Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανία
Ρηχά είναι, μπείτε
Δευτέρα, 15/01/2018

Τελικό το περιβόητο «ρηχά είναι, μπείτε» δεν βγήκε καθόλου τυχαία. Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει σωρεία ενθουσιωδών αναλύσεων από «ειδήμονες», που οι γνώσεις τους των γερμανικών περιορίζονται στην... παραπάνω πρόταση. Ο πολύς «λευκός καπνός» για την κυβέρνηση του Βερολίνου, που γέμισε τους τίτλους εφημερίδων και ιστοσελίδων προφανώς έχει λίγο περιορίσει το οπτικό πεδίο στα απολύτως βραχυπρόθεσμα.

Αυτοί που βιάζονται να πανηγυρίσουν για το πόσο καλύτερη θα είναι η πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα ας κρατήσουν και καμιά επιφύλαξη. Γιατί ο «λευκός καπνός» δεν αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά μόνο την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για την συγγραφή (ή μήπως συρραφή;) ενός κυβερνητικού προγράμματος. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το συνέδριο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα εγκρίνει αυτή την διαδικασία, όπως και αργότερα η κομματική βάση την τελική συμφωνία. Ηδη αυτές τις ημέρες εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις μέσα στο SPD, τόσο από την οργάνωση της Νεολαίας του, που έχει κηρύξει πραγματικό «αντάρτικο», όσο και από οργανώσεις σε ομόσπονδα κρατίδια, όπως αυτή της Σαξωνίας-Ανχαλτ, που ψήφισε κατά του μεγάλου συνασπισμού.

Είναι τόσο πολωμένη η κατάσταση μέσα στο κόμμα, που πολλοί προβλέπουν μια ιδιότυπη «διάσπασή» του, την αποχώρηση δηλαδή πολλών μελών του αν τελικά ο Μάρτιν Σουλτς υποκύψει στο προξενιό με την Ανγκέλα Μέρκελ.

Αλλά ακόμα και αν ο συνασπισμός σχηματιστεί και δικαιωθούν αυτοί που «ακόμα δεν τον είδανε, ευνοϊκό τον βγάλανε» είναι τουλάχιστον αφελές να προεξοφλεί κανείς ότι θα μας κάνει το ...χατίρι να αλλάξει οικονομική πολιτική προς το χαλαρότερο. Αυτό δεν διαφαίνεται πουθενά από τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα. Αντίθετα, θα είναι μια κυβέρνηση, που θα επιμένει στο «μαύρο μηδενικό», δηλαδή στα μηδενικά ελλείματα. Ενας συνασπισμός δύο αποδυναμωμένων και ανόρεχτων κομμάτων, που θα πιέζεται αφόρητα μέσα στη Βουλή από δύο κόμματα, που θα βρίσκονται δεξιότερά του και θα επιμένουν για σκληρότερες νεοφιλελεύθερες και πιο «εθνικές» πολιτικές. Και ένας συνασπισμός που θα πρέπει να ικανοποιεί τις σκληρές νεοσυντηρητικές επιθυμίες των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που έχουν φέτος τοπικές εκλογές και το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα μπορέσουν να συντηρήσουν την αυτοδυναμία τους. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ 4.0 πράγματι φιλοδοξεί να κινηθεί σε ρηχά νερά. Οπως και οι σκέψεις εκείνων, που τα βάφτισαν όλα αυτά ιδανικά για τα ελληνικά ενδιαφέροντα.   

Από το 28europe.blogspot.gr