Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΕΗ
Μνημονιακή υποχρέωση να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί
Πέμπτη, 24/05/2018

Στα οικονομικά της ΔΕΗ επανέρχεται για άλλη μία φορά το μνημόνιο, ζητώντας να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί από το δημόσιο και τους ιδιώτες.

Τώρα το γιατί οι δανειστές πρέπει να επιβάλουν δια μνημονίων κα προαπαιτουμένων την είσπραξη των χρεών αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Τα «κόκκινα» στη ΔΕΗ αγγίζουν πια τα 3 δις. ευρώ, λένε ορισμένοι και τούτο παρά τις δράσεις, που  δημοσιοποιούνται για την είσπραξή τους.  Επίσημα στοιχεία η ΔΕΗ για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχει ανακοινώσει εδώ και αρκετό καιρό, δίνοντας από μόνη της λαβή σε σενάρια που θέλουν τις οφειλές να διογκώνονται, παρά τις κατά καιρούς διαρροές στον τύπο περί σταθεροποίησής τους.

Οσο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό,  θα παραμένει μία βόμβα για τη ΔΕΗ έτοιμη να σκάσει. Όταν και εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την αγορά ηλεκτρισμού, από την πώληση λιγνιτικών  μονάδων ως τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, η ΔΕΗ κινδυνεύει να βρεθεί σε χειρότερη θέση από τη σημερινή, αν προηγουμένως δεν λύσει το ζήτημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν εξασφαλίσει  πραγματικές εισροές χρήματος στα ταμεία της.

Φαίνεται όμως ότι αυτό που πρυτανεύει είναι το πολιτικό κόστος, που μπορεί να έχουν τα όποια δραστικά μέτρα χρειαστεί να ληφθούν. Γι’αυτό και όσοι γνωρίζουν καλά τις καταστάσεις, παραπέμπουν για μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, τις δύσκολες αποφάσεις…Αρκεί  μέχρι τότε να επιβιώσει η ΔΕΗ