Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση
Μόνο έτσι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος
Δευτέρα, 17/10/2016

Οι θεσμοί επιστρέφουν και από την Τρίτη 18 Οκτωβρίου ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. 

Οι μέρες θα είναι ζόρικες και, ως είθισται, όταν οι δανειστές βρίσκονται στην Αθήνα η ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας και οι πολίτες της βομβαρδίζονται... από τα “νέα των διαπραγματεύσεων τις αντιρρήσεις, τις διαφωνίες και τα καινούργια μέτρα...”. 

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής και κατηγορηματικός ως προς την τήρηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων αλλά και απαίτησε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς ως προς τα πρώτα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. 

Τα δεδομένα είναι δύο: 

Το πρώτο ότι αυτές τις περίπου 15 μέρες που θα κρατήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων η ελληνική οικονομία θα ανταστατωθεί ξανά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Το δεύτερο είναι το αυτονόητο. Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Μόνο τότε η αγορά θα ησυχάσει και φυσικά η χώρα θα κερδίσει άλλη μία μάχη στο μέτωπο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης έναντι των ξένων εταίρων της. 

Και μόνο τότε θα καμφθούν και οι όποιες αντιρρήσεις για την αντιμετώπιση του χρέους...