Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανία
Sexy συντηρητισμός
Δευτέρα, 16/10/2017

Οσοι ασχολούνται με τις δυσκολίες, που θα έχει το εγχείρημα της Ανγκέλα Μέρκελ να συγκροτήσει κυβέρνηση με τα χρώματα της... Τζαμάικα, αγνοούν συχνά ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα τρικομματικό, αλλά για έναν τετρακομματικό συνασπισμό. Εκτός δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός παίκτης. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, που σε μεγάλο βαθμό διατηρεί την αυτονομία του αν και συμμετέχει στην κοινή κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Oι Χριστιανοκοινωνιστές ήταν και παραμένουν πολύ πιο συντηρητικοί του «αδελφού» κόμματος και έχουν απειλήσει ακόμα και με ανεξαρτητοποίησή τους, διαφωνώντας με χειρισμούς της κυβέρνησης Μέρκελ.

Η καγκελάριος πρέπει να συμφωνήσει μαζί τους πριν καλέσει για συνομιλίες τα άλλα δύο κόμματα της «Τζαμάικα». Ενα έργο που δεν θα αποδειχτεί καθόλου εύκολο αν διαβάσει κανείς τα μηνύματα, που έρχονται από την Βαυαρία. Η CSU ανακοίνωσε ένα δεκάλογο για μια «αστική-συντηρητική ανανέωση της χώρας», κάτι σαν ιδεολογικό μπούσουλα της νέας κυβέρνησης.

Αποκορύφωμα αυτού του δεκαλόγου η φράση ότι ο «συντηρητισμός είναι sexy», τοποθέτηση που μαρτυρά και ποιό είναι συνολικά το πνεύμα του. Το κείμενο, ένας ύμνος στην εθνική εσωστρέφεια, μοιάζει να έχει γραφτεί τη δεκαετία του '60, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στη γενιά του '68, στην οποία άλλωστε και επικριτικά αναφέρεται.

Φράσεις όπως «ο υγιής πατριωτισμός και η αγάπη για την πατρίδα είναι σημαντικά» ή «η απεριόριστη ελευθερία προκαλεί φόβο» είναι αμφίβολο αν θα ενθουσιάσουν τους Πράσινους, που έχουν ένα εντελώς διαφορετικό ακροατήριο ή ακόμα και τους Φιλελεύθερους, που μέσα σε όλα τα άλλα αρέσκονται να εμφανίζονται και ως «κοσμοπολίτες» και υπερασπιστές ατομικών δικαιωμάτων.

Δε μπορεί να γνωρίζει κανείς, πώς αισθάνθηκε η Ανγκέλα Μέρκελ. Πάντως σε πολλούς δημοσιογράφους και αναλυτές στο Βερολίνο ο «δεκάλογος» προκάλεσε από μειδίαμα, μέχρι ανατριχίλα. Επιβεβαιώνει την άποψη ότι η βαυαρική Δεξιά επιχειρεί να μπει στα χωράφια της ακροδεξιάς AfD, ανασύροντας από τα πιο βαθιά συρτάρια της ιστορίας μια φρασεολογία, που θεωρείτο εντελώς ξεπερασμένη. Και θα πιέσει όσο μπορεί την Γερμανίδα καγκελάριο να υιοθετήσει μια τέτοια στρατηγική.  

Από το 28europe.blogspot.gr