Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περί συμφερόντων
Πως μας βλέπουν οι ξένοι
Τετάρτη, 07/03/2018

Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν προσπαθώ να διερευνήσω αν έχει αλλάξει κάτι από την στάση των ξένων απέναντι στη χώρα. Μήπως έχει διαφοροποιηθεί η θέση τους απέναντι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα παρ’ όλα τα λάθη και τις ατέλειες των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα. Προσπαθώ να πιαστώ από δηλώσεις του «ξένου παράγοντα» που να υπονοούν ή να υπαινίσσονται αλλαγή συγκεκριμένης στάσης. Και δεν βρίσκω ξεκάθαρα. Αν εξαιρέσεις κάποια δυσαρέσκεια των Αμερικανών απέναντι σε κάποιες δουλειές που έχουν πάρει επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν συνδεθεί με τον Ρώσικο παράγοντα. Αν εξαιρέσεις την διείσδυση των Κινέζων σε Θριάσιο και ΟΛΠ, παρακολουθώντας τις αποκρατικοποιήσεις θα έλεγα ότι όλοι ή σχεδόν όλοι οι ξένοι είναι μέσα και έχουν να παίρνουν. Τότε, για ποιο λόγο αυτή η αυθαιρεσία και προς τι το καουμποϊλίκι των Τούρκων, θα αναρωτηθεί κανείς. Οι Αμερικάνοι παίρνουν το LNG στην Αλεξανδρούπολη. Συμμαχούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην Κρήτη, κινούνται ανενόχλητοι χεράκι – χεράκι Exxon Mobil και «στόλος» προς την Κύπρο. Κι όμως, υπάρχει αβεβαιότητα για την τύχη και το μέλλον της παραμονής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης των Ελλήνων αξιωματικών.

Από την άλλη, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, ότι όλα τα δεινά που υπέστη η χώρα από τους Τούρκους τον 20ο αιώνα, σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από την άρρωστη πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην χώρα. Άρρωστος Παπάγος το 1955 τότε που οι Τούρκοι έδιωξαν τον Ελληνικό πληθυσμό από την Πόλη. Ακυβερνησία μετά τις εκλογές του ’63 όταν έγινε η δεύτερη φάση του εκδιωγμού των Ελλήνων της Πόλης, «περιμένοντας ακόμα τον παππού» της πολίτικης κουζίνας στην Αθήνα, χούντα στην Ελλάδα όταν προκλήθηκε η πρώτη και η δεύτερη φάση του Αττίλα, Ανδρέας Παπανδρέου στα στερνά του και Σημίτης που δεν είχε ορκιστεί ακόμα πρωθυπουργός, όταν οι Τούρκοι γκρίζαραν τα Ίμια. Τώρα τι ακριβώς συμβαίνει; Όπως είπε και ο Τόμας Βίζερ στον Σκάι χθες το βράδυ, οι κυβερνήσεις «μπορεί να αλλάζουν και να αλλάξουν στην Ελλάδα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν», που σημαίνει ότι η «σταθερά» της πολιτικής σταθερότητας σε μία δημοκρατική χώρα, όπως θέλουμε να θεωρείται η δική μας, υπάρχει.

Μάλλον, το τελευταίο διάστημα η κυκλοθυμία των Τούρκων καίει τα πάντα. Πώς να το κάνουμε, είναι δεκάδες καθημερινά τα φέρετρα με τα πτώματα που καταφτάνουν στην βάση του Ιντσιρλίκ από τις εκκαθαριστικές επιθέσεις της γείτονος στο Αφρίν της Β. Συρίας. Ο Σουλτάνος θέλει μία, κάποια νίκη να «πουλήσει» στο ακροατήριό του…