Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Tσεχία
Μία χώρα "εταιρία"
Παρασκευή, 20/10/2017

«Υπάρχουν δύο άνδρες που διαγωνίζονται για τον τίτλο του πιο ισχυρού στη χώρα. Ο ένας είναι ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος έχει δημόσια δηλώσει ότι θαυμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο άλλος είναι ο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος μοιάζει στον Τραμπ γιατί είναι και αυτός ολιγάρχης». Η άποψη του δημοσιογράφου Γιάκουμπ Πάτοτσκα για τον άνθρωπο που ηγείται του τσέχικου κόμματος ΑΝΟ (ΝΑΙ), αλλά και όλων των δημοσκοπήσεων έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος παρακολούθησε για μήνες τη δράση του Μπάμπις για τις ανάγκες ενός ντοκυμαντέρ για τον άνθρωπο, που από τα τέλη του περασμένου χρόνου φαινόταν ότι είχε βάλει πλώρη για την πρωθυπουργία. Ρίσκαρε και μια σειρά μηνύσεις για αυτό το λόγο. Στον «Τραμπ του Μολδάβα» αρέσουν μόνο τα ΜΜΕ που του... ανήκουν.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος ξεδίπλωσε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο με περίεργες εξαγορές την περίοδο της «άγριας ιδιωτικοποίησης» στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ηταν μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι με βάση τις δημοσκοπήσεις θα υποστούν κατάρρευση των ποσοστών τους το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Εγκατέλειψε την κυβέρνηση εξαιτίας σκανδάλων, που αφορούν παράνομες επιδοτήσεις των επιχειρήσεων του από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την οποία παρεμπιπτόντως επικρίνει σε κάθε ευκαιρία για την πολιτική της για την Ευρωζώνη και την «βοήθεια» προς τις χώρες του Νότου. Εξίσου επικριτικός είναι και απέναντι στις «ποσοστώσεις» στο μεταναστευτικό, σε μια χώρα με σχεδόν μηδενική ανεργία, όπου οι επιχειρήσεις διψούν για φρέσκο εργατικό δυναμικό.

Ο καθηγητής του New York University στην Πράγα και ένας από τους πιο έγκυρους σχολιαστές των πολιτικών γεγονότων, Γίρζι Πέχε είναι καταπέλτης στην εκτίμηση του για τον πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό: «Ο Μπάμπις δεν καταλαβαίνει τί είναι η δημοκρατία. Όπως λέει, θα ήθελε να διοικήσει την χώρα σαν μια οικογενειακή επιχείρηση. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορεί να είναι επιτυχημένες, αλλά σίγουρα δεν είναι δημοκρατικές. Γνωρίζουμε επίσης ότι η λέξη Οικογένεια μπορεί να σημαίνει και Μαφία».

Ο Μπάμπις έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφήσει άλλον στην πρωθυπουργία αν το κόμμα του βγει πρώτο και έχει δείξει μια προτίμηση σε μια κεντροδεξιά και κριτική προς την Ευρώπη κυβέρνηση.