Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάτι αλλάζει
Η ψυχολογία της αγοράς
Πέμπτη, 02/11/2017

Στα επίπεδα του 2009 υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων. Το Χρηματιστήριο όμως, βολοδέρνει στις 760 μονάδες, παραπέμποντας σε επίπεδα της εποχής του δημοψηφίσματος και των capital controls. Η αγορά είναι ψυχολογία. Και τα ομόλογα. Και το Χρηματιστήριο. Και τα ακίνητα, για τα οποία η κυβέρνηση, όπως διάβασα σήμερα στα «Νέα» κοιτάζει και την λύση της οριζόντιας τιμής, χίλια ευρώ. Ο Μπομπ Ντάιαμοντ της Atlas που αγόρασε την Credicom στην Ελλάδα (θυγατρική της Credit Agricole) μας είπε ότι βλέπει για επενδύσεις τις Ελληνικές τράπεζες (και τις Ιταλικές). H χώρα τις επόμενες εβδομάδες βγαίνει να ανταλλάξει ομόλογα 30 δις. Υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα, η οποία, προσωπικά, λίγο αγγίζει τον όποιο θιγόμενο από την βαριά φορολογία ή εκείνον που τρέμει το φυλλοκάρδι του μήπως η τράπεζα ή το Δημόσιο του εκπλειστηριάσει το σπίτι.

Η οικονομία είναι ψυχολογία.

Αυτό είναι νόμος απαράβατος για τους παίκτες σε όποια αγορά κι αν τοποθετείται. Και η ψυχολογία αλλάζει. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μαθαίνει η στήλη, δεν έχει σκοπό να πειράξει τίποτα από τη φορολογία. Ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας θα μείνουν τα ίδια για να μην διακυβευτεί ο στόχος του 1,1 δις. ευρώ έσοδα.

Είθε όλο αυτό πουσάρισμα, εντός κι εκτός Ελλάδος (βλέπετε πόσο γρήγορα τρέχει η αξιολόγηση…) να οδηγήσει σε θέσεις εργασίας, αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κόσμου προς την Εφορία, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, σε βελτίωση της ποιότητας ζωής. Διαφορετικά, ο πρώτος που θα έχει πρόβλημα θα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας…