Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικό κόστος
Οι τρεις λόγοι φθοράς της κυβέρνησης
Τετάρτη, 08/11/2017

Τρεις θα είναι οι αιτίες για την κατάρρευση των ποσοστών της κυβέρνησης στις επικείμενες δημοσκοπήσεις. Ο πρώτος και ουσιαστικότερος λόγος θα είναι οι πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες κάποια στιγμή θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αρνητική πιστωτική επέκταση. Αν οι τράπεζες δεν αρχίσουν να δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, η ευαγγελιζόμενη ανάπτυξη θα πάει περίπατο. Οπότε, αν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί και κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων βλέπουμε εικόνες από φασαρίες στα ειρηνοδικεία, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι κατασχέσεις των λογαριασμών. Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα παρελθόντων ετών που παραπέμπουν βεβαίως στις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών είναι ιδιαίτερα αυξημένα και σταθερά. Συντάξεις, επιδόματα, μισθοί, «έτοιμα», όλα πάνε στο πουγκί του κυρίου Πιτσιλή. Φανταστείτε Κυριακή να ψηφίζουμε και οικογενειάρχης να ετοιμάζεται να πάει στο χωριό και όταν πάει στην τράπεζα Παρασκευή απόγευμα να βλέπει ένα τεράστιο και ψυχρό μηδενικό στο λογαριασμό του…

Ο τρίτος λόγος είναι η… Airbnb. Oι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες, έχουν βρει έναν, κάποιον τρόπο για να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Αυτός είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αν τις φορολογήσει, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, κινδυνεύει και η ίδια η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 3,2 δις. ευρώ.

Για να δούμε…