Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυτό μας έλειπε…
Απλώθηκε πολύς τραχανάς, ε;
Τετάρτη, 14/02/2018

Στη δίνη που προκαλούν οι κραδασμοί στις αγορές, οι παράλογες απαιτήσεις για το όνομα των Σκοπίων και της μίνι κρίσης στο Αιγαίο, που ουδείς γνωρίζει πως ξημερώσαμε σήμερα μετά τον χθεσινό «τσαμπουκά» του Ερντογάν στα Ίμια, φοβάμαι ότι βρίσκεται η κυβέρνηση. Και μέσα σε όλα αυτά θεριεύει το σκάνδαλο της Novartis με τις απίστευτες καταθέσεις των απίστευτων προστατευόμενων μαρτύρων, απειλεί τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή, λίγο πριν τελειώνουμε «ονομαστικά» με τα μνημόνια. Και αντί να έχουμε επικεντρωθεί στον στόχο αυτό, η χώρα μεταβάλλεται σε έναν σάκο του μποξ, για εθνικά ζητήματα, τα οποία, κατά την Ελληνική πλευρά έχουν τελειώσει από την συνθήκη της Λωζάννης σχεδόν 90 χρόνια πριν, για δε το Σκοπιανό έχει αποφανθεί και δικαίως, η Πηνελόπη Δέλτα με τα «μυστικά του βάλτου» από το 1936 που πρωτοδημοσιεύτηκε το βιβλίο της.

Κι ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα ανοικτά μέτωπα, οικονομία και εθνικά, ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο που η κυβέρνηση δίνει τόση βαρύτητα στο σκάνδαλο της Novartis. Οι καιροί ου μενετοί, κατά τον Θουκυδίδη, αλλά πια είναι η ευκαιρία στην παρούσα συγκυρία, πραγματικά; Να μεταστραφεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα σημαντικά στις τσέπες των πολιτικών εκείνων που τα πήραν και απειλούν την μισή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την ευρύτερη αντιπολίτευση με διάσπαση.  Οk, είναι «μια κάποια λύσις», να ξεμπερδεύεις με τους αντιπάλους σου, αλλά ο χρόνος και τα γεγονότα, ίσως δεν είναι γόνιμα για το σκοπό αυτό. Φοβάμαι, ότι παίζουμε με την φωτιά, όταν γνωρίζεις, στην περίπτωση του γείτονά σου, της Τουρκίας, πόσο απρόβλεπτος παράγοντας είναι για την περιοχή.  Διαρρέουν ονόματα για τα Σκόπια, όταν οι ΗΠΑ καίγονται για ψήφους στο ΝΑΤΟ. Ασχολούνται με την Αλβανία και διαβάζουμε πρωτοσέλιδα για τις αξιώσεις των τσάμηδων, όταν ο πρώτος που θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτούς είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους, ο δήθεν προοδευτικός Έντι Ράμα, για τον σκοτεινό τους ρόλο στην Κατοχή και στον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.     

Έχει απλωθεί πολύς τραχανάς, τα μέτωπα είναι πολλά και η οικονομία χρειάζεται άμεσα οξυγόνα. Μέχρι τώρα οι ξένοι επενδυτές δεν τοποθετούνταν στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής αστάθειας. Μην φτάσουμε στο σημείο να μην έρθουν επειδή αφρόνως εμπλεκόμαστε σε γαιοστρατηγικά ζητήματα…