Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανία
Η σιωπή της Ανγκέλας
Δευτέρα, 06/11/2017

Ξαφνικά τίποτα δε μοιάζει σίγουρο. Η προοπτική της «Τζαμάικα» αποδεικνύεται δυσκολότερη από ότι αρχικά είχαν προβλέψει οι περισσότεροι. Οι διαφορές των «μικρών» κομμάτων είναι μεγάλες και οι εκατέρωθεν επικρίσεις και ειρωνείες αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης προς το εκλογικό σώμα, ότι ίσως τελικά να χρειαστεί και πάλι αυτό να βγάλει το φίδι από την τρύπα, καλούμενο και πάλι στις κάλπες. Είναι νωρίς βεβαίως για να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο. Αλλά το σίγουρο είναι, ότι αυτός ο συνασπισμός δεν υπηρετεί καμιά άλλη αναγκαιότητα πέραν την ικανοποίησης της πολιτικής αριθμητικής. Δεν αποτελεί δηλαδή σε καμιά περίπτωση ένα «μακρόπνοο σχέδιο για μια άλλη Γερμανία», όπως αρχικά επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν κάποιοι.

Η σιωπή της Ανγκέλα Μέρκελ αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση γι αυτό. Αναλυτές από όλο το φάσμα του Τύπου αναρωτιούνται γιατί η καγκελάριος κρύβεται και αφήνει στελέχη των μικρότερων κομμάτων να χαλάνε το κλίμα με διαρροές και υπονοούμενα, που μόνο διάθεση συμβιβασμού δεν δείχνουν. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι περιμένουν στωϊκά να προκύψει μια νέα κυβέρνηση, που θα απαντήσει στα ερωτήματα για το τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη και πόσο διατεθιμένη είναι η Μέρκελ να συμβάλει σε αυτό.

Εδώ γεννιέται η υποψία ότι τελικά η «αφωνία» της καγκελαρίου (γιατί παραμένει καγκελάριος και τώρα έστω «υπηρεσιακά») μπορεί να μην είναι αμηχανία ή αδυναμία να «συμμαζέψει» τους φωνακλάδες των μικρότερων κομμάτων. Πίσω από αυτή μπορεί να κρύβεται η εκτίμηση, ότι αν τελικά το κλίμα χαλάσει τόσο πολύ, που οι εκλογές αποτελούν τη μόνη διέξοδο, η ευθύνη θα βαραίνει όλους τους άλλους πλην αυτής, που δεν θα μπορεί κανείς να της καταλογίσει ανεύθυνες δηλώσεις και υπερβολικές απαιτήσεις. Παράλληλα όσο καθυστερεί η συγκρότηση κυβέρνησης στο Βερολίνο, τόσο θα αυξάνεται η αγωνία των υπόλοιπων Ευρωπαίων, τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα χωρίς τη γερμανική συγκατάθεση, όσες ωραίες ιδέες και σχέδια και να έχουν.


Δεν είναι καμιά θεωρία συνωμοσίας. Είναι απλή πολιτική λογική. Οσο καθυστερούν οι συνομιλίες στο Βερολίνο, τόσο περισσότερο θα βελτιώνει τη θέση της η Ανγκέλα Μέρκελ. Τουλάχιστον έτσι πιστεύει. Και αυτοί που την καλούν τώρα να επέμβει θα φτάσουν στο τέλος να την ...παρακαλούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει. Ομως το αν η φθαρμένη από το χρόνο 63χρονη πολιτικός έχει τις «εφεδρείες» τα «καύσιμα» για να προσφέρει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα ξεφεύγει από τον μονότονο, συντηρητικό, νεοφιλελεύθερο διήγημα της «συνετής νοικοκυράς», το οποίο σταθερά υπηρετεί είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Το έργο προβλέπεται το ίδιο. Ισως αντικατασταθούν απλώς οι κομπάρσοι.

Από το 28europe.blogspot.gr