Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηλεκτροκίνηση
Κάτι κινείται...
Παρασκευή, 17/11/2017

Η Ευρώπη -όχι όλη, προσοχή!- «τρέχει» στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όσο περνούν τα χρόνια, τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα θα πληθαίνουν και το σκηνικό που ζούμε στο Νότο θα θυμίζει, κάπως, εκείνο του Βορρά. Δεν ξέρω, δηλαδή, αν, όταν βγαίνει κάποιος στο «Ελ.Βενιζέλος», θα τον παραλαμβάνει ταξί Tesla, όπως γίνεται, κατά κόρον, σήμερα, στο Schiphol του Αmsterdam, όμως, δεν θα μείνουμε στον …κόσμο μας. Όλα είναι ζήτημα υποδομών, ασφαλώς. Από εκεί και πέρα, ας μην μας τρομάζουν οι παρούσες τιμές των λίγων ηλεκτροκίνητων που έχουν μπει στις αγορές. Το πράγμα θα αλλάξει και θα πάει εκεί που θα το πάνε οι εταιρίες του κλάδου, θα γίνουν και συμπράξεις με εταιρίες ρεύματος -ήδη, γίνονται πιλοτικά-, και, ανάμεσα στα συμβατικά αυτοκίνητα, τα υβριδικά, εκείνα που καίνε LPG και CNG, θα βλέπουμε περισσότερα Plug in Hybrid και EV plug in athome.

Aν και είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε πολύ πίσω από άλλα ευρωπαϊκά κράτη στον συγκεκριμένο τομέα, τα πρώτα δειλά βήματα, όσον αφορά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, φαίνεται να κάνει η κεντρική εξουσία. Το σχετικό νομικό πλαίσιο υπάρχει εδώ και έναν χρόνο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. για την προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στα αυτοκίνητα και τώρα βρισκόμαστε στη φάση που ο ΔΕΔΔΗΕ, έχει εκπονήσει  σχέδιο για την ανάπτυξη ενός πρώτου δικτύου από 1.000-1.200 δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο έχει υποβληθεί στη ΡΑΕ, από την οποία χρειάζεται να πάρει το «πράσινο φως», ενώ προβλέπει την εγκατάσταση σταθμών, σχεδόν, σε όλη την επικράτεια και πιο συγκεκριμένα στους κεντρικούς δρόμους των μεγαλύτερων αστικών κέντρων. Μάλιστα, ειδικότερα για τις εθνικές οδούς, προτείνεται η εγκατάσταση ταχυφορτιστών, ώστε να μπορεί ένα όχημα να επαναφορτισθεί σχετικά γρήγορα σε σημαντικό ποσοστό που θα του εξασφαλίζει ικανοποιητική αυτονομία. Παράλληλα με το διασυνδεδεμένο δίκτυο, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταρτίσει μία ανάλογη πρόταση και για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Άρα, κάτι γίνεται…