Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι μας είπε ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή
Η μεσαία τάξη θα πληρώσει και για το λαθρεμπόριο και για τους αδύναμους...
Πέμπτη, 02/11/2017

Η αφοπλιστική ειλικρίνεια του υπουργού Οικονομικών ομολογώ ότι με άφησε άναυδο. Η αρχή είχε γίνει το βράδυ της Τετάρτης από τον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Γ. Χουλιαράκη ο οποίος μας ίπε ότι πλήρωσε το μ΄ρμαρο της φορολογίας η μεσαία τάξη, για να βοηθηθούν οι αδύναμοι. Για να συμπληρώσει την επόμενη μέρα ο κ. Τσακαλώτος ότι η υπερφορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων έγινε διότι η κυβέρνηση ήξερε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να καταγάγει καμία νίκη στο μέτωπο του λαθρεμπορίου…

Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε πως συμφωνεί απόλυτα με τον Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος ομολόγησε πως η κυβέρνηση συνειδητά υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018 είπε απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία «μας λέτε ότι δεν είναι λύση να υπερφορολογούμε και μετά να το μοιράζουμε. Αυτό είναι σωστό. Δεν είναι λύση. Δεν θα την διάλεγα. Όμως, ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων που έχουμε και δεύτερον δεν μετρά καθόλου τα μη παραμετρικά μέτρα. Ότι κάνουμε από την φοροδιαφυγή δεν μετριέται. Άρα έχουμε υπεραπόδοση γι αυτό το λόγο. Δεν το θέλουμε αλλά αναγκαστήκαμε για αυτό».

Αναφορικά με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σημείωσε «είναι μόνο από την φορολογία; Δεν είναι. Για παράδειγμα έχουμε 448 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση που είναι από τις εισφορές. Όλα τα 448 εκατ. ευρώ έρχονται επειδή υπάρχουν περισσότεροι απασχολούμενοι. Είναι 250-270 χιλιάδες ποιο πολλοί και άρα πληρώνουν εισφορές και άρα φέρνουν έσοδα . Δεν είναι ότι τους βάλαμε μεγαλύτερες εισφορές. Δεν έχουν ανέβει οι συντελεστές από τον νόμο Κατρούγκαλο. Πάμε παρακάτω. Που είναι άλλα 400 εκατ. ευρώ; Από το την εθελούσια αποκάλυψη. Έχουν καταγραφεί περίπου 4 δισ. ευρώ και η φορολογία βγαίνει περίπου 450 εκατ. ευρώ και έχουμε εισπράξει ήδη 200 εκατ. ευρώ».

Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι η μεσαία τάξη δεν αντέχει να πληρώνει άλλο. Η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού έδειξε υστέρηση στα έσοδα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμεβρίου. Μέχρι πότε κύριε υπουργέ;