Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μην ξεχνιόμαστε
Εκτός από τους συνταξιούχους υπάρχουν και οι άνεργοι...
Παρασκευή, 23/12/2016

Τα πλεονάσματα είναι πάντα θεμιτά, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από πραγματική ανάπτυξη της Οικονομίας και όχι μόνο από φόρους και μειώσεις μισθών ή συντάξεων, όπως γίνεται στην χώρα μας.

Καταρχάς είναι πια ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για 13η σύνταξη. Είναι ένα εφάπαξ βοήθημα που όμως θα ανακουφίσει -έστω και πρόσκαιρα- μια μερίδα συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. Μια ανάγκη όμως, που δημιούργησε η ίδια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώνοντας για ακόμα μια φορά τις συντάξεις. Συμβαίνει δηλαδή το εξής οξύμωρο: Από την μια να δίνουν κάποια χρήματα στους συνταξιούχους και από την άλλη να τους τα παίρνουν μέσω των μειώσεων των συντάξεων στο πολλαπλάσιο.

Τα χρήματα όμως αυτά, θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα μέσα από ένα ορθολογικό σχέδιο, ώστε να προσφέρουν πολλαπλάσια οφέλη στην πραγματική Οικονομία και να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης. Μιλώ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για νέους και μακροχρόνια ανέργους. Άλλωστε, τι πιστεύει κανείς ότι θα έδινε μεγαλύτερη ικανοποίηση σε ένα συνταξιούχο; Ένα εφάπαξ βοήθημα ή το να βρει δουλειά το παιδί ή το εγγόνι του;

Το ζητούμενο για την Ελλάδα δεν είναι να ζει σε μόνιμη λιτότητα, με το κράτος να παρέχει «χριστουγεννιάτικο χαρτζιλίκι» στους πολίτες. Η πρόκληση είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, ώστε οι πολίτες να πετύχουν και να συνδράμουν μέσα από την αύξηση της παραγωγής στην πλήρη επανεκκίνηση της ασθμαίνουσας οικονομίας μας.

Η μείωση φόρων, η δημιουργία σταθερού και ασφαλούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι προτάσεις γνωστές και κατατεθειμένες. Σε αυτές όμως θα μπορούσε να προστεθεί και ο «κουμπαράς» των περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ του πλεονάσματος, προκειμένου αυτό να προσδώσει μια αναπτυξιακή διάσταση στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, μια ορθολογική επιλογή θα ήταν με αυτά τα χρήματα η δημιουργία ενός προγράμματος επιδότησης εργασίας για νέους ανθρώπους και ανέργους. Με τον δείκτη ανεργίας να είναι μόνιμα σε ανοδική τάση, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εξασφάλιζε τους μισθούς ενός χρόνου για 60 χιλιάδες ανθρώπους, εντάσσοντάς τους στην αγορά εργασίας. Με πρόχειρους υπολογισμούς αναλογούν περίπου 970 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, χωρίς αποκλειστικά τα χρήματα να αποτυπώνουν το πλήρες μέγεθος αυτής της -πραγματικής ?επένδυσης στο εργατικό δυναμικό της χώρας.