Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΗΠΑ-Ελλάδα: H «γραμμή» είναι ξεκάθαρη…
Τρίτη, 05/12/2017

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια υποσχόμενη επένδυση». Η φράση αυτή του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αποτελεί ξεκάθαρη τοποθέτηση του πως βλέπει η Ουάσινγκτον την χώρα μας, σήμερα. Δεν τους ενδιαφέρει το «ποιος» αλλά το «πώς». Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας-Αναμόρφωση της Οικονομίας-Αναβίωση της Επιχειρηματικότητας-Καινοτομία-Τεχνολογία-Ηθική-Εξωστρέφεια», ο πλέον επικοινωνιακός εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, τα τελευταία χρόνια, στα μέρη μας, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και συνεχάρη γι’ αυτό το λόγο την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί δείγμα σκληρής δουλειάς. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η παρούσα περίοδος είναι περίοδος καμπής για την Ελλάδα, αλλά και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, προσθέτοντας πως έχει συναντήσει τους περισσότερους επενδυτές από τότε που βρίσκεται στην χώρα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως καλό δείγμα βελτίωσης των υποδομών μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ, παράλληλα, επισήμανε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δίνει τεράστια έμφαση στην στήριξη των start ups εταιριών.

Συνελόντι ειπείν, απόλυτη στήριξη στον παρόντα πολιτικό συνεταιρισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο ίδιος, άλλωστε, ο κ.Πάϊατ, -το εκφράζει συχνά δημοσίως, με τον τρόπο του-, κινείται με μεγάλη άνεση, όπως και όλοι οι παράγοντες της αμερικανικής αποστολής, σε ένα εξόχως φιλικό ελληνικό περιβάλλον και αυτό, βεβαίως, είναι πολύ θετικό, από ιστορική άποψη και επί της ουσίας. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, λοιπόν. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις, που, δεν οδηγούν στη βελτίωση της ζωής των περισσότερων Ελλήνων, -τη, δε, προσεχή διετία τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τα …νόμιμα εισοδήματα-, ουδόλως επηρεάζουν τους σχεδιασμούς των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και την τακτική σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Ασφαλώς, ο ξένος διπλωμάτης βλέπει και τις αστοχίες, τα «δύσκολα» σημεία, άρα, παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τα τεκταινόμενα, στο οικονομικό πεδίο.  Υπάρχουν, είπε, περιπτώσεις επενδύσεων στη χώρα μας που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές… Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, προσθέτοντας πως η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο, αν και όπως διαπίστωσε, η γραφειοκρατία είναι ακόμη το πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές… Ο κ. Πάιατ είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος,  δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «τα χρόνια της κρίσης και οι αναποτελεσματικές απόπειρες εξόδου από αυτήν, πέρα από τις αυταπάτες, ανέδειξαν τις διαχρονικές παθογένειες της οικονομίας. Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, με έμφαση στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών, αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής και με ενίσχυση της εξωστρέφειας. Για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας απαιτούνται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές. Καλώ, λοιπόν, τις υπεύθυνες πολιτικές,  επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο κοινωνίας και την επίτευξη της ελάχιστης συναίνεσης του πολιτικού συστήματος, ώστε να αποενοχοποιηθεί και υποστηριχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο». Και εδώ κλείνει αριστοτεχνικά η θέση της υπερατλαντικής δύναμη επί του πρακτέου. «Ελάχιστη συναίνεση», αυτή που πρεσβεύει και το σύνολο, σχεδόν, των μεγάλων επιχειρήσεων του τόπου. Κάνουμε …λάθος;