Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έδειξαν οι κάλπες
Μια "άλλη" Γερμανία
Τρίτη, 26/09/2017

Η 24 Σεπτεμβρίου του 2017 θα περάσει στην ιστορία ως η ημέρα γέννησης μιας άλλης Γερμανίας. Δεν είναι ότι απλά για πρώτη φορά μεταπολεμικά στη Μπούντεσταγκ θα εισέλθουν με τον αέρα του νικητή πάνω από 85 βουλευτές ενός κόμματος, που δαιμονοποιεί την Ευρώπη και συχνά ηρωποιεί το ναζισμό. Δεν είναι ότι τα δύο μεγάλα «κλασσικά» κόμματα, που χάραξαν την πορεία της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης «κατόρθωσαν» μόλις και μετά βίας να περάσουν συνολικά το 50%.

Αυτό που σηματοδοτεί το αποτέλεσμα είναι η δικαίωση της εκτίμησης ότι στα χρόνια της κρίσης η πολιτική τρέχει πίσω από την οικονομία. Και μάλιστα λαχανιασμένη. Συχνά ειπώθηκε για τη Γερμανία ότι η αφοσίωση στον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας της κόστισε κοινωνικά σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού. «Εξω πάμε καλά», αλλά στο εσωτερικό κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα. Οι δύο στους τρεις Γερμανούς αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνουν στην καγκελάριο. Και το στέλνουν με ένα τρόπο σαρωτικό.

Η Ανγκέλα Μέρκελ παραμένει η «ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη», αλλά αυτό δε μοιάζει να ενδιαφέρει αρκετούς συμπατριώτες της. Η γυναίκα, που ταύτιζε τον εαυτό της με τη σταθερότητα και την ασφάλεια, ανακαλύπτει σήμερα πόσο ανασφαλείς αισθάνονται πολλοί συμπατριώτες της, αλλά κυρίως πόσο ασταθές είναι τελικά το πολιτικό σύστημα που θεωρούσε ότι είχε «υπνωτίσει» με την παντοδυναμία της.

Και η αστάθεια θα είναι το νέο γερμανικό εξαγωγικό προϊόν. Η χώρα θα μπει σε μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το τρικομματικό πείραμα είναι αδοκίμαστο. Αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό για την Ευρώπη, που περίμενε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για το «τι πάει στραβά». Επιβάλεται συνεπώς για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να επιχειρήσουν να χειραφετηθούν από το Βερολίνο, αναζητώντας νέες συμμαχίες. Αν δεν χρειάζεται χαλινάρι αυτή η «νέα Γερμανία» θέλει τουλάχιστον ένα σοβαρό αντίβαρο. Γιατί έχει αρχίσει να γέρνει επικίνδυνα...

«ΕΘΝΟΣ» 25.09.2017