Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξοικονόμηση ενέργειας: Ο φόβος φυλάει τα έρημα…
Πέμπτη, 19/01/2023

Οι έξυπνοι θερμοστάτες ήταν που συνέβαλαν στο να μειώσουν οι Ευρωπαίοι την κατανάλωση ενέργειας αυτό το χειμώνα, ακούγοντας προφανώς τις κυβερνητικές εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, με κάποιους να καθυστερούν την ενεργοποίησή της σχεδόν ένα μήνα και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία χαμηλότερη, σύμφωνα στοιχεία που επικαλείται το Reuters.

Τα δεδομένα, από εκατοντάδες χιλιάδες θερμοστάτες που εγκαταστάθηκαν σε νοικοκυριά σε όλη την ήπειρο από την εταιρεία Tado με έδρα το Μόναχο, δείχνουν ότι καθώς οι θερμοκρασίες έπεφταν, τα νοικοκυριά ανταποκρίθηκαν σε τρομερές προειδοποιήσεις για υψηλότερο κόστος θέρμανσης.

Και, πράγματι, οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη αυξάνουν τη χρήση τέτοιων έξυπνων θερμοστατών για να παρακολουθούν πόσο αέριο καταναλώνουν. Αυτά μερικές φορές συνδέονται με τη δομή των τιμολογίων ενός παρόχου ενέργειας για την εξομάλυνση της ζήτησης και τη μείωση του κόστους αιχμής. Μάλιστα, η Γερμανία τα έχει κάνει υποχρεωτικά στις νεόδμητες κατοικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το χειμώνα του 2022-23, το ποσοστό των σπιτιών με ενεργοποιημένη θέρμανση σε όλη την Ευρώπη είχε ξεπεράσει το 90% στις 28 Νοεμβρίου. Τα προηγούμενα τρία χρόνια, αυτό το όριο ξεπεράστηκε εβδομάδες νωρίτερα, στις 7, 12 και 5 Νοεμβρίου αντίστοιχα, σύμφωνα με δεδομένα από την Tado, η οποία είναι μία από τις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των έξυπνων θερμομέτρων/θερμοστατών.

Οι γερμανικές δημόσιες αρχές μείωσαν τη θερμοκρασία στα γραφεία τους στους 19 βαθμούς. Στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό έλαβε κουβέρτες για να τυλιχτεί. Τα στοιχεία δείχνουν πώς τα νοικοκυριά μειώνουν επίσης τη θερμοκρασία. Οι ρυθμίσεις θέρμανσης του σπιτιού ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν κατά ένα βαθμό χαμηλότερες αυτόν τον χειμώνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μετά από μια περίοδο ανησυχία και αβεβαιότητας, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας είναι τώρα πιο χαλαρές σχετικά με τις προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 80% του αερίου της και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 22% της ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρώπης καλύπτοντας το 32% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών, σύμφωνα με την ΕΕ.

Ωστόσο, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και την αύξηση των εισαγωγών από ευρωπαίους παραγωγούς φυσικού αερίου όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία, ενώ η Γερμανία έχει κατασκευάσει γρήγορα τερματικούς σταθμούς LNG. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν απότομα από το υψηλότερο σημείο του Αυγούστου, καθώς η βιασύνη για την πλήρωση της αποθήκευσης ώθησε την αγορά υψηλότερα.

Τα δεδομένα του Tado, που βασίζονται σε μετρήσεις από 340.000 έξυπνους θερμοστάτες που συνδέονται με cloud σε όλη την Ευρώπη, είναι σχετικά ανθεκτικά στις ποικίλες καιρικές συνθήκες κατά τους τέσσερις χειμώνες που μέτρησαν, ως τώρα, καθώς καταγράφει τις θερμοκρασίες-στόχους που έχουν θέσει τα νοικοκυριά.

Αυτά δείχνουν περιφερειακές διαφοροποιήσεις αλλά και σαφή κατεύθυνση. Τα ολλανδικά νοικοκυριά μείωσαν τις θερμοκρασίες-στόχους κατά 0,99 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι Ισπανοί καταναλωτές μείωσαν τους στόχους κατά 0,29 βαθμούς.

Στη Βρετανία, το 79,6% των σπιτιών που συνδέονται με το Tado μείωσαν τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας, ενώ στην πλούσια σε φυσικό αέριο Νορβηγία μόνο το 47%. Οι ρυθμίσεις θερμοκρασίας στη Νορβηγία έπεσαν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου στους 20,8 βαθμούς και στη Βρετανία κατά 1 βαθμό στους 18,3 βαθμούς.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν παράσχει δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Συνολικά, έχουν εγκατασταθεί τρία εκατομμύρια θερμόμετρα, αλλά μπορούν να γίνουν συγκρίσεις μόνο μεταξύ θερμοστατών που έχουν εγκατασταθεί στο ίδιο μέρος για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, μόνο το 10% περίπου από αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση δεδομένων.

Ωστόσο, οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τρέχουσες χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα κάνουν τους πελάτες να ανησυχούν λιγότερο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε, βεβαίως, εάν η ενεργειακή πειθαρχία των νοικοκυριών χαλαρώνει. Αλλά, «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το 2023/24», λένε τώρα οι αρμόδιοι. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εξοικονομούμε φυσικό αέριο, να είμαστε πιο ενεργειακά αποδοτικοί, να δημιουργήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να γεμίσουμε την αποθήκευση». Προσέχουμε για να έχουμε, προνοητικότητα ή όπως λέει ο ελληνικός λαός, ο φόβος φυλάει τα έρημα; Είναι από ποια μεριά το βλέπει καθένας…

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις