Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Μοναδική ευκαιρία να απαλλάξει την αγορά από τις στρεβλώσεις
Παρασκευή, 20/10/2017

Μία μοναδική ευκαιρία να ξεμπλέξει το κουβάρι στην αγορά ηλεκτρισμού και να την απαλλάξει από τις πολλές και ποικίλες στρεβλώσεις  έχει τώρα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τους νέους κώδικες για το target model, οι οποίοι εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των αγορών όλης της Ευρώπης με ενιαίο τρόπο. 

Οι νέοι κώδικες μπορούν και πρέπει να βάλουν ένα τέλος στη στρεβλή λειτουργία  της αγοράς ηλεκτρισμού, που ακόμα και  σήμερα αδυνατεί να λειτουργήσει ως πραγματικά απελευθερωμένη αγορά με ίσους όρους  για όλους τους παίκτες. Σε λάθος επιλογές του παρελθόντος, στο πολύπλοκο και το ατελές θεσμικό πλαίσιο άλλωστε  οφείλονται και τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς.

Οι νέοι κανόνες που θα ισχύσουν με το target model δίνουν τη δυνατότητα να αποκατασταθούν μια  και καλή πολλές από τις αρρυθμίες του παρελθόντος και να γίνει μία  επανεκκίνηση πάνω σε νέες βάσεις,  επί των αρχών και των πρακτικών του νέου, πανευρωπαϊκού μοντέλου. Χωρίς τα μπαλώματα  και τις διορθώσεις της «παλαιάς εποχής», που προσπαθούσαν  να κτίσουν σε σαθρά θεμέλια,  με αποτέλεσμα πολλές φορές να απειλείται με κατάρρευση  όλο το  οικοδόμημα 

Τα λάθη του προηγούμενου σχεδιασμού ξεκινήσαν από την αφελή - όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε- άποψη  να προστατευτεί η ΔΕΗ από το «τέρας» της απελευθέρωσης. Τελικά ούτε η ΔΕΗ προστατεύτηκε, ούτε πραγματική απελευθέρωση έγινε. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα όλοι και πρώτη απ’ όλους η ίδια η ΔΕΗ. 

Γι’ αυτό και τώρα οι νέοι κανονισμοί, χωρίς τους προστατευτισμούς και τις  σκοπιμότητες του παρελθόντος,  καλούνται να δημιουργήσουν το υγιές και ανταγωνιστικό   πλαίσιο,  μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να κινηθούν όλοι οι παίκτες για  μία πραγματικά ανοικτή αγορά.