Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα προβληματική
Κόκκινα δάνεια
Τρίτη, 18/07/2017

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πραγματική θηλιά στο λαιμό για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Η συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η κρίση.

Όμως παρότι έχουν περάσει χρόνια από τότε, ουσιαστικά το μόνο που έχει γίνει είναι ότι αυξάνονται και τα κόκκινα δάνεια, αλλά και οι επιχειρήσεις που τα οφείλουν. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι βέβαια προβληματική και για τα τραπεζικά ιδρύματα που βλέπουν τις επισφάλειες να αυξάνονται, αλλά και για την πολιτεία, καθώς είναι ένα καυτό θέμα που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις σε όλη την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας.

Τι πρέπει να γίνει;

-Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού. Υποτίθεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει αρχές Αυγούστου. Να μην σημειωθούν οι συνήθεις καθυστερήσεις που παρατηρούνται πολλές φορές.

-Να μην υπάρξει εμπλοκή λόγω εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται. Το θέμα της ρύθμισης οφειλών κυριολεκτικά καίει επαγγελματίες, μικρομεσαίους κι επιχειρηματίες και απαιτείται ταχύτητα και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας από τις τράπεζες.

-Να είμαστε προετοιμασμένοι για κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων εξαιτίας της αδυναμίας εξόφλησης οφειλών. Αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι να ακολουθηθούν και διαφανείς διαδικασίες.

-Σαφέστατα σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί «κούρεμα» οφειλής από τις τράπεζες, προκειμένου να στηριχθεί η «άλφα» ή η «βήτα» επιχείρηση. Περιμένω από τα τραπεζικά ιδρύματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην τεθούν διάφορα προσκόμματα και να μην χαθεί ο δανειολήπτης στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας. Όλα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και χωρίς άνω τελείες και ψιλά γράμματα.