Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έρευνες υδρογονανθράκων
Ελπίδες για την προσέλκυση επενδύσεων
Τρίτη, 13/12/2016

Ελπίδες έχουν γεννηθεί για την προσέλκυση επενδύσεων σε έναν τομέα της οικονομίας που είναι εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένος.

Ο λόγος για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούσαν στην ανακήρυξη προτιμητέων επενδυτών για θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου Πελάγους αλλά και οι ανακοινώσεις των εταιριών ΕΛ.ΠΕ και Energean Oil & Gas σχετικά με τις εκτιμήσεις τους για την ύπαρξη κοιτασμάτων σε ορισμένα "οικόπεδα", αποτελούν το πρώτο βήμα της δημιουργίας ενός κλάδου. 

Η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως δείχνουν τα κοντινά στη χώρα μας παραδείγματα του Ισραήλ και της Κύπρου, απαιτούν προσεκτικούς σχεδιασμούς αλλά και ταχείες διαδικασίες ώστε να τρέξουν οι αναγκαίες επενδύσεις. Χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα αλλά σε καμία περίπτωση υπερφίαλες αναγγελίες περί της ύπαρξης ενός Ελντοράντο στην Ελλάδα. 

Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και την πολιτική ηγεσία της, να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την κύρωση από τη βουλή των συμφωνιών παραχώρησης, καθώς και να αρθούν τα όποια διοικητικά εμπόδια για την έναρξη των επενδύσεων. 

Κι αν, τότε, σταλεί το κατάλληλο σινιάλο από τις μικρομεσαίες ελληνικές πετρελαϊκές εταιρίες, τότε θα ακολουθήσουν και τα μεγαθήρια των γεωτρύπανων...