Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αύξηση της παραγωγικότητας
Αναγκαία η επανεκκίνηση της οικονομίας
Τετάρτη, 18/10/2017

Η επενδυτική επανεκκίνηση δεν μπορεί να βασισθεί μόνο στην αναβάθμιση των παραδοσιακών κλάδων. Απαιτεί μεταξύ άλλων σημαντική αναδιάρθρωση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και κλαδικές πολιτικές με προτεραιότητα στον αγροτοδιατροφικό τομέα , τα δομικά υλικά, τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και σε άλλους κλάδους με θετικές προοπτικές διεύρυνσης των εξαγωγών ή υποκατάστασης εισαγωγών. Απαιτείται, ακόμη, ταχύτερη εκμετάλλευση του ενεργειακού αποθέματος που διαθέτει η χώρα, που πέρα από τα σημαντικά οικονομικά οφέλη, έχει και τεράστια γεωπολιτική σημασία. Στόχος μπορεί να είναι το ποσοστό της μεταποίησης στο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά τουλάχιστον τρείς ποσοστιαίες μονάδες ( από 8,9% στο 12%). Η επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ και η επιτάχυνση των αποσβέσεων στα προ του Ν.4387/2016 επίπεδα, η μείωση των τιμολογίων ενέργειας για τη βιομηχανία, η θέσπιση νέου συστήματος χρηματοδότησης της καινοτομίας με τη μορφή της ανακυκλούμενης πίστωσης χωρίς τη δημιουργία δημοσιονομικού κόστους, η παροχή εγγυήσεων ή/και η προεξόφληση απαιτήσεων του εξωτερικού από εθνικό φορέα όπως η υπό ίδρυση Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορούν ν’ αποτελέσουν καταλύτες για την προώθηση της μεταποίησης.

Οι κλάδοι παραδοσιακού συγκριτικού πλεονεκτήματος για την χώρα, ιδιαίτερα ο τουρισμός και οι υπηρεσίες , μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους και την συμβολή τους στο εθνικό εισόδημα με καταλύτη την ψηφιακή τεχνολογία, τη διεύρυνση και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (πχ. ιατρικός τουρισμός, πολιτιστικές διαδρομές κλπ) και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Σημαντικοί κλάδοι υπηρεσιών για την Ελληνική οικονομία όπως ο πολιτισμός , ο αθλητισμός , η υγεία , η εκπαίδευση αποτελούν ανεκμετάλλευτα αναπτυξιακά πεδία που απαιτούν επενδύσεις , ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με εξωστρέφεια ,διαρκή επιμόρφωση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού . Η διαρκής ενίσχυση των startups μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος που αξιοποιεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, το μεράκι και το επιχειρείν ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.