Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάντο όπως ο Ομπάμα
Πολιτικά προϊόντα μαϊμού
Πέμπτη, 11/05/2017

Ισως και κάποιοι να θυμούνται τη μανία, που είχε πιάσει κάποτε μερικούς φιλόδοξους πολιτικούς μας να ενσαρκώσουν επί σκηνής το σύνθημα «κάντο όπως ο Ομπάμα». Εθελοντές, κοινωνικά δίκτυα, smileys και φυσικά χορηγίες ήταν υποτίθεται η καινοτόμα λύση απέναντι στην «ιδιώτευση» της νεολαίας και της αποστροφής για την παραδοσιακή πολιτική. Η μόδα δεν κράτησε και πολύ, κυρίως γιατί κανείς δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι ο Ελληνας Ομπάμα... Στο μεταξύ και ο Ομπάμα είχε ξεμείνει από εθελοντές, οι οποίοι μετά το επινίκειο πάρτυ γύρισαν πάλι στον καναπέ.

Μετά ήρθε ο Ματέο Ρέντσι με τα ασαλάκωτα λευκά πουκάμισα, το μπλαζέ ύφος και το λίγο πιο «αόριστο» πολιτικό στίγμα. Και εδώ υπήρξαν Ελληνες θαυμαστές και επίδοξοι μιμητές. Αλλωστε και το μπλαζέ και το «γενικώς και αορίστως» μας πάει. Αλλά η ελληνική μόδα δε μπορεί να συναγωνιστεί δυστυχώς την ιταλική κι έτσι τα πουκάμισα των δικών μας δεν ήταν και τόσο «πιο λευκά κι από λευκά». Ασε που στην πορεία και ο Ρέντσι αποδείχτηκε λίγο «άδειο παλτό», με αποκορύφωμα την πανωλεθρία του στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου. Κι ο Ελληνας δεν γουστάρει τους loosers. (Αν και ο Ρέντσι επιμένει ότι δεν είναι και ετοιμάζει το μεγάλο comeback).

Δεν πείραξε όμως καθόλου αυτό τους μονίμως βρισκόμενους σε αναζήτηση μοντέλου «κοσμοπολίτες» πολιτικούς μας. Το νέο είδωλο είναι εδώ, έστω και αν κάποιοι το ανακάλυψαν ετεροχρονισμένα. Αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο ανταγωνίζονται με αστείρευτο πάθος, ακούραστα και ακόρεστα οι ...Ελληνες Μακρόν. Προβάλουν την αγάπη τους για το νέο Γάλλο πρόεδρο και μοιράζουν υπονοούμενα για τις ομοιότητες μαζί του. Τα βράδυα μπορεί να ονειρεύονται την φωτογραφία  τους πίσω από τη στήλη με τα ποσοστά που σκαρφαλώνει στην οθόνη το βράδυ των εκλογών στο μαγικό 66,06% και γράφουν ήδη τους λόγους για τη νύχτα της μεγάλης νίκης και ακόμα μεγαλύτερης ευθύνης.
Δόξα τω Θεώ (που λένε και στο survivor) λοιπόν η χώρα μας έχει προικιστεί με μια σειρά από Μακρόν, που είναι έτοιμοι να τα θυσιάσουν όλα, καριέρα, χρήμα, οικογένεια, ελεύθερο χρόνο για να την σώσουν και να την κάνουν πάλι μεγάλη. 

Και μην τολμήσει να πει κανείς σας ότι αυτοί δεν έχουν Μπριζίτ για να τους συμβουλεύει. Αυτό το ρόλο θα τον παίξει (και καλύτερα) η ακαταμάχητη Ελληνίδα μάνα, που θα τους θυμίζει ακόμα και στις πιο γλυκές στιγμές του μεγαλύτερου θριάμβου να προσέχουν την υγεία τους, με το διαχρονικό πρόσταγμα-συμβουλή: «Ζακέτα να πάρεις παιδάκι μου».