Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι μας περιμένει μέχρι την Πρωτοχρονιά
Ο Σόιμπλε, ο Λαζόπουλος και ο... διαιτολόγος!
Τετάρτη, 25/10/2017

Αθώα περιστερά ο Σόιμπλε χθες στον Αλέξη Παπαχελά. Ειδικά στην ερώτηση για το αν πίσω από κάποια μέτρα στην Ελλάδα βρίσκεται αυτός από πίσω, η απάντησή του ότι ερχόταν η τρόικα στο Eurogroup και μας ενημέρωνε δε νομίζω να πείθει πολλούς στην Ελλάδα. Κι αυτό, διότι ο Γερμανός πολιτικός που κάθισε οκτώ χρόνια στο ΥΠΟΙΚ της χώρας του και από χθες ανέλαβε ο πρόεδρος της 19ης Βουλής, διαθέτει μεγάλη πείρα. Πάνω από 40 χρόνια. Ποιον πείθει ότι παρασκηνιακά δεν συνέπλεε σε κάποια μέτρα με την Λαγκάρντ. Έχει δίκιο δε, σε αυτό που λέει ότι εμείς εισηγηθήκαμε τον οδηγό, το manual, για να ανακάμψει η Ελληνική οικονομία.

Το μίγμα των μέτρων ήταν ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Περί τα 6,5 δις. ευρώ πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου, δηλαδή το επόμενο δίμηνο σε φόρους, την δόση για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και 7,5 δις. ευρώ μέσω των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Δεν το λέω εγώ. Ο προϋπολογισμός το γράφει. Πως θα βγουν αυτά τα νούμερα φέτος και του χρόνου, ένας Θεός το ξέρει.

Το παράδειγμα του Λαζόπουλου χθες στον Λιάγκα, με τον διαιτολόγο στο Κολωνάκι που βάζει τους πελάτες του να γράφουν τις δίαιτες μόνοι τους και στον πάγκο κάποιου μπαρ, επειδή ο άνθρωπος φοβάται και τη σκιά του πλέον από τις κατασχέσεις της εφορίας, είναι η πρόβλεψη για το που θα καταλήξουμε σε λίγους μήνες…