Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ίσως σημάνει την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
"Το Brexit είναι μια επιλογή, που δεν πρέπει να επικρατήσει"
Παρασκευή, 17/06/2016

Το ενδεχόμενο ενός Brexit αναμφισβήτητα ανησυχεί την Ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα. Ανησυχεί και εμάς τους Έλληνες επιχειρηματίες κυρίως γιατί το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Μεγάλη Βρετανία, το 0,3% των μετοχών στο Βρετανικό Χρηματιστήριο ανήκει σε Ελληνικά συμφέροντα και βεβαίως γιατί σημαντικός αριθμός των Ελλήνων πολιτών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα. Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στις 23/6 και στο πιθανό σενάριο του Βrexit, η στερλίνα κατρακυλά μαζί με το ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που βυθίζεται με συνεχείς συνεδριάσεις στο "κόκκινο", αφού οι επενδυτές εγκαταλείπουν το βρετανικό ρίσκο, στρεφόμενοι σε ασφαλείς αγορές.

Το χτύπημα που θα υποστεί συνολικά η οικονομία, το εμπόριο, ο χρηματοοικονομικός τομέας αλλά και οι διεθνείς σχέσεις της Ένωσης θα είναι σφοδρό. Αυτό όμως που μας τρομάζει περισσότερο είναι ο πολιτικός αντίκτυπος, ότι θα γίνουμε μάρτυρες στο «ξήλωμα του πουλόβερ». Ένα Brexit ίσως σημάνει την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την ισχυροποίηση των ευρωσκεπτικιστικών και αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων. 

Η αμφισβήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ένα αίσθημα κοινό στους Ευρωπαϊκούς λαούς, στόχος λοιπόν από τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών θα έπρεπε να είναι η ανατροπή αυτού του αισθήματος μέσα από κοινωνικές πολιτικές, ικανές να διασφαλίσουν την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη μεταξύ των κρατών- μελών αλλά και να προκαλέσουν την ανάπτυξη με απασχόληση και δικαιώματα στη γηραιά ήπειρο. Ελπίζω και εύχομαι εύχομαι στο βρετανικό δημοψήφισμα να μην επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και οι στοιχηματικές προβλέψεις, αλλά να  επικρατήσει η νηφάλια "σκέψη" και η ιστορική ευθύνη των Βρετανών για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.