Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περί διαπραγμάτευσης
Γιατί πανηγυρίζουν;
Τετάρτη, 26/04/2017

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Eurogroup κατέρρευσε η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, οποία έως τα χθες επέμενε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προ-νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα... συμφωνήσει σε προ-νομοθέτηση της μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων και σε απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων ώστε να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια.

Ουσιαστικώς, η πορεία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, στην πραγματικότητα, τώρα αρχίζει.

Μένει να φανεί αν οι προσδοκίες για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης θα ευοδωθούν ή αν θα επιβεβαιωθούν οι θέσεις της αντιπολίτευσης, η οποία βλέπει επιστροφή στην... αέναη διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη και παράταση της εκκρεμότητας μέχρι το καλοκαίρι, ώσπου να βρεθεί και πάλι η κυβέρνηση μέ τσέπες άδειες και γεμάτο το τεφτέρι των υποχρεώσεων.

Οι υποχωρήσεις από κυβερνητικής πλευράς πάντως, ούτως ή άλλως σε πρώτο επίπεδο, έχουν ήδη συνομολογηθεί: το αφορολόγητο θα μειωθεί (σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πέσει κάτω από τα 6.500 ευρώ), η "προσωπική διαφορά", κοινώς το ψαλίδι στις συντάξεις, ομοίως έγινε αποδεκτό, ενώ υποχώρηση σημειώθιηκε και απέναντι στο ΔΝΤ για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Το πρώτο πακέτο της "λυπητερής" αφορά την προνομοθέτηση μέτρων από τώρα για το 2019 και σύμφωνα με την κυβέρνηση για "κάθε ένα ευρώ που θα μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ". Τούτο όμως δεν φαίνμεται ακόμη συμφωνημένο και θα αποτελεί θέμα της αντζέντας των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου.

Παρότι το πακέτο αυτό βαπτίστηκε "τερματισμός της λιτότητας", "αποφασιστική νίκη" της χώρας στο Eurogroup και «νέο μίγμα πολιτικής», είναι βαρύ και ασήκωτο.

Και συνάμα, υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων