Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κρίση και οι επιπτώσεις της
Ενεργειακή φτώχεια
Πέμπτη, 08/02/2018

Τελικώς η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι από τις λίγες φορές που βρέθηκε στις πρώτες θέσεις σε κατάταξη της ΕΕ για την επίτευξη ευρωπαϊκού στόχου, κερδίζοντας την κούρσα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Μόνον που ο λόγος που κέρδισε το στοίχημα δεν ήταν καθόλου τιμητικός. Η οικονομική κρίση και η ενεργειακή ένδεια ήταν οι αιτίες που μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας και όχι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ο εκσυγχρονισμός και η εξοικονόμηση ενέργειας, όπως θα έπρεπε να ήταν.

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, το πάγωμα στην οικοδομή, η πτώση στις μεταφορές και η άδεια τσέπη των καταναλωτών συνέβαλαν στο να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση στην Ελλάδα κατά 23,6% τη δεκαετία 2006-2016. Ακολουθούν η Μάλτα και η Ρουμανία με ποσοστά μείωσης της τάξης του 22,5% και του 20,2% αντίστοιχα.

Οσον αφορά στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, εκεί που πραγματικά θα έπρεπε να είχαν κατευθυνθεί όλες οι προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια, οι επιδόσεις παραμένουν απογοητευτικές.

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ”, που επί μήνες ακούμε ότι ξεκινά, δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή και ακόμα το περιμένουμε.

Αν με τις ίδιες ταχύτητες προχωρήσουν και τα άλλα σχετικά προγράμματα, που η υλοποίησή τους θα μπορούσε να δώσει δουλειά σε μια σειρά από επαγγέλματα, που σαρώθηκαν από την κρίση, τότε είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μαζί. Και αυτό της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και αυτό της αύξησης της ενεργειακής φτώχειας.