Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πράσινη ενέργεια
Γιατί καθυστερούν οι πληρωμές στους παραγωγούς
Τετάρτη, 18/04/2018

O Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ μπορεί να έχει γίνει πια πλεονασματικός, όμως οι πληρωμές στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας για την εξόφλησή τους, εξακολουθούν να καθυστερούν. Μπορεί να πλησιάζουμε στον Μάιο, αλλά η τελευταία καταβολή του ΛΑΓΗΕ αφορούσε στην πληρωμή για την ενέργεια από ΑΠΕ που παρήχθη τον Δεκέμβριο και μάλιστα όχι στο σύνολό της. 

Υποτίθεται ότι οι ειδικές χρεώσεις στους προμηθευτές, όπως το ΠΧΕΦΕΛ και η κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού θα βοηθούσαν στην εξομάλυνση των πληρωμών. Φαίνεται όμως ότι ο Λογαριασμός δεν τροφοδοτείται με τα ποσά που του αναλογούν τόσο κανονικά και ομαλά όσο θα έπρεπε και έτσι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται. 

Σε ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση βρίσκονται οι παραγωγοί στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Πρόσφατα 6 σύλλογοι παραγωγών με ΑΠΕ από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ γιατί έχουν να πληρωθούν από τον Οκτώβριο. 

Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί και τα χρέη προς τη ΔΕΗ,- που όπως μαθαίνουμε έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και προς τους άλλους προμηθευτές ηλεκτρισμού, δημιουργούν αυτό το ντόμινο καθυστερήσεων στις πληρωμές, το οποίο  «πνίγει» την αγορά.