Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα λάθη και οι αστοχίες εδώ πληρώνονται
Ας πρόσεχαν...
Τρίτη, 24/01/2017

H μία μετά την άλλη «σκάνε» οι αστοχίες των ρυθμίσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας.  Ετσι, μετά την περιπέτεια με τον ΑΔΜΗΕ, που κατέληξε να τεθεί η ΔΕΗ υπο την κηδεμονία των τραπεζών, τώρα έχουμε τη «χρέωση προμηθευτή», που οδήγησε τη ΡΑΕ να θεσπίσει πλαφόν. 

Ο λόγος για το πλαφόν δεν ήταν άλλος από την ιλιγγιώδη αύξηση της χρέωσης προμηθευτή, του μηχανισμού μετακύλισης του κόστους των ΑΠΕ στους προμηθευτές ηλεκτρισμού , ο οποίος θεσπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο. Η χρέωση, που με βάση τις μελέτες που είχαν γίνει είχε υπολογιστεί γύρω στα 6-7 ευρώ/ Mwh ξεπέρασε τα 45 ευρώ/ Mwh, ενώ μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 βεβαιώθηκαν έσοδα στον ΛΑΓΗΕ από τη  συγκεκριμένη χρέωση στα 64 εκατ. ευρώ από 32 εκατ. ευρώ, που είχαν προυπολογιστεί αρχικά. 

Τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου η χρέωση συνέχισε να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να θέσει πλαφόν στα 40 ευρώ/ Mwh. 

Ανεξαρτήτως του πλαφόν, τo έξτρα κόστος για τους προμηθευτές παραμένει και πρώτη απ' όλους πλήττει τη ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν οτι το πλαφόν αποφασίστηκε μετά από επιστολή της ΔΕΗ, στην οποία εξέφραζε την αδυναμία της να καλύψει το κόστος με τα τρέχοντα τιμολόγια ηλεκτρισμού. 

Διότι αν η η ΔΕΗ, που είναι ο κυρίαρχος παίκτης, αποφασίσει να μετακυλήσει το κόστος αυτό στους καταναλωτές αυξάνοντας τα τιμολόγια, τότε το σκηνικό αλλάζει άρδην και το παράδειγμά της, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές. 

Η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, προκειμένου να αντανακλούν το κόστος των ΑΠΕ στο σύστημα,  δεν αποτελεί επιθυμητή λύση για το υπουργείο, οπότε όλοι συμπιέζονται και περιμένουν την τιμή στη χονδρική αγορά (ΟΤΣ) να δώσει μία λύση, που όμως και αυτή κινδυνεύει να μην είναι βιώσιμη γιατί πλήττει τους προμηθευτές από την άλλη πλευρά, στις δαπάνες για αγορές ηλεκτρισμού. 

Μέσα από τις προχειρότητες που είναι φτιαγμένο το σύστημα είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα «σκάσει» νέο πρόβλημα, με τις αυξητικές πιέσεις στα τιμολόγια ρεύματος να γίνονται ασφυκτικές.... Ας πρόσεχαν.