Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μία bad bank που την έλεγαν …ΔΕΗ
Πέμπτη, 26/04/2018

Σε  bad bank της αγοράς ηλεκτρισμού τείνει να μετατραπεί η ΔΕΗ, κρατώντας όλα τα χρέη, τα δάνεια, τους κακοπληρωτές πελάτες με τους “κόκκινους λογαριασμούς”  και πουλώντας τα παραγωγικά περιουσιακά της στοιχεία.

Ετσι τώρα η ΔΕΗ βγάζει “καθαρές” προς πώληση τρεις λιγνιτικές μονάδες ( μαζί με  μία άδεια κατασκευής), καθώς και   τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, κρατά όμως η ίδια όλα τα βάρη, δάνεια κλπ, αφού δεν έχει γίνει επιμερισμός, αλλά και όσους εργαζόμενους δεν μπορέσουν να απορροφηθούν από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πριν από ένα περίπου χρόνο πούλησε τον ΑΔΜΗΕ -τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού που της απέφεραν ένα ρυθμιζόμενο και ως εκ τούτου σχεδόν εγγυημένο έσοδο, σε μία συναλλαγή που στο σκέλος, το οποίο αφορούσε τη μεταβίβαση του 51% στο δημόσιο, μόνον κερδοφόρο για την πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι όλος αυτός ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι άγνωστο αν θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του μνημονίου για τη μείωση του μεριδίου της εταιρίας κάτω από το 50% της λιανικής και της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού ως το τέλος του 2019.

Για παράδειγμα κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί με τα ΝΟΜΕ, αν τελικώς πουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ. Τα ΝΟΜΕ είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της  εταιρίας, διαδικασία στην οποία υποχρεώθηκε η ΔΕΗ για να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά.

Ενας και πλέον χρόνος εφαρμογής των ΝΟΜΕ απέδειξε ότι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους, συνεχίζονται όμως κανονικά και μάλλον θα συνεχιστούν και το 2019, ακόμα και αν έχουν πουληθεί οι μονάδες,  ίσως τότε σε μειωμένες ποσότητες ή κυρίως από υδροηλεκτρικά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, που ψηφίστηκε χθες, θέτει ένα ακόμα βάρος στην εταιρία.

Η καινούργια μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ισχύος 820 MW, υποχρεούται να λειτουργεί στα 500 MW, λόγω του περιορισμένου μεταφορικού δυναμικού του δικτύου στην περιοχή και για να μην παρεμποδίζεται η είσοδος στο σύστημα των λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 του σταθμού της Μεγαλόπολης, που θα περάσουν σε  ιδιώτες. Το πότε θα φτιάξει ο ΑΔΜΗΕ τη γραμμή των 400kV για να λειτουργούν όλες οι μονάδες της περιοχής ή πότε θα ληφθεί όποιο άλλο μέτρο για να διευκολυνθεί η κατάσταση, το νομοσχέδιο δεν το προσδιορίζει , αδιαφορώντας επιδεικτικά για τα κεφάλαια που δαπάνησε η εταιρία προκειμένου να  κατασκευάσει ανενεργή ισχύ 320 MW.

Ο κατάλογος με τα λάθη, τις αβλεψίες και τις αστοχίες στις πολιτικές και τους χειρισμούς για τη ΔΕΗ, που πλήττουν  όχι μόνον την ίδια την εταιρία αλλά όλη την αγορά, ακόμα και τους ανταγωνιστές της δεν έχει τέλος. Το ζήτημα είναι να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, πριν να είναι αργά.