Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεταρρυθμίσεις τώρα!
Τρίτη, 24/10/2023

Η διαχείριση πολλαπλών κρίσεων χαρακτηρίζει τις δύο κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και απ’ όλες (τις κρίσεις) προκύπτει το πόσο πάσχει η κρατική μηχανή. Η πρώτη καταιγίδα στην Βόλο έκλεισαν τους χειμάρρους τα φερτά υλικά. Σε 20 μέρες ο Βόλος πλημμύρισε διότι η κρατική μηχανή δεν καθάρισε τα ποτάμια από την πρώτη καταιγίδα. Να που τελικά, φυσικές καταστροφές δεν συμβαίνουν κάθε 1000 χρόνια. Το αποτέλεσμα, η Ν.Δ. να χάσει την περιφέρεια της Θεσσαλίας…

Ο προϋπολογισμός προβλέπει τιμή πετρελαίου 81 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου έχει ξεφύγει στα 90 δολάρια. Μετά τον κορωνοϊό, το μεταναστευτικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού, την κούρσα τον επιτοκίων, νέα κρίση στη Μεσόγειο και στην νοτιοανατολική πτέρυγά της. Η Μέση Ανατολή συνιστά μια διακεκαυμένη ζώνη που για περισσότερα από 50 χρόνια δημιουργεί συγκρουσιακές συνθήκες μεταξύ των αντιμαχομένων μερών που προκαλούν γεωπολιτική αστάθεια, με παρενέργειες που επιφέρουν αναταράξεις στις αγορές. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συντελέστηκε η επίθεση της Χαμάς κατά των Ισραηλινών αιφνιδίασε ακόμη και την κυβέρνηση του Ισραήλ ενώ για την επενδυτική κοινότητα συνιστά ένα ακόμη «μαύρο κύκνο» στο πολλαπλά επιβαρυμένο επενδυτικό περιβάλλον.

Η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναρριχήθηκαν  καθώς ευλόγως πιθανολογούνται προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας από τη Μ. Ανατολή. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε καθώς κάποιοι θυμήθηκαν ότι αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο όταν «όλες οι επενδυτικές κατηγορίες πλήττονται». Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σταμάτησαν να ανεβαίνουν και οι τιμές τους αυξήθηκαν με  το δολάριο να  ανατιμάται  καθώς ο ρόλος της υπερδύναμης σε τέτοιες καταστάσεις είναι αναβαθμισμένος. Η Federal θα κάνει και άλλες σκέψεις σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της πέραν εκείνων που σχετίζονται με τον πληθωρισμό διατελώντας εν αναμονή της επίδοσης του Σεπτεμβρίου που θα γνωστοποιηθεί στις 12/10, υποβοηθούμενη από τη βελτιωμένη στάση των αγορών για τους αμερικανικούς τίτλους.

Σαν αποτέλεσμα, οι αγορές οφείλουν να δείξουν την ανθεκτικότητά τους και να μεταδώσουν το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις ότι οφείλουν να βρουν λύσεις αποφεύγοντας την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων. Έτσι, εξηγείται η ανοδική κίνηση και των ευρωπαϊκών αγορών χωρίς ωστόσο να αποκλείεται  ότι θα αποφευχθεί τελικά η συντήρηση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μ. Ανατολή δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα για τις οικονομίες της Ευρώπης που ήδη πλήττονται  από τις παρενέργειες του πολέμου της Ουκρανίας, ειδικά σε σχέση με το ενεργειακό ζήτημα. Στις ΗΠΑ πάντως, η Exxon Mobil προχωρεί σε deal $60 δις. με την Pioneer Natural Resources καθώς εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια παρά τις προθέσεις των κυβερνήσεων να επιταχύνουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό ενόψει των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η ασύμμετρη συμπεριφορά συνεχίζεται. Έχοντας προηγουμένως αγνοήσει την αναγγελία της συμφωνίας ύψους €2 δις. του ΑΔΜΗΕ που ορίστηκε project promoter του έργου της ηλεκτρικής σύνδεσης της Ισραήλ- Κύπρου και Κρήτης, αλλά και της μεταβίβασης του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ στην τράπεζα, καθιστώντας έτσι τη Eurobank την πρώτη συστημική τράπεζα που απεμπλέκεται από το Δημόσιο. Την ίδια ώρα ωστόσο, το ΙΟΒΕ καταγράφει μεγάλη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και οι ξένοι επενδυτές συμπληρώνουν ένα εξάμηνο κινήσεων αποεπένδυσης από το ελληνικό χρηματιστήριο με τις εκροές να αγγίζουν τα 600 εκ. ευρώ !