Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Airbnb
Γιατί είναι καταδικασμένη να αποτύχει η φορολογία
Τετάρτη, 06/12/2017

Οι συνήθεις πρακτικές που ακολουθούνται από τους ιδιοκτήτες της Airbnb ξεπερνούν ακόμα και τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, αφού πλέον τα deals δεν κλείνονται καν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά μεταξύ του πελάτη  - ταξιδιώτη και του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Το χρήμα, δηλαδή το «ενοίκιο», καταβάλλεται ζεστό άμα τη εμφανίσει του πελάτη στον… «owner» με τον πρώτο να γλιτώνει την προμήθεια προς την πλατφόρμα και τον δεύτερο να γλιτώνει και την προμήθεια και τον… φόρο! Η «συναλλαγή», όπως διαπίστωσε το Documento, γίνεται κατ’ αρχήν από την ίδια την πλατφόρμα. Ο «πελάτης» είτε Έλληνας, είτε από το εξωτερικό στέλνει ερώτημα μέσω της πλατφόρμας στον ιδιοκτήτη αν το ακίνητό του για συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι διαθέσιμο. Συνήθως ο «ενοικιαστής» έχει δει φωτογραφίες του χώρου που τον ενδιαφέρει και ζητεί πρόσθετες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα, αν διαθέτει πλυντήριο, καφετιέρα, αν υπάρχει κλιματισμός ή θέρμανση, ή ακόμα – ακόμα αν πρόκειται για οικογένειες, αν υπάρχει παιδικό κρεβάτι κ.ά. 

Ο ενδιαφερόμενος πελάτης ζητεί να μιλήσει με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, αλλά οι πλατφόρμες «κόβουν» την αναγραφή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμού κινητού ή σταθερού τηλεφώνου, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπότε, η συνομιλία μεταξύ των δύο «αντισυμβαλλομένων» γίνεται υποχρεωτικά μόνο μέσω της πλατφόρμας. Τα προσωπικά στοιχεία των δύο μερών δίδονται μόνο αν προχωρήσει η κράτηση. Μάλιστα, όταν κάποιος δώσει μέσω της πλατφόρμας τον αριθμό του τηλεφώνου του, ο έτερος ενδιαφερόμενος θα δει στο messenger την ένδειξη (URL HIDDEN).

Oπότε στην περίπτωση αυτή τα προσωπικά στοιχεία, προκειμένου να προχωρήσει η απευθείας συνομιλία, δίδονται ολογράφως. Αντί για το πρόθεμα 69 και κατόπιν την αριθμητική ολοκλήρωση ενός κινητού, οι δύο πλευρές γράφουν «έξι εννέα» και τον υπόλοιπο αριθμό ολογράφως. Στα αγγλικά δε, αν πρόκειται για ξένο πελάτη. Στη συνομιλία αυτή κλείνονται οι λεπτομέρειες και κυρίως η πληρωμή τοις μετρητοίς στην πόρτα.