Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περί διαπραγμάτευσης
Ηθοποιοί
Πέμπτη, 02/11/2017

Κανείς δεν θα μπορούσε να το πει πιο εύστοχα από το σχολιαστή της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας. Οταν διαπραγματεύονται δύο είναι εύκολο να μοιραστούν οι ρόλοι, για το «ποιός θα είναι ο μάγειρας και ποιός ο σερβιτόρος». Οταν όμως στο τραπέζι κάθονται τέσσερεις, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Καμιά φορά χρειάζεται να ανακαλυφθούν και νέοι ρόλοι.

Οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση «Τζαμάικα» του Βερολίνου έσπασαν κάθε ρεκόρ σε ότι αφορά την καθυστέρηση της έναρξης τους και αναμένεται να σπάσουν επίσης και το ρεκόρ διάρκειας, αν φυσικά ευοδωθούν. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και λογικό. Ομως παλιές καραβάνες της πολιτικής υπενθυμίζουν την τακτική που συμπυκνώνει το ρητό: «Οταν δεν θες να αποφασίσεις, διαβουλεύσου».

Εχουμε λοιπόν το παράδοξο να ξεπερνούν σε διστακτικότητα και αναβλητικότητα την πρωταθλήτρια του είδους Ανγκέλα Μέρκελ, οι τωρινοί συνομιλητές της. Και μάλιστα σε μια περίοδο, που η Ευρώπη περιμένει από τη Γερμανία να δει δράσεις και όχι διαλογισμό.

Το ερώτημα είναι λοιπόν απλό. Θέλουν οι Πράσινοι και οι Φλελεύθεροι να συστεγαστούν στην φιλόξενη δεξιά πολυκατοικία της κυρίας Μέρκελ; Από τη στιγμή που το θέλουν δεν έχει καμιά σημασία να διϋλίζουν τον κώνωπα και να ψάχνουν για νίκες στις λεπτομέρειες. Ειδικά για τους Πράσινους αυτή θα είναι μια «επιλογή ζωής», που πιθανώς θα τους απομακρύνει από μια μερίδα των παραδοσιακών υποστηρικτών τους και ή θα τους καθιερώσει ώς κεντρώο κόμμα της μορφωμένης μεσαίας τάξης ή θα τους εξαφανίσει πολιτικά.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει, ότι το Βερολίνο μπορεί να πάρει διαζύγιο από την πολιτική της ενάρετης δημοσιονομικής πολιτικής. Η λιτότητα και τα μηδενικά ελλείμματα θα παραμείνουν Ευαγγέλιο της κυβέρνησης. Το να προσποιούνται οι Πράσινοι ότι μπορούν να το αλλάξουν αυτό, ελπίζοντας στο ...Πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι μάλλον ρεσιτάλ κακής ηθοποιίας. Είτε το Υπουργείο Οικονομικών παραμείνει ως έχει, είτε σπάσουν οι αρμοδιότητές του, αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει το μέχρι τώρα δόγμα. Γιατί απλά δεν υπάρχουν πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για κάτι τέτοιο. Και ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν θα αλλάξουν όποια απόφαση και να πάρουν οι Πράσινοι...