Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Eurasia Intetconnector
Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;
Τετάρτη, 21/03/2018

Tελικά ποιος ακριβώς θα πληρώσει για τον Eurasia Intetconnector, το μεγάλο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα ; Μάλλον ο Ελληνας καταναλωτής, όπως προκύπτει από την απόφαση της ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία  η ελληνική πλευρά θα επιβαρυνθεί όχι μόνον  με το σύνολο του κόστους του υποβρυχίου καλωδίου Κρήτης- Αττικής, δηλαδή  της «εσωτερικής διασύνδεσης»  ύψους 700 εκατ. ευρώ  αλλά και με το 37% του κόστους κατασκευής του καλωδίου  Κύπρου – Κρήτης, ενός πρότζεκτ της τάξης του 1,5 δις. ευρώ

Τα κόστη αυτά, κάποια στιγμή θα μεταφραστούν σε χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρισμού, οι οποίες θα επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος και μάλιστα για εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. ‘Οσο για το ύψος της χρέωσης , το ενδιαφέρον είναι ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν το αποκαλύπτει,  παρότι οι διάφορες μελέτες για τη βιωσιμότητα του έργου σίγουρα θα το προβλέπουν, αφού από τα ευρώ ανά μεγαβατώρα και την ποσότητα  ηλεκτρισμού, που θα μεταφέρει το καλώδιο, θα εξαρτηθούν και τα έσοδά του.  

Ακόμα κανείς δεν έχει εξηγήσει πειστικά γιατί είναι οικονομικά πιο συμφέρον και ενεργειακά πιο ασφαλές  για τη χώρα να εισάγει ρεύμα από το να το παράγει. Για παράδειγμα,  δεν είδαμε ποτέ μία επίκαιρη συγκριτική μελέτη για το  κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης, προκειμένου να πληροφορηθούμε τι συμφέρει περισσότερο:  H κατασκευή  επιτόπιων μονάδων φυσικού αερίου (CNG ή LNG, συμπιεσμένου ή υγροποιημένου) ή η διασύνδεση και η μεταφορά ρεύματος στο νησί από το ηπειρωτικό σύστημα και την Κύπρο- Ισραήλ;

Mονότονα ακούμε όμως για το όφελος από τη  μείωση της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, μίας δαπάνης  που πληρώνουμε όλοι για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ του ακριβότερου κόστους παραγωγής ρεύματος στη Κρήτη και τα άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία  σήμερα εξυπηρετούνται από πετρελαϊκούς σταθμούς και του φθηνότερου κόστους για το ρεύμα που παράγεται στην ηπειρωτική χώρα.

Από στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μαθαίνουμε,  ότι η εταιρία θα δαπανήσει φέτος περί τα 375 εκατ. ευρώ για την αγορά πετρελαίου στην Κρήτη, ποσό, που όπως ο ίδιος δήλωσε, θα μειωθεί δραστικά όταν λειτουργήσει η πρώτη, μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. 

Τώρα, πόσες είναι οι επιπλέον ΥΚΩ που απομένουν για να περικόψει η μεγαλύτερης ισχύος, δεύτερη γραμμή διασύνδεση της  Κρήτης με την Αττική, δεν μας είπε.

Και κάτι τελευταίο: Νησιωτικές χώρες της Ευρώπης που παράγουν ρεύμα μόνον από ακριβούς πετρελαϊκούς σταθμούς, όπως η Μάλτα και η Κύπρος κατάφεραν να προσφέρουν στους πολίτες τους το πρώτο εξάμηνο του 2017 φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας απ’ ότι η  Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Kάτι που αποδεικνύει ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού είναι συνάρτηση πολύ περισσότερων παραγόντων, απ’ ότι το κόστος  παραγωγής.