Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητούμενο ο φθηνός δανεισμός και πάει λέγοντας…
Τετάρτη, 24/01/2018

Tα επικίνδυνα του τρίτου προγράμματος μπορεί να πέρασαν, αλλά τα δύσκολα, μεταξύ τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης, είναι ακόμα μπροστά μας. Aυτή η εκτίμηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, μας βρίσκει σύμφωνους, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Eurogroup της 22/1/18 και τα συνοδευτικά κείμενα της 3ης αξιολόγησης. Όντως,  επιβεβαιώνεται ότι η συμφωνία Κυβέρνησης και θεσμών είναι σχεδόν ολοκληρωμένη και παραμένουν οι υποχρεώσεις για τα 15 ανολοκλήρωτα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, ενώ ακολουθούν άλλα 88 δύσκολα προαπαιτούμενα στο χώρο της φορολογίας, της υγείας, των συντάξεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς, των αποκρατικοποιήσεων, των ρευστοποιήσεων, των οφειλών, των δανείων και των τραπεζών για την 4η αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, που θα κατευθυνόταν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες και το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας για μετά τη λήξη του προγράμματος, τα ερωτηματικά παραμένουν, κατά τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ. Πράγματι, το ταμειακό απόθεμα «cash buffer» επαρκεί για τουλάχιστον 10 μήνες και θα πρέπει να φτάσει τα 17 δις ευρώ για να καλύψει ένα έτος και τα 30 δις ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας μέχρι το 2020. Το γεγονός όμως αυτό, όπως λέει, εγείρει αμφιβολίες για την πρόσβαση της Ελλάδας σε φθηνό δανεισμό από τις αγορές, καθώς δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται να δημιουργηθεί μεταξύ των πιθανών επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα και του ελληνικού κράτους. Για την εκταμίευση της δόσης υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι με σημαντικότερους αυτούς των πλειστηριασμών και των αποκρατικοποιήσεων.

Κατά τον κ Κορκίδη, δυστυχώς για τον Φ.Π.Α. στα νησιά ξεκαθαρίζεται ότι δεν γίνεται να παραταθεί η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών πέραν του τέλους Ιουνίου του 2018. Το μόνο που φαίνεται να γίνεται αποδεκτό είναι η αντικατάστασή του από ένα σύστημα μόνιμων πηγών στήριξης τοπικών κοινωνιών των νησιών που έχουν υψηλότερο μεταφορικό κόστος σύμφωνα με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλα κράτη-μέλη και λαμβάνοντας υπόψιν δημοσιονομικούς περιορισμούς. Πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το θα πούμε εμείς…