ιταλικού κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά της χώρας του και υπογράμμισε: "Από την ...
Η Fidelity Investements, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, μείωσε την αξία της θέσης που έχει στην πλατφόρμα  Χ, πρώην ...
Ήττα για τον Ερντογάν όχι μόνο στη μάχη της Κωνσταντινούπολης όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεκλέγεται, αλλά και σε άλλους μεγάλους δήμους της Τουρκίας, ...
Η Alibaba Group Holding Ltd. ματαιώνει την αρχική δημόσια προσφορά για τον βραχίονα της Cainiao logistics στο Χονγκ Κονγκ, αναβάλλοντας ένα πολυαναμενόμενο άνοιγμα ...
Η ανάλυση του ICS CERT της Kaspersky διερευνά τις τάσεις του Operational Technology (OT) στον κυβερνοχώρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η ...
Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί πλέον στις 12 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου ...
Από ανατολικές περιοχές
H Ουκρανία αποσύρθηκε από τα χωριά Σιέβερνε και Στέποβε κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, τα οποία είχαν καταλάβει πρόσφατα ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε εκπρόσωπος του ...
Αλλά μετά... άλλαξε γνώμη!
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε στενή συνεργάτις του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της οικογένειας και των υποστηρικτών ...
"Ντροπή για τις ΗΠΑ", λέει το Κρεμλίνο
Ο Τζο Μπάιντεν καταφέρθηκε χθες Τετάρτη εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν με υβριστικό τρόπο, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις «υπαρξιακές απειλές» για την ανθρωπότητα, κατά τη ...
Δημοσκόπηση
Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ...